Nincs kapitánykérdés, mindenben támogatják Vranjest – videó

A Magyar Kézilabda Szövetség főtitkára, Novák András a Sport TV Mai helyzet című műsorában leszögezte, a Veszprém BL-ből való kiesése nincs hatással a szövetségi kapitány pozíciójára. A szövetség törekszik majd rá, hogy a jövőben is a Papp László Arénában legyen a női Magyar Kupa négyesdöntője, emellett mindent megtesz majd azért, hogy a jövőben is két magyar férficsapat indulhasson a Bajnokok Ligájában. Arra is törekszik az MKSZ, hogy megoldja azt, hogy a magyar legyen a legerősebb bajnokság, de megfelelő számban versenyezzenek magyar sportolók.

A sportcsatorna pénteki közlése szerint először rendezték a női Magyar Kupa döntőjét a Papp László Arénában, és sikeresnek ítélték a rendezvényt. „Elképesztő igény volt erre a nézők részéről. És talán már elárulhatom azt, hogy erre fogunk törekedni a későbbiekben. Szeretnénk ezek után már mindig oda vinni” – nyilatkozta Novák András, az MKSZ főtitkára a Sport TV Mai helyzet című műsorában. A kupát a Győr nyerte, amely a Ferencvárost és az Érdet múlta felül. A férfiválogatott Siófokon felkészülési tornán vesz részt péntektől vasárnapig. A szövetségi kapitány, Ljubomir Vranjes kérése volt ez, mert egy erős tornával szeretne belemenni a világbajnoki selejtezőbe. A magyar A- és B-válogatott, Brazília, Lengyelország B-válogatottja és az osztrák A- és B-válogatott lesz látható a Kiss Szilárd Sportcsarnokban. Nemzeti csapatunk júniusban Szlovéniával mérkőzik meg a 2019-es vb-re való kijutásért. A főtitkár válaszolt arra a kérdésre is, hogy a kapitány pozíciójára hatással van-e az, hogy a Veszprém korán, a nyolcaddöntőben búcsúzott a BL-ben: „Bár csalódottak vagyunk, minket is meglepett, hogy most a hosszú évek óta BL Final4-résztvevő Veszprém nem jutott tovább a negyeddöntőbe, de a szövetség szempontjából semmilyen kapitánykérdés nincsen, sőt, mindenben támogatjuk a szövetségi kapitányt, és készülünk a vb-selejtező főpróbára.”

Mivel a Veszprém és a Szeged is búcsúzott a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a következő szezonban nem lesz automatikusan főtáblás két magyar csapat a sorozatban, de a szövetség bízik benne, hogy szabadkártyát kap majd az ezüstérmes. „A korábbiakban már volt erre példa, de őszintén megmondom, akár a Veszprém, akár a Szeged lesz a magyar bajnok, én nem tartok attól, hogy szabadkártyával és szövetségi segítséggel ne tudjuk azt kilobbizni, hogy a második csapat is BL-résztvevő legyen. A nőknél kettő, itt a fiúknál a fix egy mellett azt gondolom, nagy eséllyel pályázik a másik arra, hogy bekerüljön. Pont úgy, ahogyan az EHF-kupában is van egy plusz kreditünk, ahol a három mellett mind a nőknél, mind a férfiaknál van egy plusz lehetőség. Bízom benne, hogy elérjük a tavalyi állapotot, hogy 12 csapatunk ott lesz nemzetközi porondon.”

A Sport TV felvétele:

„Egy héten 2-3-szor 600-1000 gyerek elé állunk, és átadjuk nekik a csarnokot, akár felújítás, akár építkezés után. A TAO-nak ez egy egészen elképesztő szegmense. De ha a szakmát nézzük, azért Kim Rasmussen hazajött két héttel ezelőtt a világ legjobb csapata elleni győzelemmel egy félig csikócsapattal. Kis túlzással azt mondhatom, hogy beérett a TAO, és szüretelünk, és kívánjuk, hogy így folytatódjon – fogalmazott a főtitkár azzal kapcsolatban, hogy egyre több kézilabdára is alkalmas létesítményt adnak át. De reagált arra is, hogy a felnőttválogatott szereplése miatt egyre több kritika éri a sportágat. – „Ezzel egyetértek, hiszen a TAO pont ezért jött létre, és amit látunk, ennek a hatását onnan kezdve, hogy az EYOF-on nyert a csapatunk, onnan folytatva, hogy Hajdú János most az oroszok diszkvalifikálásával harmadik lett az U19-es női válogatottal. Utóbbi csapatnak világbajnokságot rendezünk idén nyáron, előbbinek Eb-t hozzuk ide jövőre. Azt gondolom, hogy azok a tények, amik már ott kézzelfoghatók, nem ezt bizonyítják. Ami ránk vár, az az, hogy ezek a gyerekek hogyan jutnak el a felnőtt korba. De azt már a TAO hatása alapján látjuk, hogy a korosztályos eredményeink azok szakmailag is nagyok, és hála istennek rendezésileg is. Ide tudunk hozni minden olyan világversenyt most már, amit megpályázunk. Örülünk annak, hogy nem csak Európa, hanem világszerte elterjedt, hogy Magyarország jó rendező, és szívesen adnak nekünk rendezvényt.”

„A szakma örökös vitában áll ebben a kérdéskörben. Teljesíteni egyfelől azt, hogy a világ legerősebb bajnokságai legyünk, és megfelelő számban versenyezzenek magyarok, ez mindig nehéz. Viszont most évek óta azt tapasztaljuk, hogy ez az arány egyre inkább tolódik el a magyarok felé az előbb említett csapatokban is. Például egy olyan BL-csapatnál, mint a Győr, egyértelműen az a feladat, hogy végső esélyesként küzdjön egy Final4-ban, és ezáltal a saját igazolásait próbálja úgy kölcsönadni az ország más területeire, hogy majd visszatérjenek esetleg oda, úgyhogy ez egy örök dilemma – nyilatkozta a főtitkár arról, hogy a felnőtt korosztályban nincs lehetősége beleérni a fiataloknak az NBI-es színvonalba. Arra is kitért, hogy a szövetség szabályozhatná is ezt: „A szabályozás a kézilabdában nehéz, egyfelől ez egy jogi kérdés. Szoktuk mondani, hogy bármelyik bíróságon egy külföldivel szembeni szabályozást én elveszítek, viszont más sportágban, ahol mondjuk a versenyrendszert tudják úgy alakítani, hogy egyszerre hányan legyenek a pályán, ezt a sportágunkból adódik, hogy kicsit nehezebb. Hiszen egy másodperc alatt történhet akár öt csere is. Természetesen gondolkozunk ezen, hiszen látjuk, hogy nem jó ez az állapot, de egy picit nehezebb helyzetben vagyunk, mint azok a sportágak, akik ezt mind jogilag, mind a versenyrendszerükből adódóan meg tudják tenni.”

fotó: Sport TV