Olimpiai fórumot rendeztek Buenos Airesben az ifi játékok megnyitója előtt

Az október 5. és 6. között első alkalommal megrendezett olimpiai fórumon (Olympism in Action Forum) olyan témákat vitattak meg a résztvevők, mint a fenntarthatóság, az intézményes korrupció, az olimpiai fegyverszünet, a dopping vagy a nemek közti egyenlőség. Az eseményen több magyar sportdiplomata, sportvezető is részt vett.

A Magyar Olimpiai Bizottság hivatalos honlapjának beszámolója szerint a világ minden tájáról érkező résztvevők azt taglalták, hogyan lehet pozitív hatással a sport a világra.

A fórumon részt vett Schmitt Pál és Gyurta Dániel, a NOB tagjai és Kulcsár Krisztián MOB-elnök mellett Sinkó Andrea, a MOB Sportolói Bizottságának elnöke és Gyulai Márton, a Nemzetközi és Sportdiplomáciai Bizottság tagja is.

„Előadásokra és workshopokra került sor, témájában mindegyik az olimpiai mozgalomhoz kapcsolódik. Ilyen volt például az olimpiarendezés, nők a sportban, zaklatás a sportban, sportfogadás, vagy a dopping. Az eseményt Tomas Bach NOB-elnök és Mauricio Macri, argentin elnök nyitotta meg, de itt van sok NOB-tag, mint például az olimpiai bajnok rúdugró Sergej Bubka és Albert monacói herceg is. A kétnapos eseménysorozat keretében elismeréseket is átadtak, az ünnepségen vette át Rozsnyói Kati néni életműdíját Kulcsár Krisztián MOB-elnök” – tájékoztatott a helyszínről a szöuli olimpián 6. helyezett ritmikus gimnasztikázó Sinkó Andrea.

Mauricio Macri, Argentína elnöke kiemelte, hogy a sport „olyan erős köteléket tud képezni, mint az acél”.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke köszöntötte Macrit, akik közösen felidézték, hogy a kiválóság, barátság és tisztelet, mint olimpiai értékek, fontosabbak, mint eddig valaha. „Az olimpiai játékok az egyetlen eseménysorozat, amely összehozza az embereket, méghozzá 206 országból: barátságok köttetnek, egy tető alatt osztoznak, közösen étkeznek és megismerik egymást az olimpiai faluban.”

Az olimpiai fórumot kéthétnyi verseny követi majd Buenos Airesben, ahol is az ifjúsági olimpiai játékok keretében mindenhonnan érkeznek fiatal sportolók, hogy együtt versenyezzenek, és ahogy azt Bach és Marci hangsúlyozta, hogy jobban megértsék és tiszteljék egymást.

Macri azzal viccelődött, hogy mindig alul maradt a sportban, mert a barátja ügyesebb volt, most viszont, Argentína elnökeként szeretettel köszönti az olimpiai lángot az országban. Bach hozzátette, hogy a dél-amerikai események ott veszik fel a történet fonalát, ahol az a 2016-os riói olimpiai játékok során abbamaradt.

Antonio Guterres, az Egyesült Nemzetek főtitkára videóüzenetben köszöntötte a telt üléstermet, és gratulált Argentínának, mint a fórumnak és az ifjúsági olimpiai játékoknak helyt adó országnak. Guterres hangsúlyozta, hogy „a sport elősegíti az integrációt és csökkenti az erőszakot”, valamint, hogy „ami az ENSZ célja, az a NOB célja is egyben”.

A fenntarthatóságról egy munkaülésen esett szó, és kiemelték a sport erejét a fenntarthatóságért vívott harcban. Az emberek oktatása a fenntarthatóságról az első akadály, amelyet le kell küzdeni. A sport képes milliókat összehozni és inspirálni szerte a világon, így egyedi helyzetben van, hogy szélesebb tömegeket oktasson és sarkalljon cselekvésre.

A NOB az olimpiai fórumot is környezettudatos módon rendezi meg. Célkitűzései között szerepel a hulladék, valamint az esemény szénlábnyomának csökkentése. Mindemellett a résztvevők figyelmét is felhívják a fenntarthatóság fontosságára.

A fórumon megvitatták az integritás sportban betöltött szerepét is: az intézményes korrupciótól a meccsek bundázásán át a sportfogadásokig. A bizottsági tagok kiemelték az átláthatóság és az elszámolhatóság fontosságát. A NOB évek óta azon fáradozik, hogy szembe szálljon a korrupcióval és megőrizze integritását. Ezen munkásság ékes példája, hogy a NOB volt az első sportszervezet, amely 1999-ben létrehozta a saját etikai bizottságát (Ethics Commission), valamint saját Etikai Kódexszel (Code of Ethics) is rendelkezik.

Pan Gimun, korábbi ENSZ-főtitkár arról beszélt, hogy a háromezer évre visszatekintő olimpiai fegyverszünet idén igazán megmutatta erejét a Koreai-félszigeten. Új értelmet nyert az olimpiai fegyverszünet, hiszen a békülés és az egymás iránti tisztelet jegyében közelebb került egymáshoz Észak- és Dél-Korea a 2018. évi phjongcshangi téli olimpiai játékok alatt.

„Életem során átéltem a békét, de a háborút is. Viszont eddig még soha nem tapasztaltam ekkora izgatottságot és reményt, hogy újra a béke, biztonság, sőt, az újraegyesítés korszaka köszönt be… Olyan pillanat volt ez, amelyben mindannyian tanúi lehettünk a sport erejének” – mondta Pan.

A „Dopping elleni küzdelem a sportban” c. (Combatting doping in sport) megbeszélésen szó esett az olimpiai mozgalmat érintő problémákról, például a folytonos dopping elleni küzdelemről, illetve, hogy mit is lehetne tenni ez ellen: összeférhetetlenségtől és érdekektől független ellenőrzések biztosítása, az „uralkodó csend légkörének” megtörése annak érdekében, hogy a sportolók merjenek őszinték lenni és emeljék fel hangjukat szabálysértések esetén, valamint, az egyensúlyra való törekvés a sportolók polgári jogi védelme és a doppingellenes lépések betartatása során.

Nem mellesleg a Buenos Airesben kezdődő ifjúsági olimpiai játékok lesz a nemek szempontjából az első, teljesen kiegyenlített olimpiai rendezvény. Így a mostani sportesemény is beilleszkedik a korábbi játékok egyre erősödő trendjébe, olyannyira, hogy a 2020. évi tokiói olimpiai játékokra már majdnem tökéletes, 49%-os női részvételi arányt jósolnak. A sport nem csak elősegíti a nők helyzetét, de kézzelfogható eredmények is elérhetők a nemek közti egyenlőség területén. „A változás lehetősége ott van mindnyájunkban” – foglalta össze a „Nők a sportban” (Women in sport) című előadást Evelyn Watta, a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (International Sports Press Association) alelnöke.

(olympic.org-MOB)