Nemzeti rekordok és vb-kvalifikáció a Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságon

Február 26-27-én Nyíregyházán rendezték a 2022. évi Fedettpályás Atlétikai Magyar Bajnokságot. A verseny kiemelkedő sikereit Kozák Luca és Illovszky Dominik érték el, a vendéglátó város atlétái pedig négy aranyérmet is szereztek.

Kozák Luca 60 méteres gátfutásban 7.92-es idejével új országos csúcsot állított fel, Illovszky Dominik pedig 6.63-as időeredménnyel kvalifikációt szerzett 60 méteres síkfutásban a belgrádi atlétikai világbajnokságra. Nyíregyháza négy aranyérmet szerzett: Bakosi Péter magasugrásban, Tóth Balázs súlylökésben, Nyisztor Petra hármasugrásban, Helebrandt Máté pedig gyaloglásban lett országos bajnok saját városában.

A magyar szövetség beszámolója szerint 36 egyesület 259 versenyzője állt rajthoz a 2022. évi Fedettpályás Magyar Bajnokságon, amelyet most először rendeztek Budapesten kívül, a hivatalosan idén február 22-én átadott Nyíregyházi Atlétikai Centrumban. A verseny megnyitóján dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében kiemelte a korszerű atlétikai létesítmény fontosságát, amely országos és nemzetközi eseményeket vonzhat majd Nyíregyházára. Arról is beszélt, hogy reméli, a most rajthoz álló sportolók közül sokaknak szurkolhatunk majd a 2023-as budapesti Atlétikai Világbajnokságon is.

Kiemelkedik az eredmények közül Illovszky Dominik hatalmas győzelme 60 méteres síkfutásban. A Budapesti Honvéd sprintere 6.63 másodperces eredményével megfutotta a márciusi, belgrádi fedettpályás atlétikai világbajnokság szintidejét, és eredményével egyúttal beállította az U23-as magyar csúcsot.

A verseny második napjának tetőpontja Kozák Luca új országos csúcsa volt a 60 méteres gátfutás döntőjében: 5 századmásodpercet javítva eddigi saját rekordján 7.92 másodperces eredményt ért el, amely jelenleg Európa második legjobb időeredménye a 2022-es szezonban.

Kovács Alexandra számára szintén emlékezetes marad a verseny, mert új U18-as magyar rekordot ért el 3000 méteres gyaloglásban.

Négy atléta duplázott: Bartha-Kéri Bianka, a veszprémi SVSE atlétája, aki szombaton 400 méteren, vasárnap pedig 800 méteren állhatott a dobogó legfelső fokára, Galambos Tibor hármasugrásban és távolugrásban lett aranyérmes, Máté Tamás a 200 méteres síkfutás mellett az FTC 4­x400 méteres váltójának tagjaként is aranyérmes lett, Molnár Attila pedig 400 méteres síkfutásban és szintén az FTC 4­x400 méteres váltójának tagjaként szerezte meg a magyar bajnoki címet.

Gyulai Miklós a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke:

Büszkék vagyunk az idei fedettpályás országos bajnokságra, amelyen kiemelkedő eredmények születtek, új versenyhelyszínt avattunk fel és egy újabb lépéssel kerültünk közelebb céljainkhoz, készülve a jövő évi hazai rendezésű atlétikai világbajnokságra. Óriási siker, hogy Kozák Luca öt századmásodperccel megdöntötte a 60 méteres női gátfutás országos rekordját, ezúton is gratulálunk neki. Ugyancsak hatalmas öröm, hogy Illovszky Dominik megfutotta a fedettpályás világbajnokság szintidejét, hiszen így egy újabb fiatal versenyzőnk szerezhet tapasztalatot világversenyen. Csodálatosan debütált az új nyíregyházi atlétikai centrum, a versenyzők, a szervezők és a közönség is kifogástalan körülményekkel találkozhattak és ami a legfontosabb, rendkívül jó eredmények születtek. Ezek a sikerek, köztük a fiatalok sikerei mind azt mutatják, hogy már látszanak az elmúlt években elkezdett munka eredményei, azaz erősödik a magyar atlétika. Bízhatunk benne, hogy a tavalyi 30 százalékos növekedés után idén még több fiatal kezdi el az atlétikát, amely minden sportág alapja és amelynek segítségével minden gyerek megszerezheti a sportoláshoz és az egészséges mozgáshoz szükséges testalkatot. Minden energia, amit az atlétika fejlesztésére szánunk az egyetemes magyar sportot és a fiatalok egészségégét szolgálja.

