Nézőpont: ötből négy magyar örül, hogy Magyarország rendezte az eseményt

Ötből négy magyar örül annak, hogy Magyarországon rendezték a vizes világbajnokságot – közölte a Nézőpont Intézet országos reprezentatív kutatása alapján csütörtökön az MTI-vel. A válaszolók 11 százaléka jelezte, hogy nem örült a világesemény budapesti megrendezésének.

Az elemzés szerint közvetetten a rendezés sikerét támasztja alá, hogy a verseny előtt, július 11-13. között készült kutatás szerint még „csak” a magyarok kétharmada (64 százalék) örült és ötöde (21 százalék) nem a versenyrendezésnek.

Az elemzés alapján különösen a szervezéssel voltak elégedettek a magyarok, nem az eredményekkel, egy hónap alatt 58 százalékról 72 százalékra emelkedett a szervezéssel elégedettek száma. Augusztus első napjaiban csupán a magyarok 5 százaléka mondta, hogy a „szervezés szempontjából” sikertelen volt a bajnokság.

Ezzel szemben a sporteredményeknél apró kiábrándulás érezhető: az esemény előtt a megkérdezettek 82 százaléka vélte, hogy a sporteredmények sikeressé teszik a rendezvényt, utána viszont „csak” 76 százalékuk értett ezzel egyet – írták.

Hozzátették: noha a nyilvánosságban nagy vita zajlott a világbajnokság megrendezésének költségességéről, a kutatás szerint a többséget ez a kritika nem zavarta örömében, a megkérdezettek 44 százaléka értett egyet azzal az állítással, hogy „Magyarország számára anyagilag megérte” a vizes világbajnokság megrendezése, és 34 százaléka nem.

Alighanem nem ez lesz az utolsó világesemény, amelynek megrendezésére Magyarország pályázik. Ebből a szempontból fontos, hogy a rendezéspártiak táborát megerősítette a világbajnokság sikeresnek tartott lebonyolítása: a magyarok több mint kétharmada (68 százalék) szerint Magyarországnak a jövőben is „meg kellene pályáznia a vizes vb-hez hasonló kaliberű sportrendezvényt”, míg negyede (23 százalék) nem értett egyet ezzel az állítással – írta a Nézőpont Intézet.

A közvélemény-kutatást július 11-13. között ezer, augusztus 1-2. között ötszáz ember megkérdezésével, reprezentatív mintán végezték.

(MTI)

Vélemény, hozzászólás?