Ötméteresekkel győzött a Bíró-csapat az Európa-bajnok hollandok otthonában

Bíró Attila csapata a Világliga/Európa Kupa-selejtező hágai összecsapásán nem kis ellenszélben remek játékkal közel állt a rendes játékidőben is a győzelemhez, végül 10–10 után ötméteresekkel legyőzte Hollandiát!

A Magyar Vízilabda Szövetség hivatalos honlapjának szombati beszámolója szerint Keszthelyi Rita akciógóljával kezdődött, egy kivédekezett emberhátránnyal folytatódott a Világliga/Európa Kupa-selejtező, majd mindezt megkoronázva egy fél pályánál történt labdaszerzést követően Csabai Dóra maradt egy az egyben Laura Aartssal, és megoldotta a kötelező feladatot. Labdánk volt fórban a 3–0-ért is, ám Aarts védett, amitől meglovagolva kiegyenlített az Európa-bajnok. De hiába, mert Gangl Edina védése, Gyöngyössy villanása, Keszthelyi akciója, Leimeter Dóra értékesített ötméterese írta tovább a forgatókönyvet, azaz az első menet után 4–2-re vezettünk.

A második negyedben is roppant összeszedetten, stabilan játszott a társaság, mindenki megtette a magáét a vízben, így egyértelműen a mieink játéka dominált! Keszthelyi távoli bomba, majd egy 2-1-es lefordulás után értékesített helyzet után szerzett gólokat, 6–2-ra vezettünk. Stomphorst szépített, de a Gyöngyössy által szerzett fórból Gurisatti Gréta talált a kapuba. Sőt a 8–3-ért is támadtunk fórban, hiába. Gangl tartotta aztán az eredményt, ám végül van der Sloot ötméteresből hozta vissza csapatát mínusz háromra.

Sőt Hollandia fordulás után kettőre jött fel, de az ellenállhatatlanul játszó Gyöngyössy második gólját jegyezte centerből! A fantasztikus védekezés, Gangl magabiztossága elbizonytalanította a hazai pályát megkapó házigazdát, és ugyan van der Sloot szépített, de Keszthelyi, majd a menet végén ismét Gyöngyössy volt eredményes, azaz a záró menet előtt 6–10 állt a táblán!

Az Európa-bajnok aztán az utolsó nyolc percben minden esélyt megkapott, hogy közelebb férkőzzön, ami alaposan felemésztette az addig hatalmas tempót diktáló mieinket. Catherina van der Sloot vezérletével, állandó emberelőnyökkel 39 másodperccel a vége előtt kiegyenlített Arno Havenga együttese. A végén emberelőnyben támadtunk a győzelemért, de a nagyszünet után beálló Debby Willemsz ekkor mindent védett, így jöhettek az ötméteresek. Ebben Gangl Edina jobb volt holland vetélytársánál, így 4–3-ra nyertünk, azaz két pontot szereztünk az esélyesebb rivális otthonában!

A találkozó után Bíró Attila szövetségi kapitány értékelte a mérkőzést:

Az elmúlt időszakban korábban nem tapasztalt nyomás alatt játszunk, és ugyan a meccsek után a játékvezetők mindig igazat adnak, de ezzel nem vagyunk előbbre… Csak azért kezdtem ezzel az értékelést, mert rendkívül büszke vagyok a csapatra, hogy az Európa-bajnok otthonában, ilyen mérhetetlen nyomás alatt képes volt ilyen teljesítményre! Azt kell, hogy mondjam, az elmúlt szűk másfél, de inkább egy évben ilyen hozzáállással, ilyen védekezéssel és támadással, ilyen attitűddel még nem láttam pólózni a lányokat. Annak ellenére, hogy a rendes játékidőben meg kellett volna nyerni ezt a mérkőzést, nem engedem, hogy ne mosolyogjanak!

Egyáltalán nem vagyunk nálunk rosszabbak, ezt ezúttal is bizonyítottuk. Parádés tempót diktáltunk, az otthonukban is egyértelműen föléjük nőttünk. Más kérdés, a végére elfáradtunk a nagy nyomásban, rutintalanabb játékosaink révén egy-két gólt ajándékoztunk, és elkezdtünk hibázni is. Még meg kell tanulni ilyen helyzetben is higgadtnak maradni. Annak is nagyon örülök, hogy az ötméteres párbajt meg tudtuk nyerni. Mindenki hozzátette a magáét ehhez az eredményhez, Keszthelyi Rita és Gyöngyössy Anikó kiemelkedően vízilabdázott, utóbbival centerben nem tudtak mit kezdeni. Egyértelműen előbbre léptünk, hiszen az olaszok elleni idegenbeli meccsen is jobbak voltunk, ám akkor a nagy nyomást nem bírtuk el, míg ezúttal győztesként távozhatunk az Európa-bajnok uszodájából!” 

Válogatottunkra kedden a franciaországi Chalons en Champagne-ban újabb selejtező vár.

Világliga/Európa Kupa-selejtező
A 6. játéknapról pótolt mérkőzés

B-csoport:
HOLLANDIA–MAGYARORSZÁG 10–10 (2–4, 2–3, 2–3, 4–0) – ötméteresekkel 3–4
Hága, vezette: Gomez (spanyol), Dreval (orosz)

Hollandia: Aarts – M. Megens 3, van Toorn, van der Sloot 4, Wolves, Stopmhorst 2, Nijhuis, Sevenich, Voorvelt 1, Koolhaas, van der Kraats, Sleeking, Willemsz (kapus). Szövetségi kapitány: Arno Havenga

Magyarország: Gangl – Szilágyi, Máté, Szücs, Keszthelyi 4, Vályi V., Gyöngyössy 3. Csere: Gurisatti 1, Rybanska, Leimeter 1, Garda, Csabai 1. Szövetségi kapitány: Bíró Attila

Az állás
A-csoport:

1. Oroszország 11
2. Spanyolország 7
3. Görögország 6
4. Izrael 0

B-csoport:
1. Olaszország 9
2. Magyarország 5
3. Hollandia 4
4. Franciaország 0

További program
7. játéknap, 2019. január 12.
A-csoport: 

Izrael-Spanyolország – elhalasztva

8. játéknap, 2019. január 15.
A-csoport: 

Oroszország-Görögország
B-csoport:
Franciaország-Magyarország
Olaszország-Hollandia

9. játéknap, 2019. február 12.
A-csoport: 

Oroszország-Izrael
B-csoport:
Olaszország-Franciaország
Magyarország-Hollandia

10. játéknap, 2019. március 5.
A-csoport: 

Görögország-Spanyolország
B-csoport:
Magyarország-Olaszország
Hollandia-Franciaország

Az Európa Kupa hatos döntőjét 2019. március 29-31. között Torinóban rendezik.

 Fotó: Buza Balázs / Magyar Vízilabda Szövetség