Ondrik Konrád bronzérmet szerzett a kadet vívó Eb-n!

Újabb magyar érem született a poreci kadet és junior vívó Eb-n. A kadet férfi kardozók mezőnyében Ondrik Konrád eddigi legjobb eredményét elérve harmadik helyen végzett.

A Magyar Vívó Szövetség helyszíni beszámolója szerint a vasárnapi “tőrünnep” után hétfőn is akadt ok az örömre a poreci kadet és junior Európa-bajnokságon! A kadet férfi kardozók mezőnyében ugyanis Ondrik Konrád nagyszerű versenyzéssel, pályája eddigi legjobbját elérve bronzérmet nyert! Pedig döcögve indult a nap a számára, a csoportkörből hatvan százalékos teljesítménnyel jutott tovább, ám ettől kezdve nem volt megállás az esti négyes döntőig! A BVSC tehetsége, Bódy István és Bódy Benjámin tanítványa gyakorlatilag sima győzelmekkel menetelt a fináléig. A 32-ért a brit Hónak esélye sem volt (15:6), ám ezt követően a második kiemelt olasz, Cantini következett. Ám Konrád neki sem hagyott sanszot, 15:12-re győzött, és ezzel megnyílt az út az érem felé.

Nem is hibázott a magyar, előbb a nyolcaddöntőben a román Stan (15:8), majd a negyeddöntőben a fehérorosz Koval ellen nyert könnyedén (15:10), és az elődöntőbe jutással máris pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Az esti folytatásban már nem sikerült a továbblépés, az Amerikában élő, későbbi aranyérmes német Heathcock megállította az addig védhetetlen támadásait Konrádnak, 15:10-re nyert, és ezzel a magyar bronzérmet szerzett, amit így kommentált.

A csoportban kicsit nehezen melegedtem be, de utána kifejezetten élveztem a vívást. Nagyon örülök ennek a bronzéremnek, bár közvetlenül az elvesztett elődöntő után nem volt felhőtlen a boldogságom… A német kicsit meglepett, nem tudtam azt megcsinálni ellene, ami korábban sikerült. Ám összességében azért abszolút elégedett vagyok!

(fotó: Magyar Vívó Szövetség)

A többiekről: a vasasos Vigh Benedek nagyon közel volt a nyolcas döntőhöz. Olyannyira, hogy a 64-es táblán “elkövetett” két magabiztos győzelme után (15:9, 15:11) a nyolcaddöntőben 14:11-re vezetett a bolgár Sztojcsevvel szemben, ám a befejezés nem sikerült. Ugyanakkor neki még akad korosztályában lehetőségére a javításra jövőre is, lévén “kiskadetnek” számít. Tóth Patriknak és Szabó Mártonnak a csoportkört követően nem sikerült a 32 közé jutás.

A vívás mellett, sajnos, a koronavírus is szóba került a hétfői versenynapon. Az Eb helyszíne, Porec, az Isztria egyik ékköve, ám Trieszt mellett fekszik, azaz közel van Észak-Olaszországhoz, Itália jelenleg fertőzött részéhez. Ezért a horvát egészségügyi miniszter személyesen kérte, hogy az Európa-bajnokságon ellenőrizzék az érintett régióból érkező olaszokat. Az itáliai küldöttség vezetőjének le kellett adnia a névsort, a később érkező juniorokat pedig a határon fogják megvizsgálni. Ugyancsak a koronavírussal kapcsolatos, hogy a svédek javasolták, hogy a betegség miatt ne legyen kötelező a mérkőzések utáni kézfogás. Ezt a versenyigazgatóság elutasította azzal, hogy amennyiben ők nem akarnak kezet fogni, akkor megtehetik, az ellenfél vívóruháját fogják meg csuklónál, nem lesz retorzió, ám erre általános utasítást nem adtak ki…

Női tőrben nyolcaddöntőig jutottak a magyarok, helyesebben Wolf Eszti. A hódmezővásárhelyi tehetség “kiskadetként” jutott a legjobb 16-ig, méghozzá egy veretlen csoportkört követően. A 32 közé kerülésért kétséget sem hagyott a győzelme felől, 15:3-ra verte a szerb Sztojanovicsot, aztán a következő körben már sokkal nehezebb dolga akadt, ám azt is megoldotta. A fehérorosz Kovalnál bizonyult jobbnak 15:13-ra. Utána pedig a mezőny egyik legjobbjával szemben maradt alul, ám ott sem vallott szégyent, 15:10-re bizonyult nála jobbnak az orosz Maliseva. Eszti ezzel élete első világversenyén 11. lett, nem érheti panasz!

Kalocsai Luca sem volt távol a nyolcaddöntőtől, a Törekvés tehetsége a csoportkör után előbb 15:13-ra verte az osztrák Grösst, majd ugyanilyen arányban szenvedett vereséget a francia Darde-tól. Fenyvesi Viktória és Kovács Réka a legjobb 64 között búcsúzott.

Kedden három fegyvernem csapatversenyével folytatódik az Európa-bajnokság.

Eredmények. Kadet és junior Európa-bajnokság, Porec. 

Kadet férfi kard egyéni, 82 induló. A csoportmérkőzéseken: Tóth Patrik 4 győzelem/2 vereség, Vigh Benedek 4/2, Ondrik Konrád 3/2, Szabó Márton 2/4 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Vigh-Moran (spanyol) 15:9, Ondrik-Ho (brit) 15:6, Szabó-Kiszin (orosz) 6:15, Tóth-Nitu (román) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Vigh-Guyonnaud (francia) 15:11, Ondrik-Cantini (olasz) 15:12.

Nyolcaddöntő: Ondrik-Stan (román) 15:8, Vigh-Sztojcsev (bolgár) 14:15.

Negyeddöntő: Ondrik-Koval (fehérorosz) 15:10.

Elődöntő: Ondrik-Heathcock (német) 10:15.

Végeredmény: 1. Colin Heathcock (német), 2. Dmitrij Naszonov (orosz), 3. Ondrik Konrád (edző: Bódy István és Bódy Benjámin, válogatott edző: Ravasz Etele) és Valentin Meka (német), …16. Vigh Benedek, …39. Tóth Patrik, …53. Szabó Márton.

Kadet női tőr egyéni, 94 induló. A csoportmérkőzéseken: Wolf Eszter 5 győzelem/0 vereség, Kalocsai Luca 5/1, Fenyvesi Viktória 3/3, Kovács Réka 2/3 (valamennyien továbbjutottak).

A legjobb 32 közé jutásért: Wolf-Sztojanovics (szerb) 15:3, Kalocsai-Gröss (osztrák) 15:13, Kovács-Zurawska (lengyel) 5:15, Fenyvesi-Maliseva (orosz) 3:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Wolf-Ulasava (fehérorosz) 15:13, Kalocsai-Darde (francia) 13:15.

Nyolcaddöntő: Wolf-Maliseva (orosz) 10:15.

Végeredmény: 1. Matilde Calvanese (olasz), 2. Daria Maliseva (orosz), 3. Olga Szopit (ukrán) és Carolina Stutchbury (brit), …11. Wolf Eszter, …22. Kalocsai Luca, …43. Fenyvesi Viktória, …57. Kovács Réka.

fotó: Magyar Vívó Szövetség