Nagy visszatérők a hétvégi budapesti kick-box világkupán

Az év egyik legrangosabb kick-box világversenye lesz péntektől vasárnapig Budapesten.

A 25. Magyar Kick-box Világkupán hazai részről a tavalyi remek szereplés megismétlése a cél. A nagy visszatérések versenye is lesz BOK Sportcsarnokbeli: a sportág tavalyi legjobbja, Veres Roland térdműtéte után itt küzd először, valamint a TV2 Exatlon vetélkedőjében országos ismertségre szert tett profi világbajnok Rákóczi Renáta és társai is a vk-n térnek vissza. A világkupa szervezésben és a fiatal versenyzők számára is az augusztusi győri utánpótlás Európa-bajnokság főpróbája lesz – hangzott el a Magyar Kick-box Szakszövetség keddi sajtótájékoztatóján.

(Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség; fotó: Róth Tamás)

A magyar szakszövetség első embere, Galambos Péter elmondta, hogy az utóbbi napokban, a nevezési határidő lejárta előtt óráról órára nőtt a jelentkezők száma, így hatalmas mezőny, 42 ország 1692 sportolója vesz részt a versenyen. A sportvezető azt is hozzátette, hogy a hazai viadal most már évek óta a második legnagyobb világkupa versenynek számít az Irish Open mögött.

Nem véletlen, hogy a hétvégi viadal hagyományosan az év egyik legnagyobb létszámú és legrangosabb világversenye a sportágban, amelyen mind a hét kick-boxos szabályrendszerben avatnak bajnokokat. A tavaly év vége óta a NOB által is elismert WAKO világszövetség világkupáján a hazai szakvezetés hasonlóan jó eredményeket vár, mint 2018-ban: egy éve a felnőttek tíz vk-aranyérmet szereztek.

(Király István beszél a sportág nemzetközi helyzetéről; fotó: Róth Tamás)

A magyar szövetség és az európai szervezet első alelnöke, Király István a sportág nemzetközi helyzetéről beszélt. „A NOB elismerte a WAKO-t és felvette az olimpiai családba, ezzel méltó helyre került a .sportág. Fő cél, hogy a 2028-as Los Angeles-i olimpiára bekerüljenek a programba. Ha ez sikerülne, akkor Magyarország olimpiai érmeket szerezhet.” A sportvezető azt is elmondta, hogy a nemzetközi szövetségek közül elsőként a WAKO költözhet Budapestre. Mint ismert a magyar kormány úgy határozott, hogy a jövőben megteremti annak a lehetőségét, hogy a nemzetközi sportági szövetségek áttegyék székhelyüket Budapestre.

A BOK Sportcsarnokban pénteken mindhárom ringes szabályrendszerben – full-contact, low-kick és K1 – elkezdődnek a három napon át tartó küzdelmek, a tatamikon pedig a csapatversenyek mellett a kezdőbbek és a veteránok kapnak lehetőséget. Szombaton bekapcsolódnak a pointfighting szakág legjobbjai és a zenés formagyakorlat versenyzői is. A vasárnapi zárónapon pedig már tatamira lépnek a light-contact és a kick-light indulói is.

A nagy visszatérések világkupája

Térdműtétje után a BOK Sportcsarnokban versenyez első ízben a tavalyi év legjobb hazai kick-boxosa. A három Eb-aranyával – egyedüli nem olimpiai sportolóként – az Év Sportolója választás jelöltjei közé is bekerült Veres Roland örül, hogy hazai közönség előtt térhet vissza: ha pedig indul, győzni akar.

(Veres Roland, fotó: Róth Tamás)

A húszéves létére többszörös felnőtt világ- és Európa-bajnok klasszis március közepén sérült meg, amikor egy szerbiai versenyen kipróbálta magát a kick-box egyik legkeményebb szabályrendszerében, a ringben kiütésre menő K1 szakágban.

A TV2 nagysikerű ügyességi és extrémsport vetélkedőjében szerepelt az elmúlt hónapokban a profi világbajnok Rákóczi Renáta.

(Rákoczi Renáta, Murvai Lívia, Veres Roland és Jóni Máté, fotó: Róth Tamás)

A tv-show által sokak kedvencévé vált 32 éves sportoló így szintén hosszú kihagyás után küzd először élesben a világkupán, ahol az Exatlonban szerepelt két kick-boxos társával, Jóni Mátéval és Murvai Líviával együtt láthatja őket – szombaton a 13 órai megnyitót követően – a nagyközönség.

Utánpótlás Eb-t rendezünk augusztusban

Idén hazánk rendezi a WAKO utánpótlás Európa-bajnokságát, amelyre augusztus 23. és szeptember 1. között kerül sor Győrben. A korosztályos Eb a rendezés szempontjából még a 2017-es budapesti világbajnokságnál is nagyobb kihívás, hiszen a négy korosztály – gyermek, kadet1, kadet2 és junior – minden kategóriájában országonként két versenyző indulhat, így összességében több ezer fős gigamezőny várható.

A budapesti világkupa a fiatalok kontinensviadalának is főpróbájául szolgál a Világkupa, hiszen az érintett korosztályokban is lesznek küzdelmek a BOK Csarnokban, a Magyar Kick-box Szakszövetség pedig szervezési oldalról gyűjthet értékes tapasztalatokat a győri Eb előtt.

fotóalbum a sajtótájékoztatótól.

fotók: Róth Tamás