Nem jutott be a döntőbe az 500 méteres kajaknégyes a vb-n

A magyar férfi kajaknégyes nagy meglepetésre nem jutott be a döntőbe 500 méteren a csehországi Racicében zajló kajak-kenu világbajnokságon. A többi négy magyar egység sikerrel teljesítette szombat délutáni pályáját, s ez azt jelenti, hogy a zárónapi 16 döntő közül 14-ben lesz magyar hajó.

A nap legtöbb középfutamában az első három hely ért finálét, ez alól csak a férfi K-1 200 méter volt kivétel, itt a biztos továbbjutáshoz az első kettő között kellett zárni.

A legrövidebb távon három egyes versenyzőért szoríthattak a magyarok: Lucz Dóra és Horváth Bence kajakban, Devecseriné Takács Kincső kenuban próbált bekerülni a legjobb kilenc közé.

A friss Európa-bajnok Lucz semmit nem bízott a véletlenre, szinte kilőtt a rajtból, s a jó utazótempó után a végén még maradt ereje az indításra is, így futamgyőzelemmel lépett tovább a döntőbe. A plovdivi kontinensviadalon második Horváth is nagyszerűen rajtolt, és 150 méternél elképesztő, egyhajós előnnyel vezetett. A 25 éves győri kajakosnak ezek után az is belefért, hogy az utolsó 50 méteren már csak félgőzzel lapátoljon, ellenfelei így sem tudták utolérni. Jól teljesített klubtársa, Takács Kincső is – aki ugyancsak ezüstérmes lett az Eb-n -, csak a délelőtt párosban aranyérmes kanadai Laurence Vincent-Lapointe-tól kapott ki, de a továbbjutása egy pillanatig sem forgott veszélyben.

A délelőtt 500-on hetedik Korisánszky Dávid, Mike Róbert kenu kettes remekül osztotta be az erejét az 1000 méter második középfutamában. Sokáig a mezőnyben lapátoltak, a hajrához közeledve aztán feljöttek a 3-4. helyre, s a végén még tudtak sebességet váltani, így megcsípték a harmadik, még továbbjutást érő helyet.

Az egyetlen magyar érdekeltségű 500 méteres középfutamban, a férfi kajaknégyesek versenyében jól kezdett a friss Európa-bajnok magyar egység – a délelőtt párosban ezüstérmes Nádas Bence és Tótka Sándor, valamint Molnár Péter és Mozgi Milán -, de a hajrát nem bírta úgy, mint a riválisok, így ötödik helyével – kellemetlen meglepetésre – lemaradt a továbbjutásról.

A többi magyar egység már a péntek délelőtti előfutamból továbbjutott a döntőbe, illetve finalista a férfi 1000 méteres kenunégyes is – Vasbányai Henrik, Kiss Tamás, Sarudi Pál és Varga Dávid -, miután ebben a számban éppen kilenc hajó nevezett.

A szombati 11 után a vb zárónapján 16 döntőt rendeznek a Labe Arénában, ezek közül csak férfi K-1 és K-4 500 méteren nem lesz magyar hajó. Az M4 Sport a délelőtti programról élőben közvetít.

A további program:

vasárnap:
A döntők 10.00 (férfi K-1 és C-2 200 m, férfi K-1, C-1 és K-4 500 m, férfi C-2, K-4 és C-4 1000 m, női K-1, C-1 és K-2 200 m, női K-4 500 m és női K-1 1000 m)
5000 m-es döntők 14.30

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?