Nemzetközi Úszóliga újítása 2021-re: érkezik a Draft!

A Nemzetközi Úszóliga (ISL) meghozta az úszás sportág legelső draftját, ami radikálisan megváltoztatja az úszók kiválasztási folyamatát az ISL csapatokba, ezzel is elősegítve, hogy még szorosabb verseny alakuljon ki a harmadik szezon bajnoki címéért való küzdelemben.

A Nemzetközi Úszóliga és az Iron csapat közleménye szerint az előző két szezonban a csapatok egyéni megállapodások keretében igazolták le az úszóikat. Idéntől viszont, az ISL Drafttal, ami nyitva áll majd minden szintet teljesített úszónak a világon, a következő célokat tűzte ki a liga:

  1. Az alacsonyabban jegyzett csapatok elsőbbséget élveznek a választásnál, hogy erősebb pozícióból induljanak neki a következő szezonnak;
  2. A csapatok menedzserei nyitott és transzparens módon érvényesíthetik a versenyzőkiválasztási stratégiájukat;
  3. A rajongók különleges lehetőséget kapnak azzal, hogy részt vehetnek a csapatok összeállítási folyamatában.

A 2021-es szezonban minden menedzser maximum 36 úszóból álló csapatot állíthat össze a következőképpen:

  • Egy héttel a Draft esemény előtt, minden menedzser bejelenti azt az 5 úszót a tavalyi szezonbeli csapatából, akit megtart 2021-re is;

 

  • A Draft első napján minden csapat bejelenti, hogy ki az a további maximum 10 úszó, akit megtart a tavalyi szezonból, és ki az, akit a Draft-ba küld;

 

  • További 1 úszóról csapatonként a rajongók szavaznak és döntenek, hogy kit tartson még meg az adott csapat;

 

  • Ezek után, minden csapat, kezdve a tavalyi szezonban legalacsonyabban jegyzettel, lehetőséget kap, hogy a Draftra regisztrált, de nem megtartott úszókból, 11 további úszót kiválasszon. Ez a pont után a csapatok létszáma maximum 27 főnél tart.

 

  • A Draft Esemény után a menedzsereknek 30 napjuk van arra, hogy a Draftba regisztrált, de nem kiválasztott úszókból, egyéni megállapodások keretében feltöltsék a csapataikat maximum 36 főig.

Hosszú Katinka, a liga egyik nagykövete, valamint az Iron csapat tulajdonosa és csapatkapitánya fontos mérföldkőnek tekinti ezt az újítást a liga életében:

Az ISL már nem csak abban újított, hogy a tradicionálisan egyéni sportágnak minősülő úszásból izgalmas csapatsportágat formált, de idéntől bevezeti a Draft rendszert is, amit eddig csak a profi amerikai csapatsportágakban láthattunk. Ezzel lehetővé teszi a csapatok közti szorosabb versenyhelyzetet, és ezáltal még igazalmasabbá válik a versenysorozat. Természetesen a csapatom, az Iron is már ezeknek az új szabályoknak megfelelően készül a Draftra, hogy minél erősebb csapattal indulhassunk az idei szezonra.

Az ISL alapító Konstantin Grigorishin elmondta:

Az úszásban forradalmian új Draft bemutatásával, a liga egy újabb izgalmas elemmel bővült, ami csak fokozza a harmadik szezon előtti várakozásokat. Az ISL Draft a jövőbeni fejlesztéseink egyik fontos pillére lesz, miközben továbbra is egy kiváló minőségű, értékes sporttermék létrehozásán dolgozunk, kiemelt figyelmet szentelve az úszóink és eredményeik promotálására.”

A ISL Draftban való részvételhez szükséges regisztrációs űrlap az www.isl.global weboldalon lesz elérhető 2021. április 19-től.

Az ISL Draft esemény várhatóan a június 21-i héten kerül megrendezésre.

Pontos részletek a rajongói szavazásról a Draft előtti héten kerülnek megosztásra az ISL hivatalos közösségi média csatornáin és weboldalán.

A teljes ISL Draft szabályzat megtalálható a www.isl.global oldalon.

 

Az ISL-ről: A Nemzetközi Úszó Liga (International Swimming League) egy nemzetközi professzionális úszó liga, ahol a világ legjobb úszói csapatokba rendeződve versenyeznek egymással. 2020-ban sikeresen zajlott le az liga második szezonja, összesen 10 észak-amerikai, európai és ázsiai székhelyű csapattal.

 

Fotó: ISL