Muhari Eszter indul női párbajtőrben a párizsi olimpián

Hivatalossá vált, hogy Muhari Eszter indulhat női párbajtőrben a franciaországi nyári játékokon.

A hazai szövetség csütörtöki közlése szerint a magyar női párbajtőrcsapat nem szerezte meg a kvótát a párizsi olimpiára. Kun Anna a világranglista negyedik helyén állt a kvalifikáció zárásakor, később vált hivatalossá, hogy a doppingszabály megsértése miatt eltiltást kapott. A vívás kvótarendszere alapján az így megüresedő helyet Muhari Eszter kapta meg – most már hivatalosan is. Nem azért, mert magyar vívó helyett magyar került be a listára. Hanem, mert Anna mögött a legjobb európai helyet foglalja el a világranglistán, melyen jelenleg tizenharmadik az immár négyszeres egyéni magyar bajnok, 21 esztendős párbajtőröző.

A magyar szövetség és az olimpiai bizottság természetesen hónapok óta tette a dolgát Eszter indulása érdekében, amelyet ő vívott ki a páston, és végre megérkezett a nemzetközi szövetség ezzel kapcsolatos hivatalos értesítése. A tizenötödik magyar olimpiai induló mindezzel kapcsolatosan eddig nem nyilatkozott, most sem volt bőbeszédű László István tanítványa – teljesen érthetően. Hónapok óta úgy készült, úgy vívott, hogy nem tudta, indulhat-e élete eddigi legfontosabb versenyén. Így lépett pástra akkor is, amikor az első helyért vívott Kun Annával a budapesti Westend Grand Prix-n. Mindezt huszonkét esztendősen élte végig… Ha már eddig magába fojtotta ezzel kapcsolatos érzéseit, érthető, hogy most is inkább az edzésekre koncentrál – csak ettől kezdve jóval felszabadultabban.

(Muhari Eszter –  a baloldali vívó; fotó: Róth Tamás)

“Rendkívül kettős érzések vannak bennem az elmúlt hónapokkal kapcsolatosan, ami néha a teljesítményemre is hatással volt, bármennyire küzdöttem ellene. Viszont most hatalmas kő esett le a szívemről, és nagyon szeretnék jól szerepelni az olimpián. A történtekről eddig sem nyilatkoztam, többet ezután sem szeretnék”

– mondta el a magyar szövetségnek Muhari Eszter.

Fotó: