Olasz tűzijáték Hajdúszoboszlón

Az olasz Jakub Mareczko, a CCC Team versenyzője nyerte a Tour de Hongrie hajdúszoboszlói befutóját, de a második szakasznak magyar hőse is volt, a csaknem 130 kilométeren át szökésben lévő Szatmáry András, a magyar válogatott versenyzője az összetettben a második helyre lépett előre. A sárga mezes Jon Aberasturi – a hajrában történt bukás ellenére – megőrizte első helyét az összetettben.

A szervezők vasárnapi beszámolója szerint a 41. Tour de Hongrie második szakaszán a mezőny Debrecenből, a Nagyerdei Stadion elől indult, s a hajdúszoboszlói célig 158 kilométert kellett megtennie. A viadal 119 indulója közül öten már kiszálltak a versenyből, Dina Dániel és Istlstekker Zsolt a magyar válogatottból, Wermeser Zsombor és a csíkszeredai Novák Ede a Team Novákból, valamint a román Ioan Jitaru a Giotti Victoria-Savini Due együtteséből az első szakasz során nem ért célba.

Ott volt viszont a debreceni rajtnál a lengyel Kamil Malecki, akit az esztergomi befutó során történt bukás után kórházba kellett szállítani. Szerencsére megúszta törés nélkül, s vasárnap úgy érezte, meg kell próbálnia a folytatást. Kemény fából faragták a CCC Team bringását, de végül hatvan kilométernyi tekerés után feladta a küzdelmet.

(Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

A szakasz elején öten lógtak meg a mezőnyből, Arturo Gravalos (Kometa-Xstra), Diether Sweeck (Alpecin-Fenix), Gilles De Wilde (Vlaanderen-Baloise), Simone Sano (Team Novák) és Ziga Horvat (Adria-Mobil) mellé aztán sikerült felzárkóznia a magyar válogatottból Szatmáry Andrásnak is.

Az első részsiker is a miénk lett, a nyolcvan kilométerrel a rajt után, Debrecenben kijelölt gyorsasági részhajrát Szatmáry András nyerte, aki így virtuálisan átvette a vezetést is az összetettben.

(Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu)

A szökevények legnagyobb előnye kevéssel haladta meg az öt percet, aztán – ahogyan az várható volt – a mezőny elkezdte ledolgozni a hátrányát. Húsz kilométerre a céltól, a balmazújvárosi részhajráig még kitartott Szatmáryék előnye – a magyar bringás elhozott még egy második helyet –, de az utolsó tíz kilométerre összezárt a mezőny, s elkezdődött a helyezkedés a hajrára.

Hajdószoboszló az elmúlt években emlékezetes befutókat élhetett át, két esztendeje az ukrán Bratascsuk hosszú szökés végén néhány méterrel előzte meg üldözőit a célban, tavaly pedig a cseh Kankovsky mesterien felépített sprintben szerezte meg az első helyet.

(A befutó, fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu)

Vasárnap a lengyelek egyik kedvenc üdülőhelyén a lengyel World Team ünnepelhetett: a CCC Team lengyel származású olasz sprintere, Jakub Mareczko szép győzelmet aratott, a befutónál két honfitársát, az olasz Matteo Moschettit (Trek-Segafredo) és Luca Pacionit (Androni Giocattoli-Sidermec) megelőzve. Remekeltek ezen a napon az olaszok, hiszen a Top6-ba öt olasz sprinter került be.

A legjobb húsz közé három magyar is bekerült, Karl Ádám a 14., Orosz Gergő a 17., Kusztor Péter pedig a 20. helyen ért célba, a bukás miatt valamennyi célbaérkező azonos időt kapott.

(A második szakasz győztese, a lengyel, Jakub Mareczko, fotó: Vank Zoltán / tdh.hu)

Fantasztikus nap volt – lelkendezett a szakaszgyőztes Jakub Mareczko, – A szakasz során csak arra koncentráltunk, hogy a végén jó pozícióban legyünk. A csapatom a befutó előtt rengeteget segített, főleg a kanyaroknál, de szerencsém volt a bukásnál is, hogy jó helyen voltam. Hosszú ideje nem sikerült nyernem, úgyhogy a mai egy nagyszerű nap számomra.

A sprintbefutót egy sajnálatos bukás is megelőzte, az ilyenkor szokásos helyezkedés során összeakadtak néhányan, természetesen ez is közrejátszott az eredmény alakulásában.

