Milákcsúcs – Milák Kristófé az első magyar aranyérem a vb-n!

Milák Kristóf címét megvédve aranyérmet nyert 200 méter pillangón kedden a budapesti úszó-világbajnokságon, amelynek magyar szempontból eddigi legsűrűbb esti programjában nyolc hazai versenyző volt érdekelt.

A 22 éves magyar versenyző, a szám olimpiai bajnoka, világcsúcstartója és Európa-bajnoka 2019-es kvangdzsui rekordját (1:50.73) megjavítva, 1:50.34 perces idővel csapott célba, míg a finálé másik magyarja, Kenderesi Tamás 1:55.20-szal hatodik lett.

(Milák Kristóf; fotó: MTI / Kovás Tamás)

A keddi fináléban a zsúfolásig megtelt Duna Arénában Milák már az első pillanattól kezdve uralta a mezőnyt, az első fordulónál közel fél másodperccel volt jobb világcsúcsánál, a különbség pedig csak nőtt az órához képest. Végül az utolsó métereken csak a digitális vonallal versenyzett és végül győzött. Kenderesi – szokásával ellentétben – ezúttal erősebben kezdett, de így nem tudta a tőle megszokott hajrát hozni és hatodik helyen végzett – számolt be az MTI.

Valamennyire jogosan mondták, hogy gyorsabban kellene kezdenem, de meg kell találnom az arany középutat, egy olyan kezdést úszni, amiből még meg tudok újulni az utolsó ötven méterre. Két hónappal ezelőtt még úgy voltam vele, nincs értelme elindulni ezen a világbajnokságon, ehhez képest viszont tegnap az idei legjobbamat úsztam, amit talán meg tudtam volna javítani, ha más taktikával megyek. Azonban úgy éreztem, ezt meg kell próbálnom ahhoz, úgy gondoltam, erősebb kezdés kell ahhoz, hogy labdába rúgjak

– nyilatkozta a vegyes zónában Kenderesi.

Az elődöntőben érdekelt magyarok közül elsőként 100 méter gyorson Németh Nándor és Szabó Szebasztián állt rajtkőre. Előbbinek sikerült 48 másodpercen belüli időt (47.96) úsznia, amivel holtversenyben a nyolcadik lett. Némethnek így az eredeti program végén szét kellett úsznia az olasz Lorenzo Zazzerivel és elképesztő bravúrral, 47.69 másodperces országos csúccsal (!) jutott tovább. Szabó azt követően, hogy délelőtt két századra volt egyéni csúcsától (48.45), most óriási úszással 48.19-cel élete legjobb idejét érte el, ami összesítésben a 13. helyet jelentette számára.

Kicsit megnehezítettem a saját dolgomat, mert ha ezt az időt megúszom már az elődöntőben, akkor erre nem lett volna szükség. Úgy voltam vele, hogy 2018 óta mindig döntős voltam ebben a számban, ezt nem szabad odaadnom

– mondta az M4 Sportnak a szétúszás után Németh.

A BVSC 22 éves versenyzője hozzátette, próbált erősebben kezdeni, aztán pedig “a hihetetlen közönség előtt nem tudott megállni”.

A döntőben bármi lehet, azon leszek, hogy a nyolcas pályáról meglepetést okozzak

– tekintett előre a fináléra Németh Nándor.

Női 200 méter pillangón Kapás Boglárka címvédőként a nyolcadik helyen csúszott be a döntőbe, a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka – aki a 2017-es hazai rendezésű vb óta először úszta ezt a számot világversenyen – a 13. helyen végzett.

Nem vagyok százszázalékos formában, de remélem, a 400 vegyes jól sikerül majd

– értékelt.

A címvédő Kapás szokásához híven a hajrájában bízott, ráadásul az övé volt az erősebb futam, 2:07.89 perces idejével azonban éppen becsúszott a fináléba.

Brutális volt bejönni ide, jó érzés ilyen közönség előtt úszni. Mindent beleadtam, mert tudtam, hogy erre van szükségem. Erős idők születtek, nagyon örülök, hogy 2:08 percen belüli idővel értem célba

– fogalmazott Kapás, akit a felkészülés során sokáig derékfájdalom hátráltatott.

Férfi 200 méter vegyesen a 19 éves Kós Hubert – aki tavaly ugyanebben a medencében junior világcsúcsot úszott (1:56.99 perc) – délelőtti idejéből (1:58.47) több mint egy másodpercet tudott faragni, 1:57.23 perccel csapott célba és ötödikként bejutott a fináléba, Török Dominik Márk pedig a 15. helyen végzett.

Sokkal jobb volt ez az úszás, mint a reggeli, most lassabban kezdtem. A gyorsra így is elfogytam, de a döntőre van egy harmadik taktikám is. Régóta nem javítottam meg az egyéni csúcsomat, remélem, szerdán sikerülni fog

– értékelt az M4 Sport kamerája előtt Kós.

Török Dominik Márk elmaradt az előfutamban úszott idejétől (1:59.41), így nem tudta teljesíteni célját, amely az volt, hogy közelebb kerüljön egyéni csúcsához (1:59.02), mivel 2:00.71 perccel zárt.

Azt sajnálom, hogy nem sikerült két perc alatt célba érnem, de magamhoz képest így is jót úsztam. Ahhoz képest, honnan kezdtem szeptemberben, hálás vagyok, hogy idáig jutottam, nagyon új nekem, hogy nemzetközi versenyen szereplek, tapasztalatszerzésnek kiváló volt

– fogalmazott futama után Török.

Eredmények:

férfi 200 méter pillangó, világbajnok:
MILÁK KRISTÓF 1:50.34 perc – világcsúcs
2. Léon Marchand (Franciaország) 1:53.37
3. Honda Tomoru (Japán) 1:53.61
…6. KENDERESI TAMÁS 1:55.20

800 m gyors, világbajnok:
Robert Finke (Egyesült Államok) 7:39.36 perc
2. Florian Wellbrock (Németország) 7:39.63
3. Mihajlo Romancsuk (Ukrajna) 7:40.05

50 m mell, világbajnok:
Nic Fink (Egyesült Államok) 26.45 másodperc
2. Nicolo Martinenghi (Olaszország) 26.48
3. Michael Andrew (Egyesült Államok) 26.72

nők:

200 m gyors, világbajnok:
Jang Jüan-hszüan (Kína) 1:54.92 perc
2. Mollie O’Callaghan (Ausztrália) 1:55.22
3. Tang Mu-han (Kína) 1:56.25

4×100 m vegyes vegyesváltó, világbajnok:
Egyesült Államok (Hunter Armstrong, Nic Fink, Torri Huske, Claire Curzan) 3:38.79 perc
2. Ausztrália (Kaylee McKeown, Zac Stubblety-Cook, Matthew Temple, Shayna Jack) 3:41.34
3. Hollandia (Kira Toussaint, Arno Kamminga, Nyls Korstanje, Marrit Steenbergen) 3:41.54

fotó: MTI / Illyés Tibor; MTI / Kovács Tamás