A két nap részletes beszámolója:

Az első nap: szombat

A BHSE fiatal sprinterének, Illovszky Dominiknak az egész tél folyamán csupán nüanszok hiányoztak ahhoz, hogy teljesítse a márciusi fedett pályás világbajnokság kvalifikációs szintjét. A döntőben sikerült neki, amitől csupán egyetlen századmásodpercre volt az idei korábbi kisebb versenyeken. 6.63 másodperccel megnyerte az aranyérmet, ami belgrádi vb-szintet ért neki, ráadásul ezzel a futásával beállította Farkas Attila 2000-ben elért U23-as magyar rekordját.

Illovszky Dominik mögött Máté Tamás lett az ezüst-, Pap Márk a bronzérmes. A nők versenyében kisebb meglepetésre Nguyen Anasztázia diadalmaskodott Takács Boglárkát megelőzve. Az MTK Budapest kiválósága a döntőben 7.42-t futva előzte meg a tőle alig öt századdal elmaradó riválisát. A harmadik helyen Kéri Bettina ért célba.

Nyíregyházán az első aranyérem Galambos Tibor birtokába került, aki hármasugrásban 15.71 méteres eredményével pályafutása hetedik fedett pályás bajnoki címét nyerte ebben a számban. A ferencvárosi sportolóval együtt a pódiumra Szenderffy Dániel és Pál Robin állhattak még fel.

Márton Anita 15. fedett pályás bajnoki aranyérme az első, amit anyukaként gyűjtött be. A Békéscsabai AC világbajnok súlylökője 16.57 méteres dobásával nyerte meg a versenyt két SZVSE-s versenytársa, Veiland Violetta és Beregszászi Renáta előtt.

Női rúdugrásban Klekner Hanga zsinórban harmadik alkalommal állhatott fel a dobogó legfelső fokára, miután 4.20 méteres teljesítményét a többiek ezúttal sem tudták megközelíteni. A DSC-SI magyar bajnoka mögött Garamvölgyi Petra és Szabó Diana végzett.

Az első hazai győzelmet Tóth Balázs szállította a nyíregyháziaknak. Az NYSC 21 esztendős fiatalja fantasztikus, 17.95 méteres dobásával több mint fél métert javított egyéni csúcsán, amivel megnyerte a versenyt. A második helyezett Kovács László, a harmadik pedig Fischer Márk lett.

Magasugrásban Bakosi Péter is otthon tartotta az aranyérmet. Az NYSC kiválósága 2.22 méteres eredménnyel pályafutása kilencedik fedett pályás magyar bajnoki címét gyűjtötte be. A téli szezonban remek formában lévő Török Gergely 2.19 méterre javította élete legjobbját, a jutalma egy ezüstérem lett. Bándli Olivér 2.12 méteres ugrása bronzérmet ért a számára.

Bombameglepetést hozott az 1500 méter mindkét nemnél. A hölgyeknél Tóth Lili Anna a célegyenesig az élen haladt, de ketten is jobban hajráztak nála, így végül a bronzérmes pozícióban ért célba. Az aranyérem a fantasztikus utolsó métereinek is köszönhetően a 18 éves Varga Gréta birtokába került, aki a tavaly nyári szabadtéri ob megnyerése után immáron a fedett pályás bajnoki cím birtokosa is ezen a távon. Az ezüstérmes Ohn Kinga lett, alig 16 századdal lemaradva a 4:22:22-vel diadalmaskodó SVSE-s fiatal mögött.

A férfiak versenyében Szögi István számított a legnagyobb esélyesnek, de az utolsó száz méteren Palkovits István befogta őt és meg is előzte. A KARC U23-as Európa-bajnok fiatalja 3:42.94-es új PB-vel első felnőtt fedett pályás aranyérmét nyerte meg a szintén nagyot hajrázó Pápai Mártont és tokiói olimpikon ellenfelét megelőzve.