A bukásba belekeveredett a sárga mezes Aberasturi is, aki csúnyán megütötte a karját és a vállát. Betekert a célba, de a biztonság kedvéért – ahogyan még négy versenyzőt a bukott bringások közül – kórházba szállítottak kivizsgálásra.

A legjobb magyart illető fehér trikót átvevő és az összetettben a második helyre előrelépő Szatmáry András az MTI-nek elmondta: Dér Zsolt szövetségi kapitánnyal tervezték, hogy Palumby Zsombor vagy ő szökni fog, ám lekéste az első szökést, így utólag kellett felérnie, ami nehéz volt, de utána szépen tempóztak együtt a gyilkos melegben – „egy méter árnyék nem volt” -, amelynek során nyolc-tíz félliteres kulacsot ivott ki.

(Szatmáry András, Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

Igazán embert próbáló nap volt ez a mai” – mondta. A hajrában történt bukást felidézve kifejtette, nyolcszáz méterrel a cél előtt „szokásos mezőnyhajrás tülekedésben” valaki bukott, a kordon is berepült, neki pedig nem sikerült megállnia, és beesett egy „nagy kupac ember alá”. A bal csuklóját ütötte meg, zúzódásokkal megúszta, ám a verseny folytatására ez is rányomja a bélyegét. Elárulta: a következő etapon regenerálódni akar, ám a negyedik szakaszon talán újra próbálkozni fog a szökéssel. A trikó megszerzésére bónuszként tekint, a megtartása csak a sík szakaszokon lehet cél számára saját bevallása szerint.

Az összetett versenyben Aberasturi megőrizte első helyét, s ezzel együtt a sárga mezt is, Szatmáry András pedig a nap során begyűjtött időjóváírásoknak köszönhetően a második helyre lépett, harmadik a belga Gilles De Wilde (Sport Vlaanderen-Baloise).

EREDMÉNYEK
41. Tour de Hongrie
2. szakasz, Debrecen-Hajdúszoboszló (158 km):
1. Jakub Mareczko (olasz, CCC Team) 3:38:20
2. Matteo Moschetti (olasz, Trek-Segafredo) azonos idővel
3. Luca Paolini (olasz, Androni Giocattoli-Sidermec) a. i.
4. Andrea Guardini (olasz, Giotti Victoria-Savini Due) a. i.
5. Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation) a. i.
6. Alexander Konychev (olasz, Mitchelton-Scott) a. i.
14. Karl Ádám (magyar válogatott) a. i.
17. Orosz Gergő (magyar válogatott) a. i.
20. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

(Az összetett verseny vezetője – sárga trikóban -, a spanyol Jon Aberasturi, Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu)

Az összetett versenyben:
1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA) 6:26:14
2. Szatmáry András (magyar válogatott) 5 mp h.
3. Gilles De Wilde (belga, Vlaanderen-Baloise) azonos idővel
4. Adam Toupalik (cseh, Elkov-Kasper) 6 mp h.
5. David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk) 9 mp h.
6. Arturo Gravalos (spanyol, Kometa-Xstra) a. i.
14. Dina Márton (Kometa-Xstra) 10 mp h.
22. Valter Attila (CCC Team) a. i.
30. Kusztor Péter (Team Novo Nordisk) a. i.

(A gyorsasági pontverseny vezetője – zöld trikóban -, az izraeli Itamar Einhorn, Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu)

A gyorsasági pontversenyben:
1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Itamar Einhorn (izraeli, Israel Start-Up Nation)

(A hegyi pontverseny vezetője – piros trikóban -, a spanyol David Lozano, Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu)

A hegyi pontversenyben:
1. (piros mezben a Cofidis díjáért) David Lozano (spanyol, Team Novo Nordisk)

A legjobb magyar versenyző:
1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Szatmáry András (magyar válogatott)

A teljes tájékoztató eredménylista: KLIKK IDE!

Következik!

A Karcag és Nyíregyháza között kijelölt 182 kilométeres útvonalon, ismét szinte teljesen sík pályán teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során három gyorsasági (Hortobágy, Hajdúböszörmény, Nagykálló) részhajrára is sor kerül.
Rajt: Karcag, Kossuth tér, 12:30
Várható befutó: 
Nyíregyháza, Kossuth tér, 16:30
Kinek kedvez: a szökevényeknek vagy a sprintereknek, a papírforma alapján Nyíregyházán mezőnybefutó várható.

Köszöntő, útvonal, térkép, részletek: KLIKK IDE!
 


