Özbas Szofi aranyérmet szerzett a junior cselgáncs-vb-n!

Fantasztikus menetelés – négy ipponos és egy vazaris győzelem – után a dobogó legfelső fokára állhatott Özbas Szofi a Marrakesben zajló junior-világbajnokságon. Ez a diadal olimpiai indulást (is) érhet!

Ragyogó előjelekkel várhatta a korosztályos világbajnokságot a Ceglédi VSE reménysége, Özbas Szofi, aki néhány hete első éves juniorként megnyerte a finnországi Európa-bajnokságot, mégis, tartottunk egy kicsit attól, hogy a marrakesi vb mezőnyében olyan ellenfelekkel is szembe kell majd néznie, akiket nem ismerhetett a korosztályos európai sorozatból.

Nos, nem volt mitől tartani, ezen a napon alighanem bárkit legyőzött volna a ragyogó formában versenyző ifjúsági olimpiai bajnoknő: az öt mérkőzéséből négyet ipponnal nyert meg, előbb a francia Dird, majd a kazah Kulas hagyta el ellene idő előtt a tatamit, majd a negyeddöntő hozta a legkiegyenlítettebb küzdelmet, a német Poll ugyanis „végigbírta“ a négy perces küzdelmi időt, ő „megúszta“ egy vazarival.

Az elődöntő csupán negyvennyolc másodpercig tartott, a cseh Zachova ellen ipponnal nyert a napokban tizennyolc esztendős ceglédi lány. A finálé sem ment végig, Anja Obradovics ellen vazarival vezetett Özbas Szofi, de néhány másodperccel a vége előtt leléptették a szerb judóst.

Özbas Szofi ellenállhatatlan judóval szerezte meg a világbajnoki címet, az ifjúsági olimpiai és Európa-bajnoki arany, no és a junior Európa-bajnoki diadal után újabb címet söpört be! Edzője, Bíró Tamás is büszke lehet, hiszen a 2002-ben aranyérmes Szabó Brigitta után immár a második junior-világbajnokot nevelte ki a magyar judosportnak.

A világbajnokság előtt ezt csak nagyon szélsőséges esetben lehetett elképzelni, de megcsinálta, még összeszedettebben judózott, mint az Európa-bajnokságon. Gyakorlatilag nem volt olyan párharc, amelyben egy percig is veszélyben forgott volna a győzelme. Úgy tűnik, amikor ennyire összeszedett, akkor ennyivel jobb az egész mezőnynél. A marokkói viadal egyébként olimpiai kvalifikációs pontokat ad, így jelen állás szerint Szofi ott lehetne a jövő évi, tokiói ötkarikás játékokon” − összegzett az Utanpotlassport oldalának a junior női válogatott vezetőedzője, Radics Attila.

A Ceglédi VSE vezetőedzője, Bíró Tamás is elkísérte a fiatalt Marokkóba. Ő így látta a történteket: „Amikor közölték a sorsolást, arra gondoltunk, hogy ideális esetben bejuthat az aranycsatába. Abban a tekintetben még szerencséje is volt, hogy mindig − számára − ideális ellenfél következett. Nagyon ideges volt végig. A legveszélyesebb ütközete a német Dena Pohllal szembeni negyeddöntő, valamint a finálé volt, amelyet a szerb Anja Obradoviccsal vívott. A négy közé jutásért volt az egyetlen olyan ütközete, amelyet nem ipponnal nyert meg. Azt hiszem, ez sokat elmond. Ami Obradovicsot illeti: idén eddig kétszer találkoztak. A minszki Európa Játékokon két vazarival a szerb nyert, a finnországi Eb-n pedig Szofi vágta őt ipponnal a tatamira tíz másodperc alatt. Marokkóban szerencsére, felénk billent a mérleg.

Pedig nem indult jól Özbas szezonja… Három Európa−kupa-versenyen vett részt tavasszal, és csupán egyszer állhatott a dobogóra, annak is a harmadik fokára. „Tavaly ősz óta nem úgy dolgozott, ahogyan kellett volna. Maximalista, éppen ezért az iskolában csak az ötösöket fogadja el. Ha valaki élsportoló, akkor nem mehet egyszerre minden tökéletesen. Gyakorlatilag a junior országos bajnokságon is meg kellett szenvednie a győzelemért. A finnországi kontinenstorna előtt három hónappal ugyanakkor komolyan elszánta magát, tökéletesen fókuszált a judóra. Fejben és fizikailag egyaránt kihozta magából a legtöbbet, ennek köszönhetően sikerült dupláznia” − vélekedik Bíró Norbert, a Ceglédi VSE és az ifjúsági férfiválogatott mestere.

