Minden szeren más a mester

A szerenkénti döntőkkel folytatódott a tornászok Swietelsky Kupáért zajló Mesterfokú Bajnoksága Győrben. Minden szeren más lett a bajnok, a nőknél ugrásban Schermann Bianka, felemáskorláton Kovács Zsófia, a férfiaknál talajon Vida Kornél, lólengésben Kállai Zoltán, gyűrűn pedig Kiss Balázs győzött.

A Magyar Torna Szövetség szombati tájékoztatása szerint a finálék első napján a nők ugrásban és felemáskorláton mérték össze tudásukat. Ugrásban az MTK Budapest versenyzője, a pénteki egyéni összetett mestere, Schermann Bianka 13.400 ponttal végzett az élen, mögötte Bácskay Csenge és Kovács Zsófia állhatott a dobogóra. Felemáskorláton a Dunaferr Eb-ezüstérmes sportolója, Kovács Zsófia 13.533 ponttal nyert. Második Székely Zója, a harmadik Schermann Bianka lett.

A férfiaknál taroltak a BHSE tornászai, ugyanis mindhárom szeren a fővárosi klub versenyzői vihették el a mesteri címet. Talajon Vida Kornél 13.050 ponttal lett első. A második és a harmadik helyen az FTC Ybl Tervező két tornásza, Balázs Krisztián és Boncsér Krisztián végzett. Lólengésben Kállai Zoltán (13.800), Vecsernyés Dávid, Selmeczi Bánk az első három sorrendje. A gyűrűn az ifi korosztálytól idén búcsúzó Kiss Balázs (13.000) aranyérmet szerzett, mögötte Kardos Botond ezüs-t, míg Vecsernyés Dávid bronzérmes lett.

A döntők első napja Divéky Luca búcsúztatásával kezdődött. A magyar női torna sokszoros válogatott versenyzője 2017-ben fejezte be aktív pályafutását. A többszörös magyar bajnok a csapattal elért Európa-bajnoki 8. helyezésére és gerendán szerzett GP-győzelmére a legbüszkébb. Az utóbbi években a női válogatott szövetségi kapitány Draskóczy Imre és Kelemen Márta tanítványa volt.

A Mesterfokú Bajnokságon az olimpiai bajnok Berki Krisztián nézőként vett részt, aki jelenleg egy kisebb orvosi beavatkozás lábadozik, és még a rehabilitációra helyezi a fő hangsúlyt. Hozzá hasonlóan a kétszeres olimpikon Böczögő Dorina is csak a lelátóról figyelte az eseményeket, hiszen a Világkuap szériagyőztes is a közelmúltban esett át egy vállműtéten.

Folytatás vasárnap 11 órától a Swietelsky Kupáért zajló Mesterfokú Bajnokság szerenkénti döntőinek második napjával.

Kovács Zsófia: Az ugrásnak nem örülök, mert nem úgy sikerült, ahogyan azt elterveztem. A selejtezőben illetve a csapatbajnokságon csak egészet ugrottam, de meg szerettem volna ugrani a dupla csavart. Melegítésre jól ment, viszont a versenyen nem úgy alakult, ezt sajnálom. A korlátnak tényleg örülök, mert szépen be tudtam mutatni a gyakorlatot. Viszont egy 2 tizedes kötés nem sikerült, azt sajnálom, mert pénteken sem volt meg, ezen akartam javítani, lesz min dolgozni a jövőben.

Schermann Bianka: Nagyon örülök, az újabb mesteri címnek. Ezt a mostani ugrásomat rosszabbnak éreztem, mint az egyéni összetetteset, de a pontszámom szerencsére megcáfolta ezt. Összességében véve elégedett vagyok az itt bemutatott teljesítményemmel. Az eddigiek alapján, mind a négy szeren kezdenek javulni az elemeim, illetve a tartásom is. Ez mindenképpen bíztató a jövőre nézve. Ezzel együtt nem számítottam ilyen jó szereplésre, nyilván reménykedtem benne, hogy ugráson a dobogóra felérhetek, de első helyre nem is gondoltam.

