Női kézilabda-vb: Kiss Nikolett és Pásztor Noémi maradt ki a keretből

A jobbátlövő Kiss Nikolett és a beálló Pásztor Noémi maradt ki a magyar női kézilabda-válogatott keretéből a Japánban sorra kerülő olimpiai kvalifikációs világbajnokság szombati rajtja előtt.

Nagyon nehéz volt meghozni a döntést, hogy melyik 16 játékost nevezzük be a rajtra, de ez kellemes teher, mert mindegyik kerettag nagyon jól dolgozott az elmúlt időszakban, mindenkivel elégedett voltam” – mondta Kim Rasmussen szövetségi kapitány – számolt be a helyszínről az MTI.

Hozzátette, három kapussal kezdik a tornát, hiszen mindannyian jó formában védtek a szöuli felkészülési meccseken, és egymás után többféle stílusú ellenféllel szemben kell pályára lépniük Kumamotóban és Jacusiróban.
Úgy érzem, mindegyik poszton kiegyensúlyozottak vagyunk, több lehetőséggel” – szögezte le a dán edző.

A világbajnokság során három cserére van lehetőség. A csapatra hét nap alatt öt meccs vár a csoportkörben: szombaton Kazahsztán, vasárnap Spanyolország, kedden Montenegró, szerdán Szenegál, pénteken pedig Románia lesz az ellenfél. A középdöntőbe az első három helyezett jut.

Rasmussen elmondta, hogy nem sok felvétel áll rendelkezésükre a kazah csapatról, és bár ezeket délután megtekintették, elsősorban a saját játékukra, illetve annak tökéletesítésére szeretnének összpontosítani szombaton.

A dán edző azt tervezi, hogy mindenkit pályára küld a kazahok ellen. Bár sejti, hogy az első 10-15 perc még nehézkes lesz csapata számára, de bízik benne, hogy a játékosai mihamarabb levetkőzik a tornák elejére jellemző idegességüket. Hangsúlyozta: a győzelem mellett az a célja, hogy jó meccset játsszanak Kazahsztánnal, mert ha ez megvalósul, akkor nem lehet kérdés, hogy simán győznek.

Kovács Anna elmondta, hogy Kumamotóba érkezésük óta – kisebb kényelmetlenségektől eltekintve – nyugodtan készülnek a rajtra. A pénteki edzésnek átmozgató és taktikai része is volt.

A Debrecen átlövője hozzátette, a játékosok egymás között nagyon sokat beszélgetnek a rájuk váró mérkőzésekről, a tapasztaltabbak igyekeznek elmondani a fiatalabbaknak, hogy mire kell figyelniük és mire nem, illetve milyen érzelmek várhatóak jobb és rosszabb teljesítmény esetén, hogyan tudnak túllépni a történteken.
Semmi sincs veszve, ha esetleg nem jön össze valami. Rengeteg lehetőség és rengeteg idő van még arra, hogy egy-egy dolgot kijavítsunk” – közölte.

Meglátása szerint ha a csoportkörben okosan játszanak és jól teljesítenek, akkor csak saját maguk veszíthetik el az olimpiai selejtezőt érő helyezést.
Ha nagyon jó formát tudnánk mutatni, akkor nem elképzelhetetlen a négybe jutás. Montenegró tűnik a legerősebbnek a csoportban, de mindenkit meg akarunk verni a csoportban, bár senkit nem szabad félvállról venni” – nyilatkozta.

A világbajnokság győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek selejtezőt játszhatnak jövő márciusban.

A magyar női válogatott 16 fős vb-kerete:

kapusok:
Bíró Blanka (Ferencváros), Kiss Éva (Győr), Triffa Ágnes (Debrecen)

jobbszélsők:
Faluvégi Dorottya (Győr), Lukács Viktória (Ferencváros)

jobbátlövők:
Klujber Katrin (Ferencváros), Kovács Anna (Debrecen)

irányítók:
Kovacsics Anikó (Ferencváros), Tóth Gabriella (Érd), Vámos Petra (Debrecen)

beállók:
Szabó Laura (Érd), Tóvizi Petra (Debrecen)

balátlövők:
Háfra Noémi (Ferencváros), Tomori Zsuzsanna (Siófok)

balszélsők:
Márton Gréta (Ferencváros), Schatzl Nadine (Ferencváros)

 

fotó: MKSZ