Olimpiai bajnokok adták át az érmeket a speciális olimpikonoknak

55 egyesület, mintegy 800 sportolójának részvételével Szentesen, Szegváron és Szegeden rendezték meg a VII. Speciális Olimpia Nyári Nemzeti Játékok eseménysorozatát, augusztus 26. és 28. között.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség beszámolója szerint az értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolók legnagyobb hazai seregszemléjén 16 sportágban: asztaliteniszben, atlétikában, bocsában, bowlingban, erőemelésben, görkorcsolyában, judoban, kerékpárban, kézilabdában, kosárlabdában, labdarúgásban, Mozgásélményben (MATP), teniszben, tollaslabdában, tornában és úszásban tartottak versenyeket.

Korábbi sikeres sportolók, sportvezetők is megtisztelték a speciális sportolók küzdelmeit. A négyszeres olimpiai bajnok úszó Darnyi Tamás, a szintén úszásban olimpiai bajnok, MÚSZ-elnök Wladár Sándor, valamint az öttusában olimpiai bajnok, MOB sportigazgató Fábián László és a birkózásban olimpiai bajnok Növényi Norbert egyaránt a helyszíneken szurkolt a versenyzőknek és ők adták át az érmeket is a speciális olimpikonoknak.

4 évente rendeznek Speciális Olimpia Nyári Világjátékokat. A következő Nyári Világjátékok küzdelmei 2023 nyarán, Berlinben lesznek. A Nemzeti Játékok versenyei a Világjátékok elő-válogatójának is tekinthető.

1989 óta szervezi az enyhe, a közép, a súlyos és a halmozottan értelmi fogyatékossággal élő emberek rendszeres edzés- és versenyprogramját a Magyar Speciális Olimpia Szövetség, röviden az MSOSZ.

A Magyar Speciális Olimpia Szövetség, Szentes város, valamint Szegvár nagyközség közös rendezvénye elősegíti az értelmi fogyatékossággal élő emberek esélyegyenlőségének növelését a sport terén és támogatja az integráció erősítését.

„A Speciális Olimpia szellemisége a sporttal, a sportolás által ébresztett tudatossággal, tettrekészséggel és küzdeni akarással változtatja meg az emberek életét. Buzdítja és erőt ad az értelmi fogyatékossággal élőknek, küzd elfogadtatásukért, egymás megértésének és tiszteletének fontosságát hangsúlyozza világszerte.”

fotó: Kovács András és eM. Soós György