Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik lett 25 kilométeren Balatonfüreden

Olasz Anna ötödik, Gyurta Gergely hatodik, Sömenek Onon Kata 12. lett 25 kilométeren a vizes világbajnokság nyíltvízi úszóversenyeinek zárónapján, Balatonfüreden. Rasovszky Kristóf feladta a versenyt.

A férfiaknál 28 versenyző ugrott a Balatonba a rajtnál 8.30-kor, míg a női mezőny 21 tagja negyedórával később vágott neki a távnak a világbajnok német Angela Maurer nélkül, aki rosszullét miatt nem vállalta a viadalt.

Az első kilométereken együtt haladt a boly mindkét nemnél, s a férfiaknál és a nőknél is a mezőny első felében tempóztak a magyarok. Nyolc és fél kilométerhez érve Rasovszky Kristóf haladt az élen, míg Gyurta Gergely negyedik volt. A női viadalon 7,5 kilométernél már elnyúlt a mezőny, a legutóbbi, kazanyi vb-n ezüstérmes Olasz Anna két francia mögött a harmadik volt 11 másodperc hátránnyal, míg Sömenek Onon Kata nagyjából húsz másodperces lemaradással a hetedik helyen úszott.

Kilenc kilométernél a két magyar fiú állt az élen az egyre perzselőbb hőségben, 26 fokos vízben. Féltávhoz érkezve pedig Rasovszky elsőként tudott frissíteni, Gyurta pedig öt másodperccel lemaradva ötödikként haladt át az időmérő ponton.

Vizes vb 2017 - Nyíltvízi úszás

A nőknél a 10 kilométert elhagyva Sharon van Rouwendaal állt az élen, Olasz az ötödik, Sömenek tizedik volt a 11 fős élbolyban. Öt kör után, a táv felét elhagyva összerázódott a mezőny, a magyarok nyolc másodperces hátránnyal a 11., illetve a 13. pozíciót foglalták el.

Nagyjából 18 kilométert tett meg a férfimezőny, amikor az élboly tagjai – köztük a magyarok – utolérték a nőket, amelyben Olasz az elsők között, Sömenek a középmezőnyben tempózott.

Olaszt sárga zászlóval figyelmeztették a versenybírók a vegyes boly kialakulásakor. Sömenek több mint másfél percre leszakadt a női élmezőnytől, ám Olasz negyedikként haladt a hetedik kör végén. A férfi éllovashoz képest tíz másodpercen belül ott volt a két magyar is, ám nem sokkal később a tíz kilométeren ötödik, öt kilométeren hetedik Rasovszky feladta a viadalt.

Belekeveredtem egy bunyóba, mindenhol ütöttek, a rosszabb helyeken is, és úgy éreztem, hogy így nem tudom folytatni. Nagyon sajnálom, hogy fel kellett adnom” – mondta az M4 Sportnak a magyar úszó.

Gyurta az utolsó körre fordulva nyolc másodperc hátránnyal hetedik volt, míg Olasz az élbolyban haladt 20 kilométernél.

A férfiak utolsó körében az élen úszó négyes tempót váltott, Gyurta pedig nem bírta a fokozott iramot, így 1:14.3 perc hátránnyal hatodikként ért célba. Az aranyérmet a francia Axel Reymond érdemelte ki, második az olasz Matteo Furlan, harmadik az orosz Jevgenyij Dratcsev lett.

Vizes vb 2017 - Nyíltvízi úszás

Életemben nem volt ilyen nehéz versenyem, de minden percét élveztem. Egy nyíltvízi versenynek ilyennek kell lennie, hogy az embert ki kell húzni a vízből a végén, ennél több most nem volt bennem” – nyilatkozott Gyurta Gergely. – „Az utolsó körben már csak a szurkolók jártak az eszemben, tudtam, hogy értük végig kell csinálni.

Kifejtette, rendkívül nehéz volt a verekedésekkel, ritmusváltásokkal, hullámokkal megbirkózni a 32 fokos nagy melegben.
Soha nem éltem át ilyen nehéz 25 kilométert, pedig ez volt a negyedik.

A verekedésekről elmondta, meglepően sok volt ahhoz képest, hogy 25 kilométert úsztak.
Ennek nem a verekedésről kellene szólnia, bár nyilván mindenki próbál pozíciót szerezni. Ilyen küzdelem talán az olimpiai versenyszámban, tíz kilométeren sincs. Ezt elég nehéz szankcionálni, de kezdeni kellene vele valamit, mert nem erről kéne szólnia a sportágnak” – folytatta.

A nőknél négy kilométerrel a vége előtt az első hármas közel másfél perccel elszakadt Olasz Annától és vetélytársától, akik viszont 36 másodperccel előzték meg a hatodik helyezettet.

Egy kilométerrel a vége előtt Olasz kétperces hátránnyal a negyedik volt, ám a férfiakhoz hasonlóan itt is óriási sebességre kapcsolt az élbolyt alkotó három versenyző, az elfáradó Olasz pedig végül óriási csatában bár, de négy tizedmásodperccel kikapott az olasz Martina Grimalditól a negyedik helyért vívott küzdelemben. A győzelmet a címvédő brazil Ana Marcela Cunha szerezte meg a holland Sharon van Rouwendaal és az olasz Arianna Brindi előtt.

Vizes vb 2017 - Nyíltvízi úszás

Nagyon kemény volt ez a verseny, sokat kivett belőlem. Még nem vagyok teljesen elégedett, de kis pihenő után majd fogom tudni értékelni ezt az ötödik helyet” – értékelt Olasz Anna. Kiemelte, talán túlzottan is szeretett volna érmet szerezni, s nem hozott jó döntéseket.

Nem osztottam be jól az energiámat, s bár eszméltem, hogy ez így nem lesz jó, de akkor már késő volt. Ráadásul újabb hibát követtem el, amit nem tudtam erővel behozni.

A sárga zászlós figyelmeztetéséről elmondta, tudta, hogy miért kapta.

Néhányan úgy döntöttek, hogy verekedjünk, és ebből én jöttem ki rosszul. Ha akkor nem csinálom, amit csináltam, akkor még mindig úsznék, vagy ki kellett volna, hogy szálljak.

Vizes vb 2017 - Nyíltvízi úszás

Nagyon boldog vagyok, a tizenkettedik helyezés szép eredmény. Jól sikerült beosztanom az energiámat, fejben és fizikailag is tudtam magam tartani az ötödik körig” – hangsúlyozta Sömenek, aki elmondta, a közönség látványa és az edzők bíztató szavai sokat segítettek neki.

Eredmények, nyíltvízi úszás:

férfiak, 25 km, világbajnok:
Axel Reymond (Franciaország) 5:02:46.4 óra
2. Matteo Furlan (Olaszország) 5:02:47.0
3. Jevgenyij Dratcsev (Oroszország) 5:02:49.8
… 6. GYURTA GERGELY 5:04:00.7
… RASOVSZKY KRISTÓF feladta

nők, 25 km, világbajnok:
Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:21:58.4 óra
2. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 5:22:00.8
3. Arianna Brindi (Olaszország) 5:22:08.2
… 5. OLASZ ANNA 5:23:55.0
… 12. SÖMENEK ONON KATA 5:33:05.8

(MTI)

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Vélemény, hozzászólás?