Öt év után újra megnyerte a BL-t a Győri Audi ETO KC!

Hatodik alakommal került Európa tetejére a Rába-parti együttes.

A Győri Audi ETO KC hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját, mivel 30-24-re legyőzte a német Bietigheimet a budapesti négyes döntő vasárnapi fináléjában.

A magyar csapat keretéből a nyáron távozó Rinka Duijndam, a németektől a térdműtét után gyógyuló Szikora Melinda, Isabelle Andersson és Danick Snelder hiányzott, tehát a két magyar légiós, Faluvégi Dorottya és Háfra Noémi ezúttal is ott volt a csapatban, bár utóbbi végül nem lépett pályára.

A Bietigheim döntőbe jutása révén az 1992-ben ezüstéremmel zárt TV Giessen-Lützellinden után volt ismét német csapat a legrangosabb női európai klubsorozat fináléjában.

(Fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt)

„A vonaton nincs fék” – ez a címe a Bietigheim szurkolói dalának, amit le is játszottak a kezdés előtt, de az ETO mégis meg tudta fékezni kedvenc csapatukat. Még négy és fél perc sem telt el a meccsből, a németek máris időt kértek, mert némileg megszeppenve, idegesen kezdtek. A fölényben játszó Győr 3-1-re ellépett, majd öt percig nem talált a hálóba, de utána egy 5-1-es sorozattal magabiztossá tette vezetését. A következő tíz percben felváltva estek a gólok, a szünetben pedig 17-12-re vezetett az ETO, amely olyan hatékonyan védekezett, hogy az első félidőben öttel több kapura lövése volt, mint ellenfelének – számolt be az MTI.

A győriek sem játszottak hibátlanul, a második felvonás elején már tíz rontott lövésnél jártak, ám egy 3-0-s sorozattal már hét találat volt az előnyük. A német bajnoki címvédő egy 3-0-s szériával visszazárkózott, de ez volt az utolsó pillanat, amikor még reménykedhetett a csodában. A meccs utolsó negyedében ismét magabiztosabb, hatékonyabb volt a Győr, amely az utolsó percekben már a pályán is elkezdte ünnepelni a klubtörténet újabb nagy sikerét.

A 49. percben Szöllősi-Schatzl Nadine alakította 24-18-ra az állást, ez volt az ETO ötszázadik találata 2014 óta a négyes döntőkben.

(Stine Ofedal; Fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt

Silje Solberg 42 százalékos hatékonysággal, 16 védéssel járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Gabriela Dias Moreschi hat, Sarah Nörklit Lönborg négy védéssel zárt.

A friss BL-győztes színeiben utolsó mérkőzését játszotta a nyáron távozó Line Haugsted, Szöllősi-Schatzl Nadine, Ana Gros, Stine Oftedal, Silje Solberg és Yvette Broch.

A két csapat ötödik alkalommal találkozott egymással és a kisalföldiek az ötödik sikerüket ünnepelhették. Az idei BL-szezont az ETO 14 győzelemmel, egy döntetlennel és három vereséggel zárta.

A győriek – akik egyszer sem voltak hátrányban az egész mérkőzésen – tizedszer játszottak döntőt a legrangosabb európai kupasorozatban és hatodszor – 2019 után először – győztek. Korábban az EHF Kupában négyszer, a KEK-ben egyszer voltak finalisták, de azokat elveszítették.

Az aranyszavak

Per Johansson: hihetetlen, gyönyörű volt ez a két hónap

Per Johansson úgy fogalmazott: hihetetlen, gyönyörű volt ez a két hónap, amit eddig a friss Bajnokok Ligája-győztes Győri Audi ETO női kézilabdacsapatának vezetőedzői posztján töltött.

„Olyan csapattal találkoztunk ma, amelyik talán az egyik legjobb volt az elmúlt hónapban. Elképesztően jó teljesítményt nyújtottak és kivégezték a Metzet tegnap, úgyhogy nagyon erős, kemény együttesre készültünk, sok egy az egy elleni párharcra”

– értékelte szakmailag a német SG BBM Bietigheim ellen vasárnap 30-24-re megnyert BL-döntőt a svéd szakvezető.

(Per Johansson; fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt)

Hozzátette: ellenfelük minden pozícióban remek játékossal rendelkezik, akik jó csapatot alkotnak. Erről beszélt is a saját játékosaival, illetve arról, hogy figyelniük kell a tempóra, a sebességre. Meglátása szerint hatvan percig ez volt a legjobb teljesítményük védekezésben március közepe óta, amióta ő a vezetőedző.

„Sandra Toft a tegnapi parádéja után talán megérdemelte volna ma is az esélyt, azonban úgy gondoltam, hogy Silje Solbergnek is lehetőséget biztosítok, és ő is hozta ugyanazt, ez volt a kulcs. Nagyon boldog vagyok, hiszen szerintem a védelem és a kapusok nyerik a trófeákat, ami ma is bizonyosodott és rengeteget léptünk előre védekezésben”

– magyarázta Johansson.