Tour de Hongrie a TV képernyőjén és az interneten

Az M4Sport minden szakaszról élőben közvetít, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak az érdeklődők, az egyes versenynapokról készült összefoglalókat pedig öt kontinens több mint nyolcvan országában sugározzák a televíziós csatornák (köztük a kontinens legnépszerűbb sportcsatornája, az Eurosport is), vagyis Magyarország legszebb tájait, turisztikai és történelmi nevezetességeit ebben az évben is megmutatja a nagyvilágnak a magyar kerékpáros körverseny.

Az élő közvetítéseket és összefoglalókat az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

Augusztus 30., vasárnap
8:30: Eurosport 1 (1. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
14:00: DunaWorld (2. szakasz, élő)
19:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló)
22:00: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)

Augusztus 31., hétfő
9:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
10:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (3. szakasz, élő)
22:45: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)

Szeptember 1., kedd
6:30: Eurosport 2 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (2. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
9:00: M4Sport (3. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (4. szakasz, élő)
21:50: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)

Szeptember 2., szerda
6:30: Eurosport 2 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (3. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (4. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló)
11:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
15:00: M4Sport (5. szakasz, élő)
23:25: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)

Szeptember 3., csütörtök
6:30: Eurosport 2 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:30: Eurosport 1 (4. szakasz, összefoglaló – ismétlés)
8:55: M4Sport (5. szakasz – ismétlés)
9:30: Eurosport 1 (5. szakasz, összefoglaló)

A versenyről élő képekkel, összefoglalókkal jelentkeznek a viadal hivatalos honlapján, a tdh.hu oldalon, illetve a közösségi médiában, hivatalos Facebook-oldalukon, Instagram-oldalukon (tourdehongrie_official) és Twitter-oldalukon (twitter.com/tourdehongrie).

Utcaszintű online térkép: KLIKK IDE!
Roadbook: KLIKK IDE!


A hétfőn várható útlezárások

A Tour de Hongrie 3. szakasza során Karcag és Nyíregyháza között – a lassú rajttal együtt – 184 kilométert tesz meg a mezőny, amely 12:30 órakor indul útjára Karcagról, a Kossuth térről. A karaván a Karcag, Kunmadaras, Tiszaörs, Tiszaigar, Tiszafüred, Hortobágy, Balmazújváros, Hajdúböszörmény, Újfehértó, Érpatak, Nagykálló, Napkor útvonalon jut el a Nyíregyházán, a Kossuth téren felállított célig. Az útvonal egyes szakaszain teljes útlezárás, máshol rövid ideig tartó mozgó útzár óvja a versenyzők biztonságát. Kérjük, hogy tartsák be a Rendőrség és a szervezők utasításait!


A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie augusztus 29-én szombaton Esztergomban rajtolt, a nemzetközi mezőny a Debrecen, Hajdúszoboszló, Karcag, Nyíregyháza, Sárospatak, Kazincbarcika, Miskolc, Gyöngyös-Kékestető útvonalon öt versenynap alatt, hat megyét (Komárom-Esztergom, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves), illetve húsz várost (köztük négy megyeszékhelyt, Debrecent, Nyíregyházát, Miskolcot és Egert), összesen ötvenöt települést érintve 826 kilométert tesz meg a kékestetői befutóig. Ebben az évben húsz csapat vesz részt a versenyen, minden együttes hat kerékpárossal állhatott rajthoz a tizenhárom-millió forintos összdíjazású Magyar Körversenyen.


A 41. Tour de Hongrie programja

1. szakasz, augusztus 29., szombat: Esztergom-Esztergom, 118 km
Szakaszgyőztes:
 Jon Aberasturi (spanyol, Caja Rural-Seguros-RGA). Sárga mezben: Jon Aberasturi
2. szakasz, augusztus 30., vasárnap: Debrecen-Hajdúszoboszló, 158 kmm
Szakaszgyőztes: Jakub Mareczko (olasz, CCC Team). Sárga mezben: Jon Aberasturi
3. szakasz, augusztus 31., hétfő: Karcag-Nyíregyháza, 182 km
4. szakasz, szeptember 1., kedd: Sárospatak-Kazincbarcika, 180 km
5. szakasz, szeptember 2., szerda: Miskolc-Gyöngyös-Kékestető, 188 km

(Fotó: Pertorini Márió / tdh.hu, Vanik Zoltán / tdh.hu,Vanik Zoltán / tdh.hu)