Ötödik lett az Eb-n és kijutott a vb-re az U17-es magyar labdarúgó-válogatott!

Hatalmas siker született Írországban.

A magyar válogatott 1-1-es döntetlent játszott a belgákkal utolsó Európa-bajnoki mérkőzésén, és tizenegyesekkel kiharcolta a világbajnoki szereplést!

Az mlsz.hu csütörtöki beszámolója szerint a magyar U17-es válogatott az ötödik helyért lépett pályára utolsó írországi Európa-bajnoki mérkőzésén, de az ötödik hely megszerzésénél sokkal fontosabb tétje volt a belgák elleni csütörtöki találkozónak: a mérkőzés győztese bebiztosíthatta részvételét az őszi világbajnokságra.

A belgák ellen márciusban már játszottunk egy mérkőzést a sorozatban: a selejtező elitkörében ellenfelünk 4-2-re nyerni tudott Telkiben, de annak a meccsnek az Európa-bajnokságra történő kvalifikáció szempontjából már nem volt tétje, addigra mindkét csapat kiharcolta addigra az írországi szereplést.

Az Eb-n viszont a magyar válogatott szerepelt jobban, míg mi három győzelemmel és egy döntetlennel jutottunk el a világbajnoki rájátszásig, a belgák egy győzelemmel, két döntetlennel és egy vereséggel a hátuk mögött várták a mérkőzést.

Preisinger Sándor három kulcsemberére sem számíthatott a mérkőzés előtt: Posztobányi Patrik, László Dávid és Ominger Gergő egyaránt eltiltás miatt nem léphetett pályára. A belgáknál is kiesett egy kulcsember, Marco Kana sérülés miatt hagyta ki a találkozót.

Bátran kezdtük a mérkőzést, már az első percben szögletet rúgtunk, majd egymás után két átlövéssel is próbálkoztunk, nem adtuk át a területet a belgáknak, igyekeztünk már a középpályán megakadályozni a támadásaik építését. Az első negyedórában valamivel veszélyesebbek voltunk támadásban mint a belgák, de ellenfelünk támadóiban benne volt egy-egy váratlan villanás lehetősége, ezért nagy odafigyeléssel és koncentrációval kellett játszanunk a tizenhatosunk közelében – ezt meg is tették a játékosaink. A belgák a félidő feléhez közeledve mezőnyfölényt harcoltak ki, de kontratámadásokból mi is gyakran odaértünk a kapujuk elé, szögletekből, szabadrúgásokból is voltak lehetőségeink. Ellenfelünk kétszer járt nagyon közel a vezetés megszerzéséhez az első 45 percben, előbb Landu talált keresztlécet, majd egy szabadrúgás után Nizet lövése vágódott ki a bal kapufáról, gól azonban nem született a szünetig.

Fordulás után két komoly lehetőségünk is adódott néhány percen belül, előbb Major lövését blokkolta egy védő, majd Kata próbálkozásánál védett a kapus. Az 56. percben azonban vezetést szereztek a belgák, egy jobb oldali szabadrúgás után a hosszú saroknál érkező Kalulika elé pördült a labda, ő pedig két lépésről a hálóba helyezett (0-1). Nem fogta meg csapatunkat a gól, a középkezdés után előbb Kosznovszky lövését tolta szögletre a kapus, majd Komáromi helyezett a jobbösszekötő helyéről a bal kapufa mellé. A 61. percben egy nagyszerű akció végén egyenlítettünk: Bekker keresztlabdája után Buna jobbról a kapu elé ívelt, a rövid saroknál érkező Komáromi György pedig a bal alsó sarokba bólintott (1-1).

A 73. percben Hegyi Krisztián védett nagyot De Wolf távoli próbálkozásánál, majd egy oldalszabadrúgásnál is hárítania kellett kapusunknak. A 82. percben kihasználtuk első cserelehetőségünket, Molnár Rajmund állt be Németh András helyére.  Egy perccel később ismét Hegyi volt munkában, de vetődve védett egy lapos lövést. A hajrában veszélyesebbek voltak a belgák, érezhető volt, hogy a mieink utolsó erőtartalékaikat mozgósítják. A 87. percben Major 20 méteres lövését védte az ellenfél kapusa, ez volt a rendes játékidő utolsó helyzete, és miután a háromperces hosszabbításban sem dőlt el a találkozó, tizenegyeslövések döntöttek arról, hogy mely csapat utazhat az őszi világbajnokságra.

A tizenegyeseket a magyar válogatott lőtte jobban, így megszereztük az ötödik helyet és kijutottunk a világbajnokságra!

– Nagyon büszke vagyok a srácokra, mert amit ezen a tornán elértek, az minden dicséretet megérdemel. Meccsről meccsre javult a teljesítményünk, és az utolsó mérkőzésen teljesen megérdemelten győztük le azt a belga válogatottat, amely márciusban még győzni tudott ellenünk Telkiben. Ami a mérkőzést illeti, végig fegyelmezetten, taktikusan futballoztunk, emellett nagyot küzdöttek a játékosok, minden pályára lépő futballista száz százalékot adott ki magából. A mentális erőnket mutatja, hogy hátrányban azonnal tudtunk váltani, és perceken belül kiegyenlítettünk, majd megvoltak a lehetőségeink a győztes gól megszerzésére is. Sokat tettük a sikerért és végre a tizenegyesekből is mi jöttünk ki jobban – értékelt a lefújás után Preisinger Sándor.

fotó: mlsz.hu