Nincs meglepetés: A Fradi és a Veszprém is ott lesz a BL-ben

Négy magyar csapat a Bajnokok Ligájában.

Az Európai Kézilabda Szövetség (EHF) közzétette a 2022/23-as idény női és férfi Bajnokok Ligája-idényében szereplő csapatok névsorát, így a szabadkártyákkal kapcsolatos döntéseit is. Mind a nőknél, mind a férfiaknál 2-2 magyar induló lesz, miután a bajnoki ezüstérmesek, azaz az FTC-Rail Cargo Hungaria és a Telekom Veszprém is megkapta a szabadkártyát és indulhat az elitsorozatban – adta hírül hétőn a Magyar Kézilabda Szövetség.

Az EHF tavasszal közzétett ranglistája alapján alanyi jogon az európai klub-ranglista első nyolc helyezettje indíthatja el bajnokcsapatát a BL-ben. Oroszország és Fehéroroszország csapatai felfüggesztésük miatt nem indulhatnak az EHF versenyein. 

Szabadkártyát hét-hét csapat kapott. A nőknél nyolc, a férfiaknál tizenhárom csapat igényelt szabadkártyát, köztük az Európai Kézilabda Szövetség az alábbi szempontokat értékelve állított fel sorrendet: létesítményhelyzet, televíziós közvetítési lehetőségek és jogok, legutóbbi három idényben elért eredmények az európai kupákban, marketingérték/marketingtevékenység. 

A 16 csapatot a július 1-jei sorsoláson két-két nyolcas csoportba sorsolják a férfiaknál és a nőknél egyaránt. 

Bajnokok Ligája-indulók, 2022/23

Nők: 

Bajnokcsapatok: Győri Audi ETO, Odense (dán), Metz Handball (francia), Lokomotiva Zagreb (horvát), Buducsnoszt Bemax (montenegrói), SG BBM Bietigheim (német), Vipers Kristiansand (norvég), CS Rapid Bucuresti (román)

Európa Liga-ranglistavezető képviseletében: Team Esbjerg (dán)

Szabadkártyával: FTC-Rail Cargo Hungaria, DHK Banik Most (cseh), Brest Bretagne (francia), Storhamar (norvég), CSM Bucuresti (román), RK Krim Mercator (szlovén), Kastamonu Belediyesi (török)

Férfiak:

Bajnokcsapatok: Pick Szeged, GOG (dán), PSG Handball (francia), Lomza Vive Kielce (lengyel), SC Magdeburg (német), FC Porto (portugál), CS Dinamo Bucuresti (román), Barça (spanyol)

Európa Liga-ranglistavezető képviseletében: THW Kiel (német)

Szabadkártyával: Telekom Veszprém, Aalborg (dán), HBC Nantes (francia), PPD Zagreb (horvát), Orlen Wisla Plock (lengyel), Elverum (norvég), Celje Pivovarna Lasko (szlovén) 

Az európai szövetség az Európa Liga résztvevőinek listáját július 12-én teszi közzé, az Európa Liga sorsolására július 19-én kerül sor. 

A magyar Európa Liga indulók

Nők: 

DVSC Schaeffler (bajnoki 3.), Váci NKSE (bajnoki 4.), Motherson-Mosonmagyaróvár (bajnoki 5.)

Szabadkártya-igénylő: Siófok KC (bajnoki 6.)

Férfiak:

Balatonfüredi KSE (bajnoki 3.), Fejér-B.Á.L. Veszprém (MK-2.)

Szabadkártya-igénylő: Ferencváros (bajnoki 4.)