Nagy László szerint fontos állomása lesz a mostani kontinensviadal

Szerdán tartotta a férfi Európa-bajnokság előtti sajtótájékoztatóját a Magyar Kézilabda Szövetség.

Nyáron teljesen új felállású stábbal indultunk el a férfi válogatottnál, új szemléletet szeretnénk kialakítani, amit az utánpótlás csapatoknál is szeretnénk megvalósítani. A szövetségnek és a kluboknak szeretnék köszönetet mondani, hiszen extra napokat iktathattunk be a válogatott programjába, ezeket igyekeztünk maximálisan kihasználni – kezdte a sajtótájékoztatót Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke. –

Elérkeztünk az Eb-hez, ami pár napon belül kezdődik. Nem lesz egyszerű számunkra a torna, hiszen több meghatározó játékosunk, Lékai Máté, Bodó Richárd, Juhász Ádám, Ancsin Gábor is hiányzik sérülés miatt. A 2022-es Eb-re való felkészülés egyik fontos állomása lesz a mostani kontinensviadal, alapvetően ezzel a 20-30 játékossal szeretnénk tovább folytatni a munkát. Ez az esemény sok játékosunk számára és ennek a stábnak is egy újdonság lesz, így reálisan kell nézni ezt a tornát. Rengeteg dologban kell még fejlődnünk, ezzel tisztában vagyunk, de mindent megteszünk, hogy jobbak legyünk. Elvárást nem állítottunk a csapat felé, ez nem azt jelenti, hogy a csoportmérkőzéseinket ne szeretnénk megnyerni, sőt, úgy fogunk elutazni, hogy valamennyi mérkőzésünket szeretnénk sikerrel teljesíteni.

Gulyás István szövetségi kapitány: – A felkészülésünk alatt összesen 25 edzésünk volt együtt, de voltak felkészülési mérkőzéseink is, próbáltunk olyan szintű ellenfeleket választani, amely a fiatal csapatunknak megfelelő szint. Gyakorolni szerettük volna az elkezdett munkát és taktikát, a csehek elleni mérkőzés elégedettséggel tölt el minket. Ami a csoportunkat illeti, nagyon sok mérkőzést láttunk az oroszokból, igyekeztünk jól felkészülni belőlük, megpróbáljuk meglepni őket. A soron következő dánokról tudjuk, hogy mire képesek, nekik kell mennünk, nekik kell ugranunk és ott aztán le is vehetjük a terhet a játékosokról. Az izlandi együttes ellen nagyon érdekes párharc várható, ők egyértelműen az északi stílust képviselik, nagyon nagy sebességgel kézilabdáznak, gyorsan futnak, ezen a meccsen nagyon észnél kell lennünk.

Első alkalommal indulok neki egy ilyen eseménynek csapatkapitányként, szeretném megköszönni az edzői stábnak, hogy úgy döntöttek, hogy engem választottak erre a posztra – hangsúlyozta Mikler Roland. – Bízom benne, hogy a rutinommal és azzal a jó néhány világversennyel, amit már megjártam, talán tudok majd segíteni a fiataloknak annyit, hogy kicsit le tudjam venni a vállukról a terhet és valahogy bele tudjam verni a fejekbe, hogy ezek a mérkőzések másmilyenek, mint a többi, ugyanazt kell csinálni, mint egy bajnoki találkozón vagy akár egy nemzetközi mérkőzésen. Egy dolog biztos: nálunk jobban senki nem akarja megnyerni a meccseket. Bízom benne, hogy ez az Eb egy nagyon jó kezdet lesz a hosszú út elején.

Az elmúlt évek során nagyon sokat változott ez a csapat, rengeteg fiatal játékos van a keretben, már rutinosabbnak számító játékosnak mondhatom magam, így próbálom segíteni a fiatalokat. Az első meccsek mindig nagyon fontosak, ha ott jó eredményt tudunk mutatni, akkor onnantól kezdve bármi megtörténhet. Nincs rajtunk nyomás, így felszabadultan játszhatunk. A védekezésünkre kell építenünk, hiszen nagyon magas falunk van, ha tudunk gyors gólokat lőni, akkor tudunk meglepetést okozni az Európa-bajnokságon – mondta el Bánhidi Bence.

Olyan védőfallal rendelkezik a magyar válogatott, amit akár egész Európa megirigyelhet. A belső négyest úgy tudjuk felállítani, hogy nincs két méternél alacsonyabb játékosunk, ez egy etalon egy kapus számára – tette hozzá Székely Márton. – Bízom benne, hogy az első mérkőzésen olyan teljesítményt tudunk nyújtani, ami lendületet adhat a további találkozókra. Nagyon nagy dolog számunkra, hogy címeres mezt viselhetünk és hogy kint lehetünk egy Európa-bajnokságon, ennél több motiváció nem kell.

A magyar válogatott szerdán este utazik ki Malmöbe és szombaton 16 órakor kezdi meg a tornát Oroszország ellen.

A magyar férfi válogatott kerete:
Kapusok: ANDÓ Arián (Balatonfüredi KSE), SZÉKELY Márton (Telekom Veszprém), MIKLER Roland (MOL-Pick Szeged)
Jobbszélsők: FEKETE Bálint (Liberbanc Cuenca, spanyol), HORNYÁK Péter (Grundfos Tatabánya), TÓTH Ádám (Budakalász)
Jobbátlövők: BALOGH Zsolt (Grundfos Tatabánya), BARTÓK Donát, MÁTHÉ Dominik (Balatonfüredi KSE)
Irányítók: GYŐRI Mátyás (Grundfos Tatabánya), UBORNYÁK Dávid (HE-DO B.Braun Gyöngyös)
Beállók: BÁNHIDI Bence (MOL-Pick Szeged), ROSTA Miklós (MOL-Pick Szeged), SIPOS Adrián (Grundfos Tatabánya)
Balátlövők: LIGETVÁRI Patrik (Logrono La Rioja), NAGY Bence (FTC-HungaroControl), SZITA Zoltán (Orlen Wisla Plock, lengyel)
Balszélső: BÓKA Bendegúz (Balatonfüredi KSE)

Szövetségi kapitány: GULYÁS István
Edző: Chema RODRIGUEZ
Csapatmenedzser: NAGY László
Kapusedző: POROBIC Haris

Férfi Európa-bajnokság, 2020. január 9-26., Ausztria-Norvégia-Svédország

Csoportbeosztás:
A-csoport (Graz): Horvátország, Fehéroroszország, Montenegró, Szerbia
B-csoport (Bécs): Csehország, Észak-Macedónia, Ausztria, Ukrajna
C-csoport (Trondheim): Spanyolország, Németország, Litvánia, Hollandia
D-csoport (Trondheim): Franciaország, Norvégia, Portugália, Bosznia-Hercegovina
E-csoport (Malmö): Dánia, Magyarország, Izland, Oroszország
F-csoport (Göteborg): Svédország, Szlovénia, Svájc, Lengyelország

A csoportok első két-két helyezettje jut a középdöntőbe.

A magyar válogatott Eb-csoportmérkőzései:
Január 11. 16:00: Magyarország-Oroszország (tv: Sport1)
Január 13. 20:30: Dánia-Magyarország (tv: Sport1)
Január 15. 18:15: Izland-Magyarország (tv: Sport1)

fotók: Sportmenü / Kárpáti Balázs