Nem marad el a serdülő és ifjúsági úszó OB

Hatszáznál több résztvevővel, az ifjúsági és a serdülő versenyzőket kettéválasztva rendezik meg csütörtöktől a fiatal úszók országos bajnokságát. Útvonalengedélyek százait készíti rohamtempóban a MUSZ

Miután a járványügyi előírásokkal foglalkozó kedden megjelent kormányrendelet egyértelműen azt fejezte ki, hogy a versenyszerűen sportolókat ebben a tevékenységükben nem korlátozhatják, a Magyar Úszó Szövetség úgy döntött, hogy – minden óvintézkedést betartva és betartatva csütörtöktől vasárnapig megrendezi a serdülő és az ifjúsági korosztályok országos bajnokságát – írta az SzPress Hírszolgálat. Az utánpótlás legjobbjai a Tüske Uszodában mérik össze az erejüket, a versenyzőkön és az edzőkön, valamint a versenybírókon és az üzemeltető munkatársain kívül a létesítményt senki sem látogathatja.

Az elmúlt napokban a kérdéseikkel és az aggodalmaikkal a szövetséget rohamozó klubvezetőket és edzőket egy nappal a rajt előtt tájékoztatta a MUSZ arról, hogy a bajnokság megrendezése zöld jelzést kapott, miközben a szövetség munkatársai félszáznál is több budapesti és vidéki uszoda üzemeltetőit próbálják meggyőzni arról, hogy ne zárjanak be, a versenyszerűen sportolók számára továbbra is adják meg a felkészülés lehetőségét.

A csütörtök-vasárnapi négynapos bajnokság forgatókönyvének legfontosabb része az, hogy a 600-nál is több résztvevőt kettéválasztva délelőttönként kerül sor a serdülők, délutánonként pedig az ifjúságiak versengésére – tájékoztatta a „felezésről” az SzPress Hírszolgálatot Dr. Wladár Sándor, a MUSZ elnöke. – Mindkét korosztályban csak időfutamok lesznek, azok eredményeit összegezve állapítja majd meg a versenybíróság egy-egy számban a végső sorrendet. Nincs lehetőség, keret és idő sem az ISL versenyeken kialakított „buborék-szerű” lebonyolításra, ugyanakkor a szövetség csak olyanok indulását engedélyezi, akiknél az elmúlt 14 napban nem mutatkozott koronavírusra jellemző tünet, és ez idő alatt nem kerültek szoros kontaktusba valószínűsített, vagy megerősített koronavírussal fertőzött személlyel„ – hangsúlyozta  Dr. Wladár Sándor.

Az említett feltételeken kívül a bajnokság résztvevőinek kivétel nélkül kötelezettséget kellett vállalniuk arra is, hogy amennyiben a COVID-19-re utaló tünetek bármelyikét tapasztalják önmagukon, azt az edzőjüknek haladéktalanul jelezniük kell, edzés- és versenytevékenységüket pedig azonnal fel kell függeszteniük.

További nehézséget jelent a részvevő klubok és a szövetség számára olyan feladatok biztonságos megoldása, mint például az elszállásolás és az étkeztetés. Egyelőre csak azt tudni, hogy több egyesület versenyzői naponta ingázni fognak otthonuk és a Tüske Uszoda között, mások közeli szállodákban, panziókban, vagy magánszállásokon helyezkednek el. Akik az étkezést maguk nem tudják biztosítani, a MUSZ segítségére számíthatnak, ám ennél is nagyobb feladatot jelent a szövetség rohamtempóban dolgozó munkatársainak a számára azoknak az útvonalengedélyeknek az elkészítése, amelyekre a kijárási tilalom miatt van szükség. Ez nem éppen hagyományosan sportszövetségi reszort, de a szükség olykor törvényt bont. Most éppen halmozottan, mert a MUSZ ezúttal sem önkéntesek, sem pedig bevált külső munkatársainak a segítségére sem számíthat, így a versenyek alatt a sportszakmai feladatok ellátását önerőből kell megoldania, egy tucatot sem számláló bevethető stábjával.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)

 

fotók: Máton István (archív)