A fantasztikus formában lévő Bartha-Kéri Bianka tovább javította egy héttel ezelőtti PB-jét 400 méteren. Az SVSE tokiói olimpikonja 53.44 másodpercet futva taktikus versenyzéssel előzte meg Molnár Jankát. A bronzérem Rapai Fannié lett, aki szintén élete legjobbját érte el (54.78).

A férfiak kétkörös távján kettős FTC-siker született: Molnár Attila 47.05-ös futásának köszönhetően fölényes győzelmet aratott. Hozzá hasonlóan a dobogóra felálló másik két atléta, Enyingi Patrik (47.91) és Steigerwald Ernő (48.45) is új egyéni csúccsal zárta az ob-t.

A nap végén szintén született egy korosztályos csúcs, Kovács Alexandra, a Békéscsabai AC 16 esztendős tehetsége 13:34.74-es új U18-as magyar rekorddal a 4. pozícióban ért célba 3000 méteres gyaloglásban. A fiatal versenyző Kriván Berta 2008-ban felállított eredményét adta át a múltnak.

Az aranyérem csapattársa, Oláh Barbara birtokába került, miután Madarász Viktória 30 másodperces büntetést kapott, így visszaesett a második helyre. A dobogó legalsó fokára Récsei Rita állhatott fel.

Már-már szokás szerint hatalmas izgalmakat és egy óriási fordulatot hozott a női távolugrás. Az U23-as Európa-bajnok Farkas Petra 6.42 méteres utolsó kísérletével előzte meg az addig 6.37 méterrel élen álló Nguyen Anasztáziát. A BHSE atlétája ezzel 2019 után pályafutása második fedett pályás elsőségét szerezte meg. Lesti Diana a második sorozatban 6.15 métert ugrott, amivel a harmadik helyen zárt.

A szombat utolsó aranyérmét Helebrandt Máté sikeresen otthon tartotta. Az aranyérmet dr. Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár, egyben a Nyíregyháza országgyűlési képviselője adta át a szintén nyíregyházi bajnoknak. Az 5000 méteres gyaloglásban élete hatodik fedett pályás győzelmét arató tokiói olimpikon a nyíregyháziak harmadik sikerét szolgáltatta az első napon. A 19:26.68-csal első helyen célba érő gyalogló mögött Venyercsán Bence és Tóth Norbert ért leghamarabb célba.

A második nap: vasárnap

Kozák Luca új magyar csúcsot futva nyerte a 60 méteres gátfutást. A DSC-SI atlétája fontos gátat szakított át a fedett ob második napján: pályafutása során korábban már négy alkalommal is 7.97 másodpercet futott 60 m gáton, amivel már eddig is a szám magyar rekorderének mondhatta magát. Ezúttal Nyíregyházán még ennél is jobb eredménnyel diadalmaskodott a döntőben.

7.92-es teljesítményével egy olyan versenyen tudta megjavítani az országos rekordját, ahol egy évvel korábban rossz rajt után kizárták. A második helyen az U20-as csúcstartó Tóth Anna ért célba 8.25-tel, a dobogó legalsó fokára pedig az idei legjobbját teljesítő Kerekes Gréta állhatott fel (8.28).

A férfiak 60 méteres gátfutását Szeles Bálint nyerte, aki Kozák Lucához hasonlóan már úgy érkezett a szabolcsi megyeszékhelyre, hogy megvolt a szintje a belgrádi vb-re. Az egri atléta az előfutamban 7.80 mp-t futott, amiből a döntőben további öt századmásodpercet sikerült lefaragnia. Az ezüstérem Eszes Dániel, a bronzérem Almási Olivér birtokába került.

Fordulatos versenyt hozott a női hármasugrás. Az első sorozat után Áts Viktória vezetett, majd második kísérletének köszönhetően Nyisztor Petra vette át a vezetést, hogy aztán a címvédő visszavegye az első helyet a harmadik sorozatban. A nyíregyháziak ugrója azonban utolsóra 12.81 méterre javította egyéni csúcsát, amivel élete első felnőtt bajnoki aranyérmét gyűjtötte be. A harmadik helyen Karkiss Léna zárt.