Kállai Zoltán: A verseny maga ahhoz képest, hogy év végén van, számomra jól sikerült, örülök a mesterfokú bajnoki címnek. Persze a gyakorlatomban voltak kisebb rontások, nem volt egy százszázalékos gyakorlat, de ez betudható a pénteki versenynek is, összességében viszont jól sikerült. Szeretnék még tovább fejlődni, emelni kell a kiinduló pontszámon is, valamint új elemet is be kell építeni, és a kivitelt is csiszolni kell.

Kiss Balázs: Rendkívül megtisztelő ez a mesterfokú cím, és nagyon sokat jelent számomra. Én idén vagyok, illetve voltam utolsó éves ifi, és sikerült kvalifikálnom magam erre a Mesterfokú Bajnokságra. Fűztem ugyan reményeket a gyűrű dobogóhoz, de arra egyáltalán nem számítottam, hogy első leszek. Igyekeztem természetesen minél jobban szerepelni, de nem is gondoltam arra, hogy ez így összejöhet. Maga a tény, hogy a felnőttek között indulhattam ilyen légkörben, ennyi emberrel a hátam mögött, ráadásul aranyéremmel a nyakamban zártam, hatalmas dolog.

Vida Kornél: Tagadhatatlan az, hogy számomra ez a verseny, ez az érem, és mellé a kupa hatalmas jelentőséggel bír. Nagyon-nagyon régóta várok már arra, hogy „mester” legyek, és hogy ez most talajon, a kedvenc szeremen sikerült, elmondhatatlan. Előzetesen azt tűztem ki célnak, hogy a dobogón végezzek, de ez minden előzetes várakozásomat felülmúlta.

Divéky Luca: Köszönöm szépen mindenkinek, aki mellettem állt a pályafutásom alatt, és segítette a munkámat valamilyen formában. Nagyon-nagyon sokat adott nekem a tornasport. Úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot, ennél többet, jobbat nem tudtam volna nyújtani, emiatt döntöttem a befejezés mellett, továbbá most már szeretnék a tanulmányaimra összpontosítani. Nagyon örülök, hogy bejárhattam a világot a tornának köszönhetően. Büszke vagyok az Eb-n megszerzett csapat 8. helyre is, kedvenc szerem a gerenda, nagyon fog hiányozni. A fiataloknak azt üzenném, hogy a torna nagyon sok alázatot és kitartást követel, én is akkor értem el a legjobb eredményeimet, amikor megtaláltam a helyes irányt. A torna mindenre megtanított, hatalmas élmény volt részese lenni ennek az egésznek.

Eredmények, Mesterfokú Bajnokság a Swietelsky Kupáért, szerenkénti döntők, férfi

Gyűrű
1. Kiss Balázs BHSE 13.000 (edző: Fazakas Csaba)
2. Kardos Botond Vasas SC 12.950
3. Vecsernyés Dávid BHSE 12.700

Talaj
1. Vida Kornél BHSE 13.050 (edző: Fazakas Csaba)
2. Balázs Krisztián FTC YBL 12.900
3. Boncsér Krisztián FTC YBL 12.700

Lólengés
1. Kállai Zoltán BHSE 13.800 (edző: Kelemen Zoltán)
2. Vecsernyés Dávid BHSE 12.800
3. Selmeczi Bánk FTC YBL 12.100

Eredmények, Mesterfokú Bajnokság a Swietelsky Kupáért, szerenkénti döntők, női

Ugrás
1. Schermann Bianka MTK 13.400 (edző: Draskóczy Imre, Botyánszki Mariann)
2. Bácskay Csenge KSI SE 13.266
3. Kovács Zsófia Dunaferr SE 12.699

Felemáskorlát
1. Kovács Zsófia Dunaferr SE 13.533 (edző: Trenka János)
2. Székely Zója KSI SE 13.466
3. Schermann Bianka MTK 13.200