Mizsér Attila: Gulyás Michelle érmes lehet Tokióban

Több mint három évtizeden át versenyzett lila-fehérben, és a mai napig segíti tanácsaival öttusaszakosztályt. Mizsér Attila bármikor szívesen dolgozna újra egy budapesti olimpiai pályázatban, közben rendkívül eredményes coachként, motivációs trénerként a sportban és az üzleti világban is. Olimpia bajnokunk, aki sokoldalúságát az öttusának köszönheti, április 28-án 60 éves lett.

Az  olimpiai bajnok, ötszörös világ- és kétszeres Európa-bajnok, valamint többszörös magyar bajnok öttusázó az egykori klubjának, az UTE-nak nyilatkozott.

Változatos és sikerekben gazdag civil pályát járt be, amióta nem öttusázik, utoljára tavaly jelöltette magát az öttusa szövetség alelnökének, majd visszalépett, most éppen mivel foglalkozik?

A vállalkozásomnak a sokféle tevékenységét végzem. Egyfelől edzőknek csináltam a Sportháromság című könyvemből egy mentor programot. Büszke vagyok rá, hogy több mint száz edző végezte már el a képzést, többek között Székely Norbert, a női kosárlabda-válogatott szövetségi kapitánya, Bácsi Péter, a birkózók szakmai igazgatója, Sike András, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya, Módos Péter, a kötöttfogású válogatott edzője, valamint Iványi Dalma, a győri női kosárlabdacsapat trénere. Ez a workshop alapvetően fizikai jelenlétre van kitalálva, de az elmúlt hónapokban szűkebb körben egészen jól működött online formában is. Most például nemrég beszéltem telefonon egy szegedi labdarúgásban dolgozó szakemberrel, rendelnek tőlem 50 darab könyvet, elolvassák a szülők és az edzők, majd elutazom hozzájuk, és egy interaktív workshop keretében feldolgozzuk a könyv tudásanyagát. Ez a kosárlabdázóknál egy 12X3 órás képzés volt, annak egy leegyszerűsített formája amit most Szegedre is viszek.

Másrészt sportegyesületek és vállalatok kapcsolatának támogatására kidolgoztam egy Társadalmi Érték Teremtés (TÉT) névre keresztelt programot, amellyel piaci alapú magántőkét, vállalati forrást lehetne behozni a sportba. A program egyben abban is segítene, hogy a versenyzőknek sportpályafutásuk lezárása után legyen jövőképe, továbblépési lehetősége.

Harmadrészt kommunikációs és motivációs trénerként, felsővezetői coachként is tevékenykedek. Az öttusa is egy szerteágazó sportág, ennek köszönhető, hogy a civil életemben is sok mindennel tudok foglalkozni.

Dolgozott korábban a 2024-es nyári olimpiai játékok magyar pályázatának sportigazgatójaként is, lát esélyt egy újabb magyar kandidálásra?

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) pár hónapja nyilatkozta, hogy a 2032-es pályázatba beszállunk, az más kérdés, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke, Thomas Bach egy héttel később arról beszélt, hogy Brisbane milyen jól áll arra az olimpiára, ami a pályázat előkészítését illeti. A meccs tehát sportdiplomáciai szempontból eldőlni látszik, ettől függetlenül érdemes lenne újra hallatni a hangunkat, mert a végleges döntésig szerintem még két-három év is eltelhet. Komolyan pályázni csak politikai részvétellel lehet és a jelenlegi nehézségek, a járványhelyzet miatt el kell fogadnunk, hogy a politikának ez most nem fér bele. Abban azonban mélyen hiszek, hogy Budapestnek jót tenne egy újabb pályázat és egy olimpia, a magyar sport pedig megérdemelné a rendezést. Ha tudok, akkor újra tenni fogok érte, hogy egyszer ebből az álomból valóság legyen.

Öttusázóként megszakítás nélkül, 1971-től 1994-ig az Újpest versenyzője volt, hogyan emlékszik vissza azokra az évekre?