Nagy Marcell zsinórban harmadik alkalommal nyerte meg a rúdugrást. Az MTK Budapest 19 éves tehetsége a 4.90 és 5.00 méteren elsőre átjutott, majd másodikra az 5.15-ös magasságot is sikerrel vette. Böndör Márton és Kéri Tamás egyaránt egyéni csúcsbeállítással állhatott fel a pódiumra – mindketten kereken 5 métert ugrottak.

Molnár Janka a 400 méteren begyűjtött ezüstérme után 200-on új egyéni csúccsal diadalmaskodott (24.12). A TSC-Geotech atlétája izgalmas versenyt futott Furulyás Lili ellen, aki szintén új PB-vel jött be a második pozícióban (24.23). A harmadik helyezett Mohai Regina lett.

A férfi 200 méter mindhárom érmese élete legjobbját futotta az egykörös távon. Máté Tamás 21.03-mal a 6-os pályán futva győzött, amivel a 60 méteres síkfutásban szerzett ezüstérme után ismét felállhatott a dobogóra. Mögötte Wahl Zoltán (21.45) és Bundschu Patrik (22.02) is jó teljesítménnyel rukkolt elő.

Bartha-Kéri Bianka pályafutása során ötödik alkalommal nyerte meg a 800 métert fedett pályán. Az SVSE versenyzője 2:02.64-es új szezoncsúccsal szerezte meg a 400 méter után a második aranyérmét a hétvégén. A második helyen Heffner Hédi, a harmadikon Ohn Kinga ért célba.

Vindics Balázs zsinórban hetedszer lett aranyérmes 800 méteren. Az UTE versenyzője 1:49.94-es futásával nyerte meg a négykörös távot Nyíregyházán, amivel tovább írja elképesztő sorozatát. Belgrádi vb-induló atlétánk mögött Huller Dániel és Kiss Gergő Xavér jöttek be érmes pozíciókban.

Rendkívül szoros versenyt hozott a férfiak távolugró versenye. Galambos Tibor, az FTC kiválósága a szombati hármasugrás után újabb számban lett első helyezett, miután utolsó kísérletére 7.49 métert ugrott. Ez volt pályafutása 11. bajnoki címe a fedett pályás ob-k történetében. Pázmándi Dominik 7.39-es eredményével alig két centiméterrel előzte meg az egyaránt tatabányai színekben induló Gerics Rolandot és Salamon Andrást.

Szabó Barbara első aranyérmét nyerte az MTK Budapest ugrójaként, miután ő volt az egyetlen, aki sikeresen átvitte az 1.82 métert. A magasugrás dobogójára Fekete Fédra és Keszthelyi Luca állhattak még fel.

Tóth Lili Anna nagyszerű teljesítményt bemutatva az összes ellenfelét lekörözte 3000 méteren. A BHSE atlétája 9:25.07-tel idei legjobbját futva nyerte meg pályafutása első felnőtt fedett ob-aranyérmét. A második helyen a korosztályos tájfutó Európa-bajnok Máramarosi Rita ért célba, a bronzérmes Kocsis Kata lett.

Hihetetlenül izgalmas versenyt hozott a férfiak 3000 métere. Pápai Márton rendkívül taktikus futást bemutatva óriási hajrával legyőzte Szögi Istvánt és Palkovits Istvánt. A MATE-GEAC kiválósága 8:09.67-es új egyéni csúccsal lett aranyérmes.

Az ob utolsó versenyszámai a 4*400 méteres váltók voltak. A női versenyt a Simon Virág, Dobránszky Laura, Kriszt Sarolta, Nádházy Evelin összeállítású MATE-GEAC csapata nyerte meg magabiztos teljesítménnyel. 3:41.49-es idejük szűk két másodperccel jobb, mint amivel az MTK Budapest második helyen célba ért. A bronzéremért a BEAC és az SVSE csatázott, amiből az előbbi váltó jött ki jobban.

A férfiak 4*400 méteres váltófutásában a Máté Tamás, Enyingi Patrik, Varga Dániel, Molnár Attila összetételű FTC a papírformának megfelelő győzelmet aratott. 3:11.88-as teljesítményükkel az UTE -t közel nyolc, az SVSE-t szűk tíz másodperccel múlták felül.

Kapcsolódó linkek: 

Fedettpályás Magyar Bajnokság 2022, a teljes eredménylista

 

fotó: Magyar Atlétikai Szövetség