Nehézségek és jó eredmények a kajak-kenu vb-n

Kopasz Bálint keze megsérült, de nem adja fel, ott lesz a szombati 1000 méteres döntőben a racicei világbajnokságon. Versenyzőink eredményes napot zártak pénteken is, jól mentek a magyar csapathajók, a sprinterek is, s a parakenus Suba Róbert újabb ezüstérmet nyert.

Bemutatkoztak kajakos csapathajóink péntek délelőtt, a férfi K-4 1000 méteren szereplő magyar egység (Kammerer Zoltán, Tóth Dávid, Ceiner Benjámin, Pauman Dániel), valamint a női négyes (Takács Tamara, Medveczky Erika, Fazekas-Zur Krisztina és Vad Ninetta) is már a hétvégi döntőben tudhatja magát. Előbbi hajóban Kammerer Zoltán jubilált, hiszen húsz esztendővel ezelőtt szerepelt élete első világbajnokságán, míg a hölgyeknél a betegséggel bajlódó Medveczky Erika állapota adta meg a verseny izgalmát, de Csipes Ferenc tanítványa megmutatta, hogy túljutott a nehezén, s a lányok futamgyőztesként léptek tovább a döntőbe.

Aludtam egy nagyot, sokkal jobban vagyok, érzem, hogy tér vissza belém az erő és bízom benne, hogy a vasárnapi döntőben már száz százalékos állapotban tudok odaállni” – magyarázta Medveczky Erika a futam után.

Medveczky csütörtöki betegsége után egyébként a pénteki versenynapot sem úszta meg a magyar csapat drámai pillanatok nélkül: Kopasz Bálint hajója leesett a bakról, s a versenyző úgy nyúlt utána, hogy zúzódott a jobb kezének hüvelykujja, így kérdésessé vált további szereplése a világbajnokságon. Az algyőiek Európa-bajnoki bronzérmese azonban nem futamodott meg, vízre szállt az 500 méteres középfutamában, s bár sérülése miatt a rövidebbik távon nem jött össze számára a döntő, nem adja fel a szombati 1000 méter fináléját sem.

Ötszáz méteren a rajtomat befolyásolta ez a sérülés, de nem éreztem fájdalmat a verseny alatt. Más állapotban voltam a pályán, ki tudtam kapcsolni, a jó rajt azonban hiányzott a továbbjutáshoz. Ezer méteren nincs ekkora jelentősége a rajtnak, így bízom benne, hogy sikerül helyt állnom, s ugyanígy ki tudom kapcsolni a fájdalmat a verseny során” – mondta Kopasz Bálint.

Annyira sajnálom, mert egész évben erre a világbajnokságra készültünk, arra, hogy ezer méteren ott lesz a legjobbak között. Most pedig egy rossz mozdulat romba dönt mindent. Amikor tavaly Rióban testközelből látta Kozák Danuta betegségét és győzelmeit, pontosan arról beszélgettünk, hogy egy versenyző pályája nem nyílegyenes, mindig lesznek benne kacskaringók, hullámhegyek vagy völgyek. Rossz érzés, hogy pályafutása első felnőtt világbajnokságán történik meg vele mindez, főként azért, mert láttam mennyit tett bele a felkészülésbe. Ez a baleset is amiatt történt, mert folyton a kajakozáson jár az esze, azt akarta megnézni, hogy a középfutam előtt elvigye-e políroztatni a hajóját” – tette hozzá Bálint edzője-édesanyja, Demeter Irén.

És hogy mi történt még a nap során?

A két négyes mellett még négy magyar egység biztosította helyét a hétvégi döntőkre. A kenusoknál Fekete Ádám C-1 500 méteren, valamint Hajdu Jonatánnal C-2 200 méteren lesz ott a legjobbak között, K-2 200 méteren döntős szereplést harcolt ki Hagymási Réka és Szabó Ágnes, míg K-1 1000 méteren az Európa-bajnoki címvédő Bodonyi Dóra is.

Az új olimpiai távon, vagyis 500 méteren szereplő férfi kajaknégyesünk, Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán a második helyet szerezte meg előfutamában, de itt a mezőny nagysága miatt nem lehetett egyenes ágon a fináléba jutni, így ők szombat délután folytatják a küzdelmet. Ahogyan 200 egyesben az előfutamában remek időt lapátoló Horváth Bence, Lucz Dóra és a kenusok közül Devecseriné Takács Kincső, valamint 1000 méteren a Korisánszky Dávid, Mike Róbert páros is.

A nap krónikájához tartozik még, hogy a parakenusok KL1-es versenyében a paralimpiai második helye után világbajnoki ezüstérmet ünnepelhetett Suba Róbert.

A rajtom sokat javult az elmúlt időszakban, de mégsem volt tökéletes, még mindig kell csiszolnom rajta. A döntő során az olasz srácot nem érzékeltem a felső pályán, a brazillal voltam meccsben, úgy éreztem, hogy a harmadik-negyedik helyért. Aztán száz méter környékén ő kezdett elfáradni, nekem pedig sikerült a második helyre érnem. Nagyon elégedett vagyok ezzel az ezüstéremmel” – árulta el a versenyt követően Suba Róbert.

Szombat délelőtt kilenc magyar egységért szoríthatunk majd az A döntőkben. A futamokat az M4 Sport élőben közvetíti majd.

MTI Fotó/Kovács Tamás

Vélemény, hozzászólás?