Hangsúlyozta: ez volt a leghektikusabb hónap az életében, ugyanis – a holland válogatott szövetségi kapitányaként – az olimpiai selejtezőtornáról érkezett a címvédő norvég Vipers Kristiansand elleni BL-negyeddöntőre, majd következett a Ferencváros és a Debrecen elleni bajnoki rangadó, illetve a BL budapesti négyes döntőjében az Esbjerg és a Bietigheim, úgyhogy volt alkalma felkészülni nagy meccsekre, extrém nyomás alatt.

„Azt gondolom, ez az, amit szeretnél edzőként, ez az, amiről álmodsz, hogy ilyen helyzetekbe kerülj, ilyeneket élhess át, ahol fantasztikus játékosokkal, a világ legjobbjaival dolgozhatsz együtt. Természetesen mindenemet, szívemet-lelkemet beletettem, hiszen ez számomra edzőként is óriási esély volt, hogy valami nagyot nyerjek, egy olyan csapattal, amilyenhez foghatóval még nem találkoztam”

– nyilatkozta.

Hozzáfűzte, dolgozott már nagy kluboknál – például a román CSM Bucurestinél -, de hihetetlen volt az elhivatottság, az alázat, a hozzáállás, és az, amit képesek voltak beletenni ebbe az időszakba.

Jakob Vestergaard, a Bietigheim edzője úgy fogalmazott, együttesét ma nagyon megverte a világ legjobb csapata. Tudták, hogy elöl és hátul is nagyon okosan kell majd kézilabdázniuk, de az első félidőben számos problémával küzdöttek védekezésben és a helyzetek kialakításában is. Amikor már úgy tűnt, mégis sikerrel járnak, akkor ott volt Silje Solberg, aki elképesztően védett ma, „ezek miatt volt ez az este szenvedős”.

(Jakob Vestergaard; fotó: MTI / Purger Tamás)

„Próbáltunk egy kicsit belenyúlni, változtatni, de nem sikerült, gratulálnunk kell a Győrnek, jobb volt ma nálunk. A hangulat egészen elképesztő volt, az egész hétvége hihetetlen volt számunkra, most már van egy kis tapasztalatunk a BL négyes döntőjében, úgyhogy szeretnénk jövőre visszatérni”

– hangsúlyozta.

„most visszaadott nekünk valamit a sors”

A balszélső Fodor Csenge szerint visszaadott valamit a sors a Győri Audi ETO KC csapatának, amely vasárnap a német Bietigheim 30-24-es legyőzésével hatodik alkalommal nyerte meg a női kézilabda Bajnokok Ligáját.

A 250. ETO-mérkőzésén szerepelt Fodor mindkét helyzetéből betalált, és immár háromszoros BL-győztesnek mondhatja magát, de már lényegesen fontosabb szereplője a csapatnak, mint 2018-ban és 2019-ben volt.

„Ez az aranyérem nagyon különleges az én szívemnek és szerintem azoknak a csapattársaimnak is, akik részesei voltak az elmúlt években az elbukott döntőknek, illetve a megnyert bronzmeccseknek. Ennyi év után most visszaadott nekünk valamit a sors, megérdemelten nyertünk, nagyon boldogok vagyunk”

– mondta az MTI-nek Fodor.

Kijelentette, hogy a hazai ezüstérmek még jobban motiválták őket, még jobban meg akarták mutatni a tudásukat és megszerezni az aranyérmet. Mint felidézte, amikor gödörben voltak a szezon közben, akkor sem érezték kilátástalannak a helyzetüket, és bár mindenki frusztrált volt, de a hitüket soha nem veszítették el.

„Távoli cél volt a Bajnokok Ligája-győzelem, a négyes döntőbe jutás volt a minimális elvárásunk magunk felé, de így a legszebb az idény lezárása. A klubnak is és nekünk, játékosoknak is nagyon sokat jelent ez a BL-győzelem”

– nyilatkozta.

(Győri-Lukács Viktória; fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt)

A hét kísérletéből ötször eredményes jobbszélső, Győri-Lukács Viktória elárulta: Fodor Csenge reménykedett a meccs előtt, hogy „gyorsan elrepülő” mérkőzés vár rájuk, ahol akár végig tudnak vezetni, ő maga viszont nem gondolta volna, hogy tényleg így lesz.

„A Bietigheim nagyon jó csapat, tegnap is megmutatta, mire képes, de ma nekünk jött ki jobban a lépés”

– mondta az MTI-nek Győri-Lukács, aki megszerezte ötszázadik gólját az ETO színeiben. Elmesélte, hogy nagyon komolyan vették a felkészülést a találkozóra és magát a mérkőzést is, mert tudták, hogy a rivális képes nagy meglepetésekre, ezért úgy álltak hozzá, hogy mindent bele kell adniuk a fináléban az aranyéremért.

Saját teljesítményéről úgy fogalmazott: az elődöntőben nem ment jól neki a játék, ám össze tudta szedni magát és képes volt sokkal jobb teljesítményt nyújtani. Előre tekintve elmondta: egy hét pihenőt követően otthoni felkészülés, majd edzőtábor vár rá a válogatott keret tagjaival, akikkel a párizsi olimpiára hangolódnak majd.

Kitért rá, hogy a magyar bajnokság egyre erősebb, szorosabbak a mérkőzések, a BL-arany kárpótolja őket azért, hogy a pontvadászatban és a Magyar Kupában csak ezüstérmesek lettek a Ferencváros mögött.

Utolsó mérkőzését játszotta az ETO-ban a távozó Szöllősi-Schatzl Nadine, akinek ezüst- és bronzérme is volt már a BL-ből, a megnyert fináléval egészítette ki éremkollekcióját.

„Amikor már csak néhány másodperc volt hátra és vezettünk, akkor előtörtek belőlem az érzelmek”

– kezdte a balszélső, aki öt lövéséből hármat értékesített, az utolsó volt a klub ötszázadik találata a négyes döntőkben. Felidézte, hogy a csapat komoly hullámvölgyeken ment át az idényben, a két hazai sorozatban nem sikerült trófeát szerezniük.

(Fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt)

Arra a kérdésre, hogy élete legnagyobb sikerének tartja-e a BL-elsőséget, azt felelte: „egyértelműen idesorolnám”. Megemlítette, hogy szerepelt már olimpián és reményei szerint a francia fővárosban is ott lehet majd.

„Le a kalappal a Bietigheim előtt, megérdemelte, hogy itt legyen a döntőben. Itt is az utolsó percig küzdöttek, hajtottak a játékosai, nagyon gratulálok nekik”

– tért ki az ellenfélre. Mint kiemelte, a négyes döntőben mindennek össze kell jönnie a sikerhez: hogy jó napot fogjon ki az adott együttes, jó lábbal keljenek fel a játékosok.

„Nagyon örülök, hogy ez nekünk sikerült”

– fogalmazott a nyártól Budaörsön kézilabdázó Szöllősi-Schatzl, aki a kemény védekezésüknek tudta be, hogy egyszer sem voltak hátrányban a fináléban. Előre tekintve elmondta: biztosan furcsa lesz neki, hogy következő állomáshelyén nem szerepelnek majd európai kupasorozatban ősztől, ezáltal több ideje lesz és nem kell annyit utaznia.

„Nagyon boldog vagyok, hogy így tudtam lezárni ezt a szakaszt a pályafutásomban.”

Az ezüstérmes Bietigheim jobbszélsője, Faluvégi Dorottya kétszer volt eredményes öt helyzetből. Amint az MTI-nek elmondta: vegyesek az érzései.

„Keserűség nincs bennem, minimális csalódottság van. Sajnálom, hogy nem tudtunk jobban helytállni és már az első félidőben ilyen jelentős különbség alakult ki. Amiatt is csalódott vagyok, hogy nem tudtuk azt a formánkat mutatni, mint tegnap. Összességében viszont nagyon büszke vagyok a csapatra, arra, hogy idáig eljutottunk és ezüstéremmel megyünk haza”

– fejtette ki.

(fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt)

A mérkőzést elemezve elmondta: Kari Brattset semlegesítését nem sikerült megoldaniuk, a győriek sokszor megtalálták labdával a beállót, noha erre külön készültek. Jól működtek viszont az egy az egy elleni helyzetek csapattársának, Kelly Dulfernek, ami ugyancsak cél volt.

„Nagyszerű ebben a csarnokban játszani, ugyanakkor talán a legnehezebb ellenféllel találkoztunk az egész szezonban. Amikor egyáltalán nem találunk fogást rajtuk, akkor nagyon nehéz élvezni azt, hogy ennyien ilyen csodás hangulatot teremtenek”

– emelte ki. Hozzátette: a mérkőzés végén jó volt egy kicsit körbenézni és „szippantani egyet az atmoszférából”.

Kérdésre hangsúlyozta: nem bánta meg, hogy tavaly távozott Győrből, mivel szerinte minden okkal történik, büszke rá, hogy a Bietigheim játékosa lehet.

Galéria:

(Fotók: Sportphoto Press / Halmágyi Zsolt)

Összefoglaló a mérkőzésről:

Eredmény, döntő:
Győri Audi ETO KC-SG BBM Bietigheim (német) 30-24 (17-12)
MVM Dome, v.: Cristina Lovin, Simona Raluca Stancu (románok)
gólszerzők: Gros, Brattset 6-6, Győri-Lukács 5, Szöllősi-Schatzl, Haugsted 3, Kristiansen, Fodor, Nze Minko 2-2, De Paula 1, illetve Hvenfelt 5, I. Smits, Malá, Kudlacz-Gloc 3-3, Gassama Cissokho, Döll, Dulfer, X. Smits, Faluvégi 2-2

lövések/gólok: 48/30, illetve 47/24
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 5/3
kiállítások: 10, illetve 4 perc

A 3. helyért:
Team Esbjerg (dán)-Metz HB (francia) 37-33 (18-18)

A mérkőzés összefoglalója:

 

 

Fotó: Sporphoto Press / Halmágyi Zsolt