Négy magyar a finálékban a kairói Világkupán

Felemáskorláton Székely Zója és Bácskay Csenge, ugráson pedig Schermann Bianka és Bácskay Csenge jutott a fináléba a tornászok kairói Világkupáján, amelyet első alkalommal rendeztek meg Egyiptomban.

A magyar szövetség csütörtöki közlése szerint a hölgyek számára az ugrás és a felemáskorlát selejtezőinek első napját tartották, a férfi mezőnyben a talaj, a lólengés és a gyűrű kvalifikációs versenyeire került sor, de magyar férfi tornász nem utazott Kairóba. A háromfős női különítményből a csapattal Eb-bronzérmes Bácskay ugráson és felemáskorláton is érdekelt volt . A korláton Eb-ezüstérmet szerző Székely Zója csütörtökön csak korláton, Schermann Bianka pedig csak ugráson volt érintett.

Felemáskorláton Székely parádézott, és 12.900 ponttal másodikként jutott a fináléba. Ugyanitt 11.950-nel Bácskay hetedikként kvalifikált. Ugráson Bácskay 13.000 ponttal harmadik, míg Schermann 12.550-tel ötödik helyen került be a legjobbak közé. A mieink szép eredményt értek el, hiszen mindkét szeren két-két magyar tornász lesz a döntőben.

A selejtezők második napján a talaj és a gerenda jön, szombaton és vasárnap pedig a szerenkénti finálék következnek, remélhetőleg magyar érdekeltségekkel.

Gondos-Arató Orsolya, edző, nemzetközi bíró:

Azt gondoljuk, hogy a lányok a lehető legjobban alkalmazkodtak a kihívásokhoz. A szövetségnek sikerült egy nagyon jó járatot foglalni, ami sajnos a pandémia miatt törlésre került, és így egy későbbi járattal tudtunk csak elutazni. A pódiumedzés napján, szerdán, csak a hajnali órákban tudtuk elfoglalni a szállást. Reggel 8-kor már a COVID-teszten kellett részt vennünk, ami elhúzódott 9.30-ig, így sajnos később érkeztünk a pódiumedzésre önhibánkon kívül. A lányok profin reagáltak a kialakult helyzetre, gyors melegítés után birtokba vették a szereket. Fontos szempont  volt, hogy a lányok megszokják a szereket, a kért feladatokat pedig teljesítették. Délután pihenőt kaptak a hajnali érkezés miatt. A mai napon kihasználtuk a lehetőséget a verseny előtt, hogy meg egyszer felmehessenek a szerekre a tornászaink. A kollégákkal egyeztetve a biztosabb ugrásokat és gyakorlatokat mutatták be a versenyzők, ami ugráson és korláton is 2-2 finálét hozott, aminek nagyon örülünk.

Program, Világkupa, Kairó (helyi idő szerint)

Június 4. 10:30-12:00; női selejtezők 2. nap (talaj, gerenda)

               16:00-20:30; férfi selejtezők 2. nap (ugrás, korlát, nyújtó)

Június 5. 16:00-18:45; döntők 1. nap (talaj, lólengés, gyűrű – férfiak; ugrás, felemás korlát – nők)

Június 5. 16:00-18:45; döntők 2. nap (ugrás, korlát, nyújtó – férfiak; talaj, gerenda – nők)