Özbas Szofi, Ungvári Attila: Irány, Tokió!

A tizenkilenc esztendős Özbas Szofi nagy skalpokat begyűjtve hetedik lett élete első felnőtt világbajnokságán, s ezzel bebiztosította olimpiai részvételét. Ezen a napon az is eldőlt, hogy Ungvári Attila is bekerült az olimpiai csapatba.

A magyar szövetség szerdai beszámolója szerint Özbas Szofi elkápráztatott bennünket szerdán a Papp László Budapest Sportarénában. A Békés Megyei Kano Judo SE sportolója úgy indult harcba, hogy könnyen veszélybe kerülhet a tokiói indulása, legalább is a „direkt kvóta”, hiszen a rangsorban az utolsó, még kijutást érő helyen állt. Csakhogy a tizenkilenc éves magyar reménység nem a pozíció megőrzését vette célba, hanem az érmet, pályafutásának első felnőtt világbajnokságán…

Pedig nem jelölt ki neki könnyű utat a sors(olás), hiszen nyitásként a hollandok legutóbbi két világbajnokságon egyaránt bronzérmes klasszisát, Juul Franssent kapta ellenfélül. A hosszabbításig kitartóan keresték egymás gyenge pontját a felek, ám az aranypont Szofié lett: vazarival múlta felül a világranglistán tizedik riválisát!

Már ez a bravúrgyőzelem tokiói kvótát ért Özbas Szofi számára, de az utánpótlás korosztályokban világklasszis eredményeket (U23-as Európa-bajnoki cím, junior világ- és Európa-bajnoki arany, ifjúsági olimpiai és Eb-diadal) felmutató fiatal folytatta. Egy végsőkig kiélezett, tizenkét és fél perces meccsen intésekkel legyőzte az erejével teljesen elkészülő mongol Ázsia-bajnoki ezüstérmes Boldot.

Következhetett a negyeddöntő, a venezuelaiak négyszeres kontinensbajnoki érmese, Anriquelis Barrios ellen. Szofi jól irányította a meccset, a venezuelai azonban egy kontrából vezetést szerzett, s a vazaris hátrányt már nem sikerült ledolgozni.

A vigaszágon egy újabb nagyágyú állt szemben a magyar fiatallal, a brazilok olimpiai bajnoki bronzérmese, Ketleyn Quadros. A dél-amerikai kontinensbajnok tavaly és az idén is kénytelen volt már kapitulálni Özbas Szofival szemben, ezúttal azonban ő volt a jobb, egy dobás utáni leszorítással vetett véget a mérkőzésnek.

Özbas Szofi a hetedik helyen zárta élete első felnőtt világbajnokságát, ez a siker pedig bőven elegendő volt ahhoz, hogy kiharcolja a tokiói olimpiai indulás jogát. 2019 őszén még csak próbából indult el a budapesti GP-n, ám az ott megszerzett ötödik helyezésével elindult az úton Tokió felé. S útközben többször is igazolta, ott a helye a sport nagyszínpadán!

Örülök, ha kívülről magabiztosnak látszottam, én is erősnek éreztem magam mindegyik meccsem előtt. A végére besűrűsödtek a mérkőzések, nem igazán volt időm közöttük pihenni, az utolsó meccs szerintem most ennek tudható be. Elfáradtam. Próbáltam mindent beleadni, de azt érzem, hogy még tágítanom kell a fizikai korlátaimon. Ahány versenyen vettem részt eddig, annyi féle lelkiállapotban éreztem magam. Versenyek előtt ez nekem gyakran könnyek formájában valósul meg. Ezen a folyamaton mindig át kell esnem a versenyek előtt, gyakran még közvetlenül a tatamira lépésem előtt is. A feszültség és az izgalom nálam így jelentkezik, de utána már meg tudok nyugodni. Mindenképpen próbálom az olimpia előtti időt hasznosan eltölteni, úgy, hogy jusson is és maradjon is. Amellett, hogy nagyon keményen dolgozunk, napi két edzésünk van, de igyekszem aktív pihenőidőt is a napirendembe beépíteni. Rengeteg segítséget kapok, úgyhogy egyáltalán nem vagyok egyedül” – nyilatkozta az újdonsült világbajnoki hetedik helyezett, néhány hét múlva már olimpikon.

Nem volt szerencsés a sorsolással friss Grand Slam-győztesünk, Ungvári Attila, a Ceglédi VSE kétszeres Európa-bajnoki bronzérmese a súlycsoport „arany hátszámosát”, az olimpiai címvédő Haszan Halmurzajevet kapta ellenfélül az első mérkőzésére. Az orosz alaposan megdolgoztatta a magyar judóst, aki állta a sarat, egészen a hosszabbítás második percének végéig. Addig a felek két-két intést gyűjtöttek be, a harmadikat viszont mi kaptuk, ezzel az olimpiai aranyérmes harcolhatott tovább.

Voltak jó és kevésbé jó pillanataim ezen a mérkőzésen. Érezhető volt, hogy Halmurzajev nagyon motivált, agresszívabban küzdött, mint általában. Végülis egy olimpiai bajnokról beszélünk, nem ért meglepetésként, hogy nem volt könnyű dolgom. A taktikám arra épült, hogy a négy percet végigküzdjük, aztán pedig az állóképesség fog közöttünk dönteni, de ez a számítás nem jött be. Most kis pihenő következik, aztán teljes gőzzel készülünk az olimpiára, két edzőtáborunk is lesz Tokió előtt. A kvalifikáció még teljesen nyitott, a világbajnokságon bebiztosíthatja a helyét Cirjanics Mikós, és remélem, a bátyámnak is sikerül kvótás helyre érnie. A férfiaknál Tóth Krisztián és Sipőcz Richárd is kiemelkedőt nyújthat, de Gercsák Szabinában is nagy potenciált látok ezen a versenyen.

„Karvalynak” nem nagyon kellett izgulnia az olimpiai kvóta miatt, szerencsére a nap eseményei is úgy alakultak, hogy bent maradt a biztos indulók között. Vagyis immár nyolc súlycsoportban véget ért az olimpiai kvalifikációs sorozat, s már ötnél járnak a mieink: Csernoviczki Éva, Pupp Réka, Karakas Hedvig és Özbas Szofi mellett Ungvári Attila is készülhet a tokiói olimpiára. Az olimpiai kvalifikáció hivatalos végeredményét a nemzetközi szövetség a világbajnokság után hozza majd nyilvánosságra.

Ugyancsak a 81 kilogrammosok között kapott lehetőséget az U23-as Európa-bajnoki bronzérmes Tóth Benedek. Az MTK Budapest húsz esztendős fiatalja a kongói Kalonga ellen kezdett, s karfeszítéssel meg is szerezte a továbbjutást. A legjobb tizenhat közé jutásért azonban az egyik legnehezebb ellenfelet kapta, a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, első helyen kiemelt belga Matthias Casse személyében. Benedek nagy küzdelemre kényszerítette riválisát, a hosszabbítás második percében azonban a harmadik intését is begyűjtötte, így a kiemelt menetelhetett tovább.

A hibák ellenére nagyon örültem, hogy az első mérkőzést megnyertem, és természetesen átbeszéltük az edzőmmel, hogy min lehet még javítani – árulta el Tóth Benedek. – A második küzdelemben szerettem volna tudatosítani mindenkiben, hogy ránk, fiatalokra is érdemes egyre jobban figyelni, hiszen komoly erőt képviselünk. Egyértelmű, hogy van még hova fejlődnöm, mind fizikai, mind mentális szinten, de a célkitűzéseim alapján jó úton haladok a még szebb eredmények felé. Ez az első felnőtt világbajnokságom, és bár korosztályos szinten voltak kiemelkedő pillanataim, ez egy teljesen más szint, sokkal színesebb mezőnnyel, így minden mérkőzésre mások a felkészülés szempontjai is.”

A 63 kilogramm másik magyar indulója, az ifjúsági világbajnok, Varga Brigitta a román Ivanescuval mérkőzött meg, Gosztonyi Zsolt tizenkilenc éves tanítványa egy szép dobással vazarival előnybe is került, majd a román judós combdobását próbálta megkontrázni, de a bírók végül, némi tanakodás után az ellenfélnek adtak ippont, ez a világbajnokság végét jelentette a KSI SE versenyzője számára.

Az ellenfelem egy velem egykorú román lány volt, akivel valószínűleg a jövő héten is ellenfelek leszünk a soron következő junior Európa-kupán, Szarajevóban – nyilatkozta Varga Brigitta.Ez volt az első egymás elleni mérkőzésünk eddig, remélem, a későbbiekben javítani tudom ellene a statisztikámