Muszukajevnek pechje volt a BOK-csarnokban

Hét szabadfogású súlycsoport küzdelmével a budapesti BOK-csarnokban megkezdődött a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny, a nemzetközi szövetség (UWW) idei második rangsorviadala.

A hazai szövetség csütörtöki tájékoztatása szerint magyar részről a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ötödik Muszukajev Iszmail (65 kg, FTC) szereplését kísérte a legnagyobb figyelem. Kategóriájában kisebb létszámú, de kőkemény mezőny jött össze, ő az úgynevezett nordic rendszerű lebonyolítás során négyfős csoportjában az ifjúsági olimpiai bajnok, U17-es és U20-as vb-győztes üzbég Umidzson Dzsalolov, a párizsi kvótás japán Kijoka Kotaro és az olimpiai ezüst- és bronzérmes, háromszoros világ- és négyszeres Európa-bajnok azeri Haji Aliyev ellen küzdött. Az üzbéget 7-2-re, az azerit 9-3-ra verte, a japántól a kettő között 7-2-re kikapott, de mivel az üzbég a másik két riválisnak sérülés miatt visszalépett, az úgynevezett pozitív pontokat tekintve a mi kiválóságunk járt a legrosszabbul, két győzelme ellenére kiesett.

„Olyan gyorsan haladtak a meccsek, hogy Muszukajev igazából még pihengetett, nézte a meccseket és onnan ment be birkózni a japán ellen. Fejbe szerintem nem volt annyira ráhangolódva, amire pedig bemelegedett volna, addigra már elhúzott a japán. Voltak ott is nagyon jó mozdulatai, több olyan lábratámadást láttam, aminek csak a vége hiányzott, hogy be tudja fejezni. Ügyes a japán, de én úgy gondolom, ha az olimpián szembejön vele, akkor biztos vagyok abban, hogy le fogja győzni”

– mondta az MTI-nek Bánkuti Zsolt szabadfogású szövetségi kapitány. Hozzátette, Muszukajev várhatóan így is előrébb lép majd a világranglistán, ami a párizsi kiemelésnél számít majd.

A csütörtökön szereplő többi fiatal magyar sem járt több szerencsével, Szilágyi György (65 kg, UTE-KIMBA) két, Dely Marcell (70 kg, UTE) és Végh Richárd (97 kg, Érd) egy-egy vereség után esett ki, a nemrég U23-as Eb-bronzot szerző Korcsog Milán (125 kg, Csepel TC) pedig bokasérülése miatt visszalépett.

Pénteken három szabadfogású és öt női súlycsoport következik számos további klasszissal és magyar birkózóval a Polyák Imre–Varga János-emlékversenyen a BOK-csarnokban, ahová ingyenes a belépés.

Fotó: MBSZ/Róth Tamás