Ami a tokiói olimpiát illeti, Özbas Szofinak abszolút valós esélye nyílt a kvalifikációra, és arra, hogy jövőre az ötkarikás játékok tatamiján mutassa meg, mire képes: „A dolga csupán annyi lenne, hogy kvalifikációs versenyeken induljon, és néhányon megszerezze az ötödik-hetedik hely valamelyikét. Ennyi, valószínűleg nem több. Ő mindazonáltal egyelőre úgy van vele, hogy a jövő májusban esedékes érettségire szeretne koncentrálni, és kitűnő akar lenni. Az U23-as Európa-bajnokságon részt vesz, a felnőttviadalokon viszont egyáltalán nem biztos. Még azt sem tudja, hogy judós szeretne-e lenni. Az idő egyre inkább sürgeti, a megméretések egyre csak követik egymást, így a nagyon közeli jövőben döntenie kell. Óriási előny lehetne a kétezer-huszonnégyes, párizsi olimpián, ha már Tokióban tapasztalatot szerezne. Persze, arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy most örülnünk kell, mert elképesztően nagy dolgokat ért el kevéssel több mint egy hónap leforgása alatt” − zárta le Bíró Tamás.

Ami a junior-világbajnokság első két versenynapján indult többi válogatottunkat illeti, a mieink nem jártak sok szerencsével. A 66 kilogrammos Pongrácz Bence (UTE) két győztes mérkőzés után elveszítette a nyolcaddöntőt, így nem küzdhetett tovább. Kármán Andrea (57 kg, UTE) egy győztes és egy vesztes mérkőzéssel búcsúzott, Feczkó Csanád (60 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE), Vida András (60 kg, Győri AC), Kardos Tímea (52 kg, Ippon Judo Tatabánya), Varga Brigitta (57 kg, KSI SE) és Katzenmajer Kíra (63 kg, Mogyi-Bajai JC) az első mérkőzése után búcsúra kényszerült.

A vb-n pénteken három magyar versenyzőért szoríthatunk, Rajkai Róbert (81 kg, Százhalombatta VSE), Tóth Benedek (81 kg, Rákosvidéke Hajtós DSE) és Gőz Roland (90 kg, MTK Budapest indul harcba.

A magyar junior-világbajnoki érmesek

ARANY (6)
Szabó Brigitta (2002, Csedzsu)
Mészáros Anett (2004, Budapest)
Karakas Hedvig (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2014, Fort Lauderdale)
Gercsák Szabina (2015, Abu-Dzabi)
Özbas Szofi (2019, Marrakes)

EZÜST (7)
Kovács Antal (1992, Buenos Aires)
Szász István (1994, Kairó)
Rajcsányi Gergő (2002, Csedzsu)
Burján László (2004, Budapest)
Bor Barna (2004, Budapest)
Mészáros Anett (2006, Santo Domingo)
Gorjánácz Zsolt (2008, Bangkok)

BRONZ (16)
Illyés Miklós (1992, Buenos Aires)
Nagy Zsuzsanna (1992, Buenos Aires)
Till Barbara (1996, Porto)
Nagy Viktória (1998, Cali)
Nagy Viktória (2000, Nabeul)
Hadfi Dániel (2000, Nabeul)
Szilágyi László (2000, Nabeul)
Ónody Beáta (2002, Csedzsu)
Hegedűs Dóra (2006, Santo Domingo)
Maros Barbara (2008, Bangkok)
Gáspár Eszter (2008, Bangkok)
Joó Abigél (2008, Bangkok)
Gorjánácz Zsolt (2009, Párizs)
Joó Abigél (2009, Párizs)
Tóth Krisztián (2010, Agadir)
Vér Gábor (2010, Agadir)

(Judoinfo.huUtanpotlassport Krasznai Bence írása)

 

fotó: © IJF Media by Gabriela Sabau and Emanuele Di Feliciantonio