Ötven éve jutott fel a Videoton a labdarúgó NB I-be

Ötven éve, 1967-ben jutott fel a Videoton csapata a labdarúgó NB I-be, ebből az alkalomból köszöntötték az akkori együttes tagjait kedden, Székesfehérváron.

Vargha Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, ha akkor nincsenek a „fehérvári hősök” és nem jutnak fel az élvonalba, talán még ma sem lehetne székesfehérvári sikerekről beszélni a magyar labdarúgásban.

Kű Lajos, az akkori csapat középpályása történelmi pillanatnak nevezte feljutásukat. Felidézte, hogy olyan frenetikus hangulat és öröm uralkodott a városban, mint amilyen tavaly a labdarúgó Európa-bajnokság idején volt tapasztalható az egész országban.

Kiemelte, hogy az együttesnek kiváló kapusai voltak, Bognár Ferenc zseniális hátvéd volt, Karsai László volt a vezér a középpályán, elöl pedig Balogh Károly „megszakadt a góllövésben”. Úgy vélte, tettükkel megalapozták a klub további sikereit.

Tímár Mihály kapus hangsúlyozta: tősgyökeres fehérváriként nagy büszkeség volt számára, hogy részese lehetett a sikernek. A feljutás záloga az összetartó közösség volt, továbbá, hogy minden pillanatban küzdöttek egymásért és a győzelemért – tette hozzá.

Kárpáti Béla vezetőedző irányítása mellett a következő játékosokkal jutott fel a VT Vasas az NB I-be: Tímár Mihály, Varga József, Kerecsényi Lajos, Bognár Ferenc, Posch Ferenc, Horváth II. Lajos, Burka Imre, Bekő Sándor, Bobory Béla, Balogh Károly, Karsai László, Ispaics Tibor, Monoki Béla, Szabó László, Kékesi Csaba, Nehéz Mihály, Temesvári Tibor, Sárközi László, Bodnár László, Csukovics László, Kerék József, Kű Lajos.

A székesfehérvári klubot 1941-ben alapították Székesfehérvári Vadásztölténygyár SK néven. Az egyesület a város színeit, a piros-kéket választotta.

A klub az 1942-43-as megyei bajnokságra nevezett be először. 1957-ben már az NB II-ben szerepeltek, majd az 1962-63-as szezontól az NB I/B-ben játszottak, immár VT Vasas néven.

1967 vége nagy sikert hozott az egyesületnek: az NB I/B második helyezettjeként feljutott az NB I-be.

Az újabb névváltozást követően, már Videoton SC-ként, 1968 elején játszotta első NB I-es találkozóját, amelyen a Bp. Vasastól 6-1 arányú vereséget szenvedett. A csapat a szezon végén kiesett, de a következő esztendőben sikerült visszajutnia az első osztályba. Azóta a Videoton folyamatosan résztvevője az NB I-nek, mindössze a 1999-2000-es idényt töltötte a másodosztályban.

A székesfehérvári gárda kétszer nyert élvonalbeli bajnokságot (2010/11, 2014/15), 2006-ban elhódította a Magyar Kupát, valamint háromszoros Ligakupa- és kétszeres Szuperkupa-győztes. Emellett az utóbbi évtizedek egyik legsikeresebb magyar klubcsapata a nemzetközi porondon, hiszen az 1984/85-ös szezonban UEFA Kupa-döntőt játszott a Real Madriddal, a 2012/13-as idényben pedig bejutott az Európa Liga csoportkörébe.

(MTI)