Óriási csatában, büntetőkkel maradt alul az U17-es magyar válogatott az Eb-n

Férfi U17-es válogatottunk a spanyolok elleni negyeddöntővel folytatta szereplését az írországi Európa-bajnokságon. Nagyot játszott a csapat, de az 1-1-es végeredményt követő tizengyespárbajban alulmaradt.

Az mlsz.hu beszámolója szerint a magyar válogatottat a csoportjában nyújtott hibátlan teljesítmény után egyetlen győzelem választotta el attól, hogy megvalósítsa kitűzött célját, és kiharcolja a világbajnoki szereplést. Más kérdés, hogy ehhez a torna egyik favoritját, a spanyol válogatottat kellett legyőznie, amely a sorozatban lejátszott kilenc mérkőzéséből nyolcat kapott gól nélkül nyert meg.

Akárcsak néhány magyar játékos, úgy a spanyolok kulcsemberei is rápihenhettek az egyenes kieséses szakaszra, az utolsó csoportmérkőzésen nem léptek pályára csapatukban. Preisinger Sándor szövetségi edző érthetően a biztonságra helyezte a fő hangsúlyt, várható volt, hogy a spanyolok labdabirtoklási fölényben játszanak a találkozón.

A mérkőzés első lövése Ominger Gergő nevéhez fűződött, az első igazán komoly lehetőséget azonban a spanyolok dolgozták ki: a 8. percben előbb a keresztléc, majd a gólvonalról szögletre mentő Buna Gábor akadályozta meg ellenfelünket a gólszerzésben.

A 11. percben viszont senki sem tudta meggátolni a spanyolokat a gólszerzésben, a balösszekötő helyén vezetett akció végén Jordi Escobarhoz került a labda, ellenfelünk kilencese egy csel után az öt és feles sarkától a hosszú sarokba tekert, a labda a kapufa tövéről pattant a hálóba (0-1).

A gól után visszább húzódtak a spanyolok és vártak a kontralehetőségekre. A 19. percben Escobar lépett ki a védőink között, de ziccerben a bal kapufa mellé helyezett. Labdabirtoklásban kiegyenlítettebbé vált a mérkőzés, de a spanyolok játszottak veszélyesebben, elsősorban azért mert egy az egy elleni játékban több játékosuk is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. Újabb gól azonban nem született, a mieink – a néhány száz magyar szurkoló tapsa mellett – egygólos hátrányban mentek szünetre.

A fordulás után megismétlődött az első félidő elejének forgatókönyve: Ominger Gergőé volt az első lövés, ám ez egy hajszálpontos, mintegy 22 méterről megeresztett próbálkozás volt: a labda a vetődő spanyol kapus mellett a kapu bal alsó sarkába vágódott (1-1)!

Az egyenlítés után sebességet váltottak a spanyolok, a védelmünk jól állta ugyan a sarat, de sokszor csak szabálytalanságok árán sikerült megállítani az ellenfél támadóit, ráadásul Ominger és Posztobányi is sárgát kapott, ami mindkettőjük számára egymeccses eltiltást jelent. A 65. percben Preisinger Sándor cserélt, beállt Komáromi György és Major Sámuel is. A második félidő első nagy spanyol helyzetére a 73. percig kellett várni, ekkor Hegyi Krisztián védett bravúrral egy közeli lövést. A hajrához közeledve a spanyolok igyekeztek folyamatos nyomás alatt tartani a kapunkat, és ez többé-kevésbé sikerült is nekik, de védelmünk hősiesen állta a sarat, Hegyinek a 84. percben kellett ismét védenie egyet, majd a 88. percben egy közeli fejest is hárított.

Az utolsó percekben meleg pillanatokat kellett átélni a tizenhatosunkon belül, de a háromperces hosszabbítás végéig nem született gól, tizenegyesekkel dőlt el a továbbjutás. Az első négy pár nem hibázott, az ötödikben Németh András lövését védte a spanyol kapus,  Hegyi viszont nem tudott hárítani, így 5-4-gyel a spanyolok jutottak az elődöntőbe.

A mieink az ötödik helyért és a vb-részvételért Belgiummal küzdenek meg csütörtökön, magyar idő szerint 13.00 órakor.

fotó: mlsz.hu