Olimpiai főpróba, kőkemény mezőny a BOK-csarnokban

Négy földrészről csaknem félszáz ország összesen 314 birkózója nevezett a június 6., csütörtöktől június 9., vasárnapig a budapesti BOK-csarnokban zajló Polyák Imre–Varga János-emlékversenyre. Ez lesz a nemzetközi szövetség párizsi olimpiát megelőző utolsó rangsorviadala (UWW Ranking Series), az ötkarikás birkózótorna főpróbája.

A színvonalra semmiképp nem lehet panasz, 4 olimpiai és 30 világbajnok, 20 olimpiai érmes nevezett, 126 olyan birkózó is szőnyegre lép, aki a párizsi játékokon is érdekelt lesz. Tehát az olimpiai résztvevőknek majdnem a fele eljön hozzánk, érdemes tehát a szurkolóknak kilátogatni, ráadásul a belépés ingyenes – közölte a Magyar Birkózók Szövetsége.

„Az Európa-bajnokságnál színvonalasabb, erősebb verseny elé nézünk, szakmailag rendkívül nívósnak ígérkezik a viadal

– mondta a Magyar Birkózók Szövetsége (MBSZ) honlapján Bacsa Péter ügyvezető alelnök, a UWW elnökségi tagja.

– Az eredményesség mellett a pontszámítás is rendkívül fontos lesz, hiszen ez a megméretés az utolsó lehetőség a világranglista-helyezések módosítására, ami az alapot adja a párizsi kiemeléshez. Biztosan izgalmas összecsapásokat láthatunk a BOK-csarnokban, nagyon várom őket.”

A Polyák Imre–Varga János-emlékverseny tavaly tartozott először a UWW Ranking Series égisze alá, s Bacsa Péter közölte, az MBSZ tervezi a folytatását:

„Pár hónapja adtuk le a következő olimpiai ciklusra, tehát a 2025-től 2028-ig szóló rendezési pályázatunkat, rendkívül fontos lenne, ha ezekben az években is megtarthatnánk az eseményt. Ezúton is szeretnénk megköszönni a magyar állam támogatását, amely nélkül a mostani viadalt sem tudtuk volna megszervezni. Már tényleg csak az utolsó simítások vannak hátra, gyakorlatilag minden készen áll!”

(Bácsi Péter; fotó: MBSZ / Róth Tamás)

A mezőny tehát nagyon sűrű lesz, kötöttfogású 77 kilóban például a 16 párizsi kvótásból 10 leadta a nevezését.

„Kevesebb indulónk van, mint tavaly, de sokkal keményebb a mezőny. Biztos vagyok benne, hogy hatalmas taktikai csaták alakulnak ki.” A kötöttfogásban kétszeres világ- és Európa-bajnok szakember rávilágított, miért különösen fontos a Polyák Imre–Varga János-emlékverseny: „Először is azért, mert rengeteg fiatalunk találkozhat a világ legjobb birkózóival, testközelből láthatja őket küzdeni. Annak is örülünk, hogy a viadalnak hála nagyobb figyelmet kap a sportágunk, ilyenkor jóval többen érdeklődnek a birkózás iránt, aminek számos pozitív hozadéka van. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy nekünk is számolnunk kell a pontokat, amelyek nem csak az olimpia miatt fontosak, hanem az év végi világranglista miatt is, amelyet követően pénzdíjat kapnak sportolóink.”

– fogalmazott Bácsi Péter, az MBSZ szakmai igazgatója.

A magyar válogatott a három szakágban viszonylag nagy, 34 fős csapattal vág neki a versenynek. Az öt olimpiai kvótás közül három, Muszukajev Iszmail (szf, 65 kg), Lévai Zoltán (kf, 77 kg) és Losonczi Dávid (kf, 87 kg) lép szőnyegre.

„Nagy Bernadett kisebb sérüléssel bajlódik, míg Ligeti Dánielt nagyon megterhelte az olimpiai kvalifikációs időszak, egyikük esetében sem szerettük volna veszélyeztetni az olimpiai indulást. Súlycsoportonként egy országból maximum három versenyző indulhat, örülünk, hogy ezt sok esetben ki tudjuk használni. Összességében négy-öt érem megszerzése lehet reális. Nem győzzük hangsúlyozni: rendkívül színvonalas verseny elé nézünk, úgyhogy a legfontosabb az, hogy mindenki a jelenlegi legjobbját nyújtsa, hiszen így építkezhetünk a leghatékonyabban.”

A magyar csapat

Szabadfogás:
65 kg: Muszukajev Iszmail, Szilágyi György
70 kg: Dely Marcell
74 kg: Kuramagomedov Murad
86 kg: Püspöki Patrik, Mezei Patrik
92 kg: Angyal Krisztián, Juhász Balázs
97 kg: Végh Richárd
125 kg: Korcsog Milán

Női birkózás:
55 kg: Szenttamási Róza
57 kg: Bognár Erika
59 kg: Szabó Nikolett
65 kg: Elekes Enikő
72 kg: Szabados Noémi, Felhő Viktória

Kötöttfogás:
63 kg: Tóth Levente
67 kg: Mányik Dávid
72 kg: Váncza István, Klányi Krisztofer, Pohilec Ádám
77 kg: Lévai Zoltán, Fritsch Róbert, Lévai Levente
82 kg: Szilvássy Erik, Dömök Péter, Királyházi Miklós
87 kg: Losonczi Dávid, Takács István, Vitai Vendel
97 kg: Szőke Alex, Lévai Tamás
130 kg: Vitek Dárius, László Koppány Simon

 

Fotók: MBSZ/Róth Tamás