Sőt, lövészetben még 2003-ban is részt vettem a magyar bajnokságon lila-fehérben, és 1971-től kezdve mindvégig kizárólag a Dózsa, majd az UTE színeiben versenyeztem. Erről a több mint 30 éves időszakról elsősorban a rengeteg munka, és a sikerek jutnak eszembe. Nagyon sokat köszönhetek ennek a klubnak. A választás egyébként alapvetően apámé volt, ő vitt le egy dózsás gyerekcsoportba, hogy tanítsanak meg úszni. Jó választás volt, kiváló edzők kezei közé kerültem, akik csúcsra juttattak az öttusában. De a magyar öttusa akkori erejét ismerve ezeket a sikereket valószínűleg Honvédosként, vagy a Csepel versenyzőjeként is elérhettem volna. Köztudott, hogy később két Honvédossal alkottam verhetetlen csapatot. Az Újpestnél azonban mindig dolgoztak jó edzők és jó vezetők, és ez szerencsére manapság is így van.

Gulyás Michelle, az UTE versenyzője a mai magyar öttusa egyik nagy reménysége, mit szól a sikereihez?

Tibolya Péterrel, az UTE öttusa szakosztályának vezetőjével sokat gondolkodunk együtt az öttusáról, így Michelle sikerei nagyon közel állnak hozzám. Az biztos, hogy a versenyző világklasszis eredményekre képes, de hogy ő valóban egy világklasszis-e, az a következő két évben fog eldőlni. Eredményei köszönhetőek annak az új miliőnek, ami a KSI után az UTE-ban fogadta, köszönhető az edzőinek, és persze elsősorban annak a rengeteg munkának, amit Michelle végez. A versenyző világkupát tudott nyerni, ezek után azon sem szabad csodálkozni, ha dobogós lesz az olimpián. Kívánom, hogy tartson ki Gulyás Michelle lendülete Tokióig, menjen ki, legyen 100 százalékosan egészséges, és küzdjön érmekért az olimpián. Hajrá Michelle, Hajrá UTE!

Apropó Tokió, mit vár a magyar öttusától az olimpián? A meglevő két kvóta mellé még mennyit szerezhetnek meg a versenyzők?

A világ sajnos az utóbbi években néhány dologban ellépett mellettünk, de a tradíció kötelez bennünket, így azt mondom, hogy érmet, érmeket kellene nyernünk. Most, hogy már egy-két jó idei versenyen túl vagyunk, könnyen mondom, hogy szerintem meglesz a négy kvóta, vagyis a két-két induló összejön a férfiaknál és a nőknél is. A lányoknál Kovács Sarolta mellett jó esélye van a kvótaszerzésre az előbb emlegetett Gulyás Michelle-nek és Alakszejev Tamarának. A fiúknál Demeter Bencének van kvótája, Kasza Robi mostanában nagyon acélos, ő éppen a sokadig virágzását éli, de esélyes Kardos Bence és Marosi Ádám is. Ha minden esélyt kvótára váltunk, akkor nehéz dolga lesz a szövetségi kapitányoknak, mert nekik kell majd eldönteni, hogy végül melyik négy versenyző szerepeljen Tokióban.

Visszakanyarodva Önhöz, hogy ünnepli a 60. születésnapját?

Most olyan “COVIDOSAN”. A 2021-es születésnapom a járványhelyzet miatt marad emlékezetes, így szűkebb családi körben fogunk ünnepelni, de nincs ezzel semmi baj; szeretek leülni, jókat enni, és együtt lenni. Egyébként a feleségem, Edina mindig nagyon jó bulikat szervez, hihetetlen emlékezetessé tette a 40. és a 50. születésnapomat is. Ezek nagy ünnepségek voltak a családdal, rokonokkal, barátokkal, most ilyen nem lesz, de majd valamikor bepótoljuk.

Az UTE öttusaszakosztálya kedd délután köszöntötte az ünnepeltet. Az összejövetelen megjelentek Mizsér Attila korábbi klubedzői, Deák Ferenc, Kárai Kázmér, Pálvölgyi Miklós és Pécsi Gábor, és ott volt Őze István, a lila-fehér egyesület klubigazgatója, az ünnepelt volt sporttársa is. Tibolya Péter világbajnok versenyző, szakosztályvezető köszönte meg mindazt, amit pályafutása során az ünnepelt a szakosztályért tett, továbbá azt, hogy tanácsaival most is segít.

 

fotó: UTE