Multifunkcionális sportcsarnok épül Újpesten

A nemzeti fejlesztési miniszter 2016. március 24-én kelt döntésével, a rendelkezésre álló költségvetési forrásból az UTE részére 1.149,961 millió forint kihelyezését engedélyezte. A támogatásból egy multifunkcionális sportcsarnok és egy könnyűszerkezetes lelátó nélküli edzőpálya felépítése, illetve egy jégcsarnok és curling pálya tervezési feladatai valósulnak meg. A Szilágyi úti sporttelep új multifunkcionális sportcsarnokának ünnepélyes alapkőletételére augusztus 31-én délelőtt került sor.

A kerület tájékoztatása szerint a Kormányzat kiemelt célként tartja szem előtt a budapesti sportegyesületek létesítmény-fejlesztési és működési támogatását, melyre az éves költségvetési törvényekben külön forrásokat biztosít. A kiemelt támogatás fő célja a gyermekek sportolási feltételeinek biztosítása, javítása és az élsport utánpótlás-nevelésének támogatása, ezzel is hozzájárulva a jövő nemzedékek egészségi állapotának javításához.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere 2016. szeptember 22-én írta alá azt a komplex sportfejlesztési programot, amelyet teljes egészében az állam finanszíroz, és amelynek megvalósítása már abban az évben elkezdődött. Ez a jelentős mértékű sportfejlesztési támogatás az Újpesti Torna Egyleten keresztül, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és Újpest Önkormányzatának együttműködésével valósul meg.

Magyarország Kormánya az egyes kiemelt sportegyesületek 2013. évi sportfejlesztési elképzeléseinek támogatásáról, továbbá a 2014-2020. évre vonatkozó sportfejlesztési feladataikkal összefüggő kormányzati intézkedésekről szóló 1835/2013. (XI. 15.) Korm. határozat elfogadásával döntött a nagy hagyományokkal rendelkező, sikeres fővárosi sportegyesületek – ezeken belül az Újpesti Torna Egylet – sportfejlesztési stratégiái megvalósításának elősegítéséről.

Az UTE 2016 februárjában jelezte, hogy a rendelkezésre álló forrást részben a Szilágyi úton található ingatlanon (jelenleg atlétikai stadion, tornacsarnok) történő fejlesztésekre kívánja felhasználni. Mivel az ingatlan 1/1 hányaddal az újpesti önkormányzat tulajdonában áll, illetve az UTE a beruházás személyi és szervezeti feltételeivel nem rendelkezik, ezért a minisztérium a beruházás megvalósításával az önkormányzatot bízta meg.

Az UTE Szliágyi úti atlétikai pályája mögött, a Tábor utcában épülő új sportkomplexum az alábbi egységekből áll majd:

  • öt futball pálya
  • egy lelátó nélküli edzőcsarnok
  • egy multifunkcionális sportcsarnok.

Az ünnepélyes alapkőletételen részt vett az UTE több száz fiatal sportolója, atlétája, tornásza, röplabdázója is, akiket Seszták Miklós miniszter egy Szusza Ferenc idézettel köszöntött:

„Meg kell, hogy idézzük itt ma Szusza Feri bácsi szellemét, aki azt mondta: Engem ideköt minden. A gyerekkor, a barátok, az újpesti utcák és a Megyeri úti stadion. Most megkérdezhetné bárki, hogy nem bántam-e meg a hűséget. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy nem! Azt kívánom mindenkinek, aki ma itt van, hogy azt a hűséget, amit Feri bácsi érzett, azt önök is mindig érezzék!”

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere is megosztotta gondolatait a jelenlévőkkel:

Az UTE Újpest ékköve. Mi városvezetők megteszünk mindent, hogy mindenkinek lehetősége legyen sportrolni. Ezen a helyen kormányzati támogatással, az UTE TAO pénzével, az önkormányzati önrésszel és az MLSZ pályaépítési programjának keretében fog megvalósulni ez a gyönyörű létesítmény. Ma egy nagyon nagyszerű eseményen vagyunk itt, de nem tehetem meg, hogy ne térjek ki egy mondattal arra, hogy ma, amikor alapkövet teszünk le és a jövőt építjük, ez a 132 éves egyesület a bíróságon küzd a címeréért. Érdeklődve várjuk, hogy az igazság tud-e győzedelmeskedni a jog kusza rendszerében.   

Őze István, az UTE klubigazgatója beszámolt a 2010 óta teljesített fejlesztésekről és a klub céljairól, a közeljövőben történő építésekről, felújításokról.

Az alapkő elhelyezéséhez Seszták Miklós miniszter Újpest futball-legendáit – Göröcs Jánost, Dunai Antalt, Nagy Lászlót, Juhász Pétert és Zámbó Sándort is felkérte.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere az időkapszulába helyezett levelében többek közt ezt üzente a jövőnek:

Újpest büszke és összetartó város. Újpest fitt és sportos város. 2017-ben, abban az évben, amikor ezt az alapkövet letesszük, már ötödször nyerte el a Legsportosabb Város kitüntető címet.

Csak három nap telt el azóta, hogy ugyanilyen időkapszulát süllyesztettünk a Bajza utcai Általános Iskola új tornacsarnokának alapkövébe.  Csak öt éve, hogy szintén a jövőnek üzentünk a Halassy Olivér Városi Uszoda építésének megkezdésekor. A mi korunkban a sport és az egészségtudatosság kiemelkedő szerepet tölt be mindennapjainkban. Újpest képviselő-testülete és Magyarország kormánya is mindent megtesz annak érdekében, hogy utódaink, a jövőnk ép, egészséges és hosszú életet élhessen…

…Újpest előrelátó és erős város, amely előrelátását és erejét a jövő szolgálatába állította. A most épülő sportcsarnok legyen ennek, és a jövőbeli sportsikereknek biztosítéka.

Vélemény, hozzászólás?