Négy magyar az 500 m negyeddöntőjében a budapesti rövidpályás gyorskorcsolya világkupán

Az Audi ISU rövidpályás világkupa sprintszámában 500m-en Jászapáti Petra, Keszler Andrea, Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba bejutott a legjobb húsz közé a szombati negyeddöntőbe.

A szervezők csütörtöki tájékoztatása szerint a délelőtti 1500m-es táv versenyei után rövid pihenőt kaptak a versenyzők, majd a hölgyek 500m-en folytatták a szereplést.  Népes mezőny 90 férfi és 70 női rövidpályás gyorskorcsolyázó nevezett ezen a távon, így selejtező futamokat is rendeztek mindkét nem számára. Az egyes futamokból az első kettő, továbbá a nőknél hét, a férfiaknál a négy leggyorsabb harmadik jutott tovább az előfutamba.

A nőknél Kónya Zsófia nagy harcban volt a második helyért orosz riválisával, aki az utolsó körben elesett, így a magyar lány biztosan korcsolyázott a célba továbbjutó pozícióban. Keszler Andrea, Jászapáti Petra szintén tovább jutott.

A férfiaknál az 500m-es távon Liu Shaolin Sándor és Burján Csaba is leiskolázta ellenfeleit, egy pillanatig sem forgott veszélyben futamgyőzelmük. Liu Shaoang jó helyezkedéssel a második helyen ért a célba a világcsúcstartó amerikai R. Cielski mögött, nem kisebb ellenfelet előzött meg, mint a világbajnok Seo Yi Rat.

A következő fordulóban már a negyeddöntőért, a legjobb 20-ba kerülésért küzdöttek a versenyzők.
Mindkét nem számára a futam első két helye, illetve a férfiaknál 6, a nőknél 4 további leggyorsabb harmadik hely jelenthette a továbbjutást.

Keszler Andrea kínai és orosz vetélytársa mögött a harmadik helyen jutott tovább.

Keszler Andrea: A mai verseny jól sikerült, egy távot koriztam, az első futam után bele kellett rázódnom, vissza kellett kerülni a kerékvágásba. A második futam sikerülhetett volna jobban is, de elértem a tovább jutást. Van még mit javítani szombatig. Holnap készülünk a váltóra és az 1000 méterre. 500 méteren szeretnék minél előbb végezni, hogy ne kelljen izgulni, hogy esetleg nem lesz meg a kvóta. Meg nyilván fontos a váltó, mert ha továbbjutunk, akkor öt ember megy az olimpiára.

Kónya Zsófia futamában ötödik lett.  Jászapáti Petra futamából a második kiugrás után a világbajnok holland Suzanne Schultingot kizárták, aki ezen a napon egyik távon sem tudott olimpiai pontokat gyűjteni. Petra hatalmas csatát vívott a továbbjutásért. A cél előtt a kanadai Kasandra Bradette is elszállt, a magyar versenyző pedig harmadik lett, de idővel ő is továbblépett.

A nap legszebb futamgyőzelmének örülhetett a magyar szurkolótábor, amikor Liu Shaolin Sándor rajt-cél győzelmet aratott a kanadai Girard és az amerikai R. Cielski előtt.

Öccse Liu Shaoang jó pozícióban haladt a mezőnyben, amikor két körrel a vége előtt rákorcsolyázott egy pályajelölő bójára, s elesett.

Burján Csaba az utolsó, hetedik futamban a célba érkezve izgulhatott, hogy a harmadik helye elég lesz-e a továbbjutáshoz. Ideje a negyedik legjobb 3. idő lett, így ő is folytathatja a negyeddöntőben szombaton.

Burján Csaba: Ez is úgy sikerült, mint a többi, egy kicsit gyenge vagyok, egy kicsit a korizás se megy, egészében csalódás ez az első nap ahhoz képest, hogy egész évben milyen formában voltam. Olyan embereknek a megelőzésével szenvedek, ami tavaly simán ment. El vagyok fáradva, rossz a jég, talán fejben is az első futam miatt vagyok magam alatt. Ma este össze kell szednem magam, mert ez így nem lesz jó. Sokkal jobbat terveztem. Nyáron jobbnak éreztem magam. 500 méteren az volt a terv, hogy 4. helyről szépen lassan feljöjjek, de ez annyira lassúra sikerült, hogy csak egy embert sikerült megelőznöm. Végül is, amit tudtam kihoztam a helyzetből, sikerült továbbjutni. Nyomásnak érzem, hogy meg kell felelni a hazai közönség előtt, de remekül szurkolnak.

A délután magyar mérlege két-két férfi és női negyeddöntős helyezés.

Vélemény, hozzászólás?