Ostravában „melegítenek” az Eb-re

A nyár utolsó napjai kemény munkával telnek a paraválogatott tagjai számára, hiszen szeptember közepén rendezik a svédországi Európa-bajnokságot, előtte pedig még egy csehországi torna is szerepel a versenynaptárban.

„Nekem abból a szempontból lesz fontos az ostravai verseny, hogy ott dől el, melyik kategóriában indulhatok, és az Európa-bajnokság előtt nyilván jó lesz kicsit megismerkedni az európai mezőnnyel – mondta Szvitacs Alexa, akit azonnal befogadtak új társai. – Nagyon-nagyon összetartó a csapat, jól kijövünk egymással, mindenkivel meg lehet beszélni bármit, úgyhogy jó kis közösségbe kerültem.” – számolt be a Magyar Asztalitenisz Szövetség.

Szintén Ostravában kerül sor a kerekesszékes Urlauber Ádám klasszifikációjára. Ő 15 éve sérült meg, az asztalitenisszel azonban csak fél éve kezdett komolyabban foglalkozni, miután Szegeden egyszer elment megnézni Major Endre edzését.

„Elég húzósak a mindennapjaim, van munkám bőven, így amikor az asztalhoz kerülök, az kikapcsol, mivel a játék közben minden apró mozdulatra oda kell figyelni, és ez eltereli a gondolataimat a mindennapi nyűgökről – nyilatkozta a magyar paraválogatott másik új tagja, akinek jelentős céljai vannak a sportágban. – Két év múlva remélhetőleg az élmezőnyhöz tartozom majd abban a kategóriában, amelybe besorolnak.”

Az 1-es kategóriában szereplő Oszlánczi Kristóf már a jövő évi tokiói paralimpián szeretne kiugró eredményt elérni. Erre elmondása szerint csapatban lehet esélye Major Endre oldalán, akivel igyekeznek minél jobban összecsiszolódni.

Az eddigi versenyeken mutatott teljesítményük tudatában a szövetségi kapitány csalódott lenne, ha érem nélkül térnének haza a helsingborgi Eb-ről.

„A legutóbbi Európa-bajnokságon két érmet tudtunk szerezni, most akár több éremben is gondolkodhatunk – kezdte az esélylatolgatást Vígh Zsolt. – Major Endrének a kerekesszékeseknél komoly sansza van, Pálos Petinek ugyancsak, és azt gondolom, hogy Berecki Dezső és Csonka Andris is éremesélyes, akár csapatban Zborai Gyuszival kiegészülve. A lányoknál Arlóy Zsófia egyéniben bronzérmes lett a legutóbbi kontinensviadalon, és az Európa-bajnokság lesz a második versenye közöttünk Szvitacs Alexának, aki szerintem mindenképpen esélyesnek számít.”

Az ostravai versenyt szeptember 6-8. között, míg a svédországi Eb-t szeptember 16-21. között rendezik.

fotó: Magyar Asztalitenisz Szövetség