Mindenki örülhet: Kimi Räikkönen is ott lesz rajtrácson – íme az Alfa Romeo 2021-es csapata

Véget vetett a találgatásoknak az Alfa Romeo, és bejelentette jövő évi versenyzőfelállását. Kimi Räikkönen 42 évesen is folytatja, csapattársa a Ferrari által támogatott Antonio Giovinazzi marad.

Azok után, hogy a Sauber és az Alfa Romeo csütörtökön bejelentette, 2021-ig meghosszabbította együttműködését, és a csapat az olasz autógyártó zászlaja alatt folytatja a versenyzést, már csak egy tisztázatlan kérdés maradt: kik vezetik a 2021-es autójukat? A válaszra nem kellett sokat várni, a hazai imolai hétvége pénteki sajtónapjának kezdetén bejelentették, amiről a sajtó már napok óta találgatott: Kimi Räikkönen és Antonio Giovinazzi is újabb szezont kezd velük – írta az m4sport.hu

A csapat által kiadott közlemény csak 2021-es hosszabbítást említ. A svájciak a folytonosság fontosságával indokolták döntésüket, úgy érzik, a rutin és a fiatalság megfelelő elegyével és a bejáratott kapcsolatokkal előrébb juthatnak a technikai fronton kevés változást hozó következő szezonban. „A pozitív és nyitott kapcsolat a két versenyző között nemcsak a pályán látható, a csapaton belül és a közösségi médiában is népszerűek, Kimi és Antonio gyorsan a szurkolók kedvence lett” – írták.

Räikkönen 2019-ben a Ferraritól érkezett az Alfa Romeóhoz. Idén velük lett az F1 történetének legtöbb versenyén induló rekordere. 34 eddigi közös futamukon 10-szer volt pontszerző, a legjobb eredményét tavaly Brazíliában jegyezte, ahol 4.-ként intették le. Idén egyelőre csak a mugellói Toszkán Nagydíjon szerzett két pontot. A 2007-es bajnok korábban tett utalást arra, hogy családja miatt elgondolkodik az F1-es búcsún, ám végül úgy döntött, 42 évesen is a királykategória tagja akar lenni.

„Az Alfa Romeo számomra több mint egy csapat, olyanok nekem, mint a második családom” – nyilatkozta a „Jégember”. „Nagyon sokan itt voltak már akkor is, amikor 2001-ben bemutatkoztam a Forma–1-ben, és a csapaton belüli hangulat is különleges, ami csak extra motivációt ad számomra a tizenkilencedik F1-es szezonomhoz.”

Räikkönen hangsúlyozta, kellően motivált, és a csapat idei teljesítménye sem változtatott ezen. „Nem lennék itt, ha nem hinnék a csapat projektjében és abban, amit együtt elérhetünk. Ez a csapat a kemény munkát fontosabbnak tartja, mint a szavakat, és ez illik a stílusomhoz. Nagyon várom a következő évet, és remélem, hogy előrelépünk a mezőnyben.”

Antonio Giovinazzi a Ferrari juniorprogramjának tagjaként kapott lehetőséget az Alfa Romeónál az F1-es bemutatkozásra 2019-ben. Miközben az idény első felében még úgy tűnt, elveszítheti ülését a vörösök valamelyik F2-es fiataljával szemben, az olasz az utóbbi versenyeken javuló teljesítménnyel győzte meg munkaadóit arról, hogy érdemes adniuk neki még egy évet.

„Az Alfa Romeo az elmúlt két szezonban az otthonom volt a Forma–1-ben, és örülök, hogy további egy évvel meghosszabbíthatjuk ezt az együttműködést” – mondta az olasz. „A csapat nagyon bízik bennem, és én mindent elkövetek, hogy megháláljam ezt a bizalmat a kemény munkával és elkötelezettséggel. Elértünk pár szép eredményt, és úgy érzem, hozzájárultam a csapat fejlődéséhez. Az előttünk álló út viszont még így is hosszú, és sokkal többre is képesek vagyunk. A mostani szezonból sok mindent viszünk át a következőre, minden, amit most teszünk, jövőre is számítani fog, és készen állunk arra, hogy mindent beleadjunk.”

Frédéric Vasseru csapatfőnök kiemelte, Räikkönen rutinja meghatározó a csapatuk számára, Giovinazzi pedig szerinte sokat fejlődött az elmúlt két évük alatt. „Kimit aligha szükséges bemutatni. A tehetsége mindenki számára 2001 óta nyilvánvaló, és még mindig látni nála a motivációt és a szenvedélyt, valahányszor együtt dolgozunk vele. Száz százalékig megbízhatsz benne, hogy hozza, amire az autó képes, és igazi vezére az embereknek, akik körülötte dolgoznak.”

„Antonio a tavalyi évet erősen zárta, javított ott, ahol szükséges volt, és 2020-ban is folyamatosan fejlődött. A mérnöki megbeszéléseken Antoniónak kulcsszerepe van a csapatunknál, és megérdemelte a 2021-es szerződést. A munkamorálja, a csapat iránti elhivatottsága és a lelkesedése fontos értéke az Alfa Romeónak” – fogalmazott a francia.

Az Alfa bejelentésével kettővel csökkent a jövő évre kiadó ülések száma. Eldőlt egyúttal, hogy a Ferrari juniorjai közül egyik sem mutatkozhat be a hinwili gárdával, noha korábban Mick Schumachert tartották az esélyesnek Giovinazzi ülésére. A német vélhetően a Ferrari másik partnercsapatánál, a Haasnál kaphat lehetőséget, míg Callum Ilott és Robert Shwartzman esélyei jelentősen romlottak a jövő évi debütálásra.

Emellett a 2021-es ülésre pályázó Sergio Pérez és Nico Hülkenberg előtt is bezárult egy ajtó, igaz, az utóbbi hetek eseményei és találgatásai alapján ők már jó ideje nem számítottak esélyesnek az Alfánál.

A hinwili gárda a hatodik a mezőnyben, amely már véglegesítette jövő évi felállását. A Ferrari, az Aston Martin (Racing Point), a McLaren és az Alpine (Renault) párosa már jó ideje ismert, és hivatalosan a Williams is mindkét jelenlegi versenyzőjével szerződéssel rendelkezik 2021-re, igaz, náluk talán még ennek ellenére is lehet változás.

fotó: twitter.com/alfaromeoracing