Nyolc év után újra Eb-bronzérmes a magyar női asztalitenisz-válogatott!

A magyar női válogatott 3:1-re kikapott Portugália legjobbjaitól a Nantes-ban zajló csapat Európa-bajnokság elődöntőjében, így bronzérmesként zárta a tornát.

A Magyar Asztalitenisz Szövetség szombati közlése szerint az első meccsen Madarász Dóra a portugálok legjobbjával, a 2016-os budapesti Eb-n egyéniben ezüstérmet szerző Yu Fuval találkozott. Két szettben is eljutott ellene a szoros végjátékig, de a 40 éves portugál-kínai jobb volt a legfontosabb pillanatokban, így 3:0-ra nyert.

A fehéroroszok elleni negyeddöntőben parádésan játszó Póta Georgina a szintén kínai születésű, ám Yu Funál 15 évvel fiatalabb Shao Jieni ellen egyenlíthetett volna, a világranglistás helyezésük alapján (32., illetve 88.) erre megvolt minden esélye. Shao továbbra sem tartozik a legvékonyabb asztaliteniszezők közé, ennek ellenére az asztalnál meglehetősen gyorsan mozgott, és nagyon labdabiztos volt. Az első szettet meg is nyerte, de ezután Póta még egyenlíteni tudott. Hiába, mert a következő két játszmát minimális különbséggel megint Shao nyerte meg, nem állt tehát túl jól a szénánk.

Pergel Szandra számára kötelező volt a győzelem Leila Oliveira ellen, és nemcsak azért, mert különben elúsztak volna a döntős álmaink, hanem a világranglistán köztük lévő pontosan százhelynyi különbség miatt is. Ez utóbbi nem volt olyan szembetűnő, Oliveira meglepetésre elcsente az első szettet, de aztán helyre állt a világ rendje, és Pergel 3:1-re fordított.

Jöhetett a két csapat legjobbja, Póta és Yu Fu. Nem először találkoztak Eb-n, a már említett budapesti kontinensbajnokságon a portugál-kínai búcsúztatta Pótát. A tollszárfogással játszó Yu Fu azóta sem lett rosszabb játékos, amit újra bizonyított, 3:1-re győzött, és a párharc végeredménye is ennyi lett a portugál csapat javára. A döntőben Portugália a címvédő románokkal találkozik.

Női válogatottunk minden dicséretet megérdemel franciaországi teljesítményéért, amelynek köszönhetően 2011 után először állhat újra dobogóra az Európa-bajnokságon.

CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
NŐK, ELŐDÖNTŐ
Magyarország–Portugália 1:3

Madarász Dóra–Yu Fu 0:3 (–9, –5, –9)
Póta Georgina–Shao Jieni 1:3 (–7, 7, –9, –9)
Pergel Szandra–Leila Oliveria 3:1 (–11, 5, 7, 8)
Póta–Yu Fu 1:3 (–9, –4, 7, –4)

Románia–Lengyelország 3:1

 

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség