Mindent felülír a vb-negyeddöntő

A Telekom Veszprém után a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitányi posztjáról is távozik Ljubomir Vranjes. Ballai Attila, a Magyar Kézilabda Szövetség kommunikációs- PR- és marketingigazgatója a Sport TV Harmadik Félidő című műsorában elmondta, miért nem maradhatott a válogatott mellett a svéd szakember, és hogy milyen profillal kell rendelkeznie az új kapitánynak. A legfontosabb cél, hogy a legjobb nyolc közé jusson a válogatott a vb-n, és legyen esélye kijutni a tokiói olimpiára. A Sport TV szakértője, Borsos Attila szerint Xavi Sabaté az egyetlen, akire majdnem tökéletesen illik a profilba.

A sportcsatorna vasárnapi közlése szerint nem véletlen egybeesés, hogy Ljubomir Vranjes egy időben távozik a Telekom Veszprémtől és a magyar férfi kézilabda-válogatottól. „Manapság az, hogy szövetségi kapitány és klubedző, bizonyos tekintetben antagonisztikus ellentétben áll egymással, más érdekek mentén kell dolgozni. Viszont, ha van nyolc magyar válogatott játékosa egy klubedzőnek, aki szövetségi kapitány is, ezzel a lehetőséggel élhet. Vranjes inkább klubedző volt, mint szövetségi kapitány, szerintem a válogatottnál a legitimációját az adta meg, hogy a Veszprém edzője is. Őszintén szólva májusban, amikor a Veszprém elvesztette a bajnokságot, volt egy kisebbfajta riadalom, hogy ha Veszprémből menesztik Vranjest, akkor tarthatatlanná válik a helyzete a válogatottnál, és a válogatott sorsdöntő vb-selejtező előtt állt. Akkor magamban nagyon hálás voltam, hogy a Veszprém ezt nem lépte meg, most meglépte. Én azt gondolom, bár nem én voltam a döntéshozó, hogy ezzel Vranjes helyzete a válogatottnál tarthatatlanná vált. Erre volt reakció ez a döntés – nyilatkozta Ballai Attila, a Magyar Kézilabda-szövetség kommunikációs, PR- és marketingigazgatója Sport TV Harmadik Félidő című műsorában. „Az kétségtelen, hogy amikor idejött, nyolc magyar játékos dolgozott a keze alatt Veszprémben. A nyolcból már csak öt dolgozik ott, három elment, és az ötből, aki még ott van, azok közül kettőt elvétve látunk éles, komoly, nagy téttel bíró meccsen.”

Válaszolt arra is, hogy elvárás volt-e Vranjessel kapcsolatban, hogy favorizálja a magyarokat Veszprémben. „Nem volt leírva, de ki volt mondva, elvárás volt vele kapcsolatban.”Elmondta, ha Vranjes most érkezett volna meg Flensburgból és főállású kapitány lenne, mindenki boldog lenne, de itt van mögöttünk az elmúlt másfél év, és hogy a veszprémi válogatott játékosok sorsa hogyan alakult.

Leírta, milyen profilú kapitány lenne a legalkalmasabb a válogatott élére: Most olyan kapitány kell, akivel a legnagyobb esély van arra, hogy a jövő januári világbajnokságon a magyar férfiválogatott a legjobb nyolc között végez. Ez mindent felülír. Nem egy olyan kapitány kell most, aki kitépi a szívét, viszi előre, aztán vagy egy nagyot bukik, vagy megdicsőül, hanem egy olyan kapitány, aki higgadt, normális, elemző munkával kihozza a válogatottból azt, ami racionálisan benne van, és ha ez megtörténik, akkor a magyar válogatott ott lesz a legjobb nyolc csapat között a világbajnokságon, ott lesz az olimpiai selejtezőn, kiemeltként lesz ott, és komoly esélye lesz arra, hogy kijusson Tokióba. Olyan ember, akinek semmiképpen nem új a magyar kézilabda, aki képes a következő időszakban napi huszonnégy órát foglalkozni azzal, hogy a magyar csapat védekezését akár ellenfélspecifikusan felállítsa, és még egy fontos szempontot mondanék: akinek pályája és élete csúcsa az, hogy most a kezébe kapja azt a magyar válogatottat, amit akár elvihet Tokióig.”

Borsos Attila, a Sport TV szakértője azt mondta, hogy ennek a profilnak szerinte egy ember felel meg: Xavi Sabaté. „Mert ő ismeri a magyar válogatottat, ismeri a magyar játékosokat, ismeri a nemzetközi mezőnyt, sokat dolgozik. Az egy probléma, hogy van csapata, a Wisla Plock, de Attila most azt mondta, hogy egy cél van.”

Fotó: keziszovetseg.hu (MKSZ/Kovács Anikó, Derencsényi István)