Öt földrész 43 országából érkeznek sportolók a Triatlon Nagyhétre

Július 10. és 14. között immár 21. alkalommal rendezik meg Tiszaújvárosban a MOL Petrolkémia Triatlon Nagyhetet, amelynek nemzetközi eseményeire öt földrész 43 országából érkeznek sportolók.

Tiszaújvárosnak a triatlon az, ami az amerikaiaknak a kosárlabda, vagy a braziloknak a foci. Nagy szükségünk van a triatlonra, amely a szélrózsa minden irányából ide költözött embereket közösséggé kovácsolja” – emelte ki Fülöp György, Tiszaújváros alpolgármestere. -írta kedden az MTI.

A keddi sajtótájékoztatón elhangzott: idén megújul a sport és kulturális eseménysorozat, mert az eddiginél rövidebb időszak alatt, viszont sokkal koncentráltabb formában, intenzívebb élményt nyújtva várja a helyieket, valamint a Tisza-parti városba látogató vendégeket.

Márkus Balázs, a szervezőbizottság társelnöke kifejtette, a napok számának csökkentését a tiszaújvárosi önkormányzat vezetőivel együtt határozták el a rendező Tiszaújvárosi Triatlon Klub képviselői, mindezt úgy, hogy Márkus Gábor alapító elnök által megteremtett két évtizedes értékeket tovább gondozzák. Ennek megfelelően a szabadidősport események közül a legnépszerűbbek megtalálhatóak az idei programban is, azaz lesz kerékpár- és futóverseny, nem marad el a Turista Triatlon, valamint a sakkverseny sem, vagy éppen a Bogratlon.

A fesztivál napjainak csökkentésével kevésbé teszik próbára a helyi lakosok türelmét. Cserébe az idei koncerteken Magyarország legnépszerűbb előadói közül az Edda, a Neoton, a Quimby, a Punnany Massif, a Jetlag és a Wellhello is tiszteletét teszi Tiszaújvárosban” – mondta Márkus, aki elárulta, új programelemet jelent a „Tiszaújváros Warrior”, amelyben ismert emberek és civilek mérik össze ügyességüket, tudásukat, gyorsaságukat a város szívében felépített akadálypályán. Hozzátette, megújul a Jabil 1/3 Maraton utcai futóverseny is, melynek különlegessége a naplemente lesz, hiszen a rajt időpontja 20 óra.

A rendezvény legfontosabb versenye a 2020-as, tokiói olimpia kvalifikációs sorozatába tartozó 23. triatlon világkupa lesz, valamint a juniorok Európa-kupa futama. Előbbiben a 86 férfi és 65 női versenyző szombaton az előfutamokban harcolhatja ki a jogot a másnapi, 30-30 főt számláló fináléra.

A férfiaknál több korábbi tiszaújvárosi győztes, így az orosz Polianszkij-testvérek, Dmitrij és Igor is indul, de rajtuk kívül több dobogós is visszatér. Ami a magyarokat illeti, két riói olimpikon, ifj. Faldum Gábor és Tóth Tamás mellett a Lehmann-testvérek, a felnőtt magyar bajnok, junior világbajnok Csongor és a felnőtt magyar bajnok Bence, valamint az egyik legjobb triatlonos úszó, Dévay Márk is érdekelt lehet a vasárnapi döntőben.

A nők versengésében újra jelen lesz Tiszaújvárosban a 2016-os és 2017-es győztes amerikai Renee Tomlin, mellette esélyes lehet az ausztrál Emma Jeffcoat és Natalie Van Coeverden. A magyarok közül Kovács Zsófia és Bragmayer Zsanett szintén esélyes lehet a dobogóra, rajtuk kívül bemutatkozik a tiszaújvárosiak junior Európa-bajnoka, Putnóczki Dorka.

fotó: tiszatriatlon.hu