Női vízilabda Világkupa: Indul a menetelés, cél a szuperdöntő

A férfiválogatott – nem kis izgalmak árán – kvalifikált a Világliga Szuperdöntőre, most pedig a hölgyeken a sor. Ránézésre könnyebb a dolguk, hiszen az „élvonalban” szereplő nyolc együttes közül hatan szereznek kvótát a szintén Los Angelesben esedékes fináléra, ám itt nincs lefürödhető meccs, mindhárom rotterdami találkozó kétesélyes.

Ettől még Bíró Attila szövetségi kapitány egyértelművé tette: már a kedden kezdődő tornán szeretnék bebiztosítani a kvótát a végjátékra – merthogy ellentétben a fiúkkal, a lányoknál két lépcsőben lehet bezsilipelni júniusra. A most esedékes első körben a csoportok első két helyezettje máris garantált finalista, a harmadik-negyedik együtteseknek ugyanakkor az egy héttel későbbi, athéni tornán kell megvívniuk a maradék két helyért (az első négy is tovább játszik, az ő mérkőzéseiken a minél jobb „kiemelések” dőlnek el: a legjobb kettő a második divízióból érkezőkkel negyeddöntőzhet, ami többé-kevésbé garantált elődöntős szereplést ígér a hölgyek mezőnyében) – írta a magyar szövetség.

Mondjuk úgy, a sorsolás éppenséggel nem tűnik rémesnek, hiszen a háromszoros olimpiai bajnok amerikaiak és örök nemezisünk, az Európa-bajnok spanyolok az olaszokkal egyetemben a másik ágra kerültek (bár ne feledjük: a jenkiket épp nekünk sikerült 2013 után először legyőzni FINA/WA-esemény egyenes kieséses szakaszában a tavaly novemberi Világliga-végjátékban, és a spanyolok immár csak büntetőkkel tudtak minket legyűrni a döntőben). Ettől még persze nem egyik meccs sem ígérkezik hátradőlősnek, sőt: elvégre tavaly szeptemberben épp a görög-holland páros társaságában lettünk harmadikok az Eb-csoportban (miután mindkét együttestől kikaptunk). Márpedig velük most újfent találkozunk, az ausztrálokat pedig ugyan rendre legyőztük az utóbbi időben, ám a tavaly nyári vb-negyeddöntő is minden volt, csak nem habkönnyű vitorlázás, szóval nagyon észnél kell lenni, hogy megszerezzük az első két hely valamelyikét.

A kedd este esedékes nyitány kapcsán Bíró Attila mindenesetre egyértelművé tette:

„A lényeg, hogy felszabadultan játsszunk. Most vannak olyan játékosok is a csapatban, akik eddig nem kaptak nagy szerepet, itt viszont komolyabb lehetőséghez juthatnak. Ezen a tornán az számít leginkább, hogy a fiatalok összeszokjanak a többiekkel, tanuljanak. Videózunk napi kétszer, ha megcsinálják a játékosok azt, amit megbeszélünk ilyenkor, akkor úgy gondolom, simán nyerünk a görögök ellen. Ha véletlenül mégsem győzünk, az sem baj, hiszen nem most kell formában lenni, hanem a világbajnokságon.”

Lábjegyzetként annyit, hogy Rotterdamban debütál ugyanaz a labda „lányméretben”, ami miatt a fiúk kissé ki voltak bukva márciusban, Zágrábban. Mondjuk úgy, a mieink a barátkozásban ennyi idő alatt előrébb tartanak, mint a srácok, Keszthelyi-Nagy Rita kivételével, akinél kevesebben varázsolnak bámulatosabban ebben a sportágban, ám a művész-, pontosabban bűvésznő egyelőre nem igazán kedvelte meg a legújabb „kelléket”. Viszont épp a férficsapat tapasztalataiból okulva a lányok már kézis vaksszal felszerelkezve érkeztek Hollandiába, azaz nem itt kell a labdafogást segítő ragacs után kajtatni, mint egy hónapja, Zágrábban, ahol a helyi PSD csapatában játszó Leimeter Csaba információi nélkül talán még most is a helyi kézilabdás-boltot keresgélnénk…

A 20.30-kor kezdődő Magyarország–Görögország mérkőzést a World Aquatics Youtube-oldalán, ingyenes streamen lehet követni, illetve a nemzetközi szövetség honlapján az élő eredménykövető is dübörög majd a tervek szerint.

Keret a Világkupa rotterdami selejtezőjére

Kapusok: Magyari Alda (UVSE), Neszmély Boglárka (FTC)
Mezőnyjátékosok: Baksa Vanda (UVSE), Faragó Kamilla (UVSE), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (FTC), Hajdú Kata (UVSE), Leimeter Dóra (FTC), Keszthelyi Rita (Mataro, spanyol), Mahieu Geraldine (Dunnaújváros), Máté Zsuzsanna (FTC), Parkes Rebecca (Eger), Pőcze Panna (FTC), Szegedi Panni (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Padova, olasz)

Április 11-13.: selejtező, 1. forduló, Rotterdam
A-csoport: Görögország, Hollandia, Magyarország, Ausztrália
B-csoport: Spanyolország, Egyesült Államok, Olaszország, Kína

A program

Április 11., kedd
14:00: Spanyolország – Egyesült Államok
16:00 Olaszország- Kína
18:30: Hollandia- Ausztrália
20:30: Görögország – Magyarország

Április 12., szerda
14:00: Spanyolország – Olaszország
16:00: Egyesült Államok – Kína
18:30: Hollandia – Görögország
20:30: Magyarország – Ausztrália

Április 13., csütörtök
14:00: Görögország – Ausztrália
16:00: Spanyolország – Kína
18:30: Hollandia – Magyarország
20:30: Egyesült Államok – Olaszország

Április 19-21: selejtezők, 2. forduló, Athén
A-csoport: az 1. forduló két csoportjának 1-2. helyezettjei
B-csoport: az 1. forduló két csoportjának 3-4. helyezettjei

Május 1-7.: a 2-es divízió selejtezői (Berlin)

Június 23-25.: Szuperdöntő (Long Beach, Egyesült Államok)

fotó: MVLSZ / Farkas Bence