Németh Zsanett bravúros győzelme, Sleisz és Szmolka kikapott a vb-n

A 76 kilós Németh Zsanett hárompontos hátrányról fordított esélyesebb riválisa ellen, így negyeddöntőbe jutott a Papp László Sportarénában zajló birkózó-világbajnokságon kedden, míg a 65 kilós Sleisz Gabriella és a 72 kilós Szmolka Nikoletta kikapott a 16 között.

Németh nem számított esélyesnek Vaszilisza Marzaljukkal szemben, aki aktívabban kezdte a mérkőzést, de az egyik lábra támadását követően a magyar versenyző a földharcban lebontotta ellenfele fogását, így egy mögékerüléssel 2-0-ra elhúzott. Másodjára viszont már nem hibázott a vb-ken és Eb-ken négyszer-négyszer érmes Marzaljuk, ráadásul a mögékerülés után még be is billentette a tavaly Eb-ezüstérmes magyart (2-4). A második három percben Németh kezdte felőrölni a 2015-ös Európa Játékokon győztes ellenfelét, egy kitolással minimálisra csökkentette hátrányát és még két perc volt hátra. Hiába volt még ideje, egy rossz akciónál szinte magára rántotta Marzaljukot, aki így már 6-3-ra vezetett. Az UTE 24 éves versenyzője viszont nem adta fel, űzte-hajtotta a fehéroroszt, s bár egy-egy mögékerüléssel és kitolással egyenlített (6-6), ez még nem neki kedvezett, mert Marzaljuknak több kétpontos akciója volt. A hátralévő 15 másodperc azonban elég volt Németh számára még egy mögékerülésre elfáradt ellenfelével szemben, így meglepetésgyőzelmet aratott.

Sleisz Gabriella ugyanúgy pont nélkül maradt a japán Gempei Ajana ellen, mint előzőleg a 68 kilós Wilson Vanesza. A magyar birkózó az első három percben jól tartotta magát, U23-as világbajnok ellenfele csak abból szerzett egy pontot, hogy Sleisz a figyelmeztetését követő fél percben nem tudott akciót csinálni. A folytatásban viszont már nem koncentrált megfelelően védekezésben sem, ugyanis az Ázsia-bajnokságon ezüstérmes riválisa kétszer is derékon ragadta, melyből egyszer a hátára, egyszer az oldalára döntötte a magyart, így 7-0-ra elhúzott. A japán a hajrában kitolással (0-8) tette még magabiztosabbá nyolcaddöntős sikerét.

Szmolka, ha lehet, még nehezebb ellenfelet kapott Nasanburmaa Ochirbat személyében, aki kétszeres vb-bronzérmes. A mongol birkózó gyorsan érvényesítette a papírformát, egy lábra támadásból földre vitte a magyart, aki ráadásul tusveszélyes helyzetbe került, de bravúrosan kivédekezte a szituációt, viszont az eset után ápolni kellett a vállát. Ochirbat végül a második menet elején érte el a technikai tushoz szükséges tízpontos különbséget (0-10).

A nap negyedik magyarja, a selejtezőben alulmaradt Wilson már biztosan nem kerül vigaszágra, mivel kirgiz legyőzője rögtön a következő körben kikapott.

A 18 órakor kezdődő esti éremcsatákban a szabadfogásúak 97 kilogrammos kategóriájában az ukrán születésű Olejnik Pavlo a bronzéremért léphet majd szőnyegre az olasz-kubai Abraham de Jesus Conyedo Ruano ellen.

(MTI)

fotó: Magyar Birkózó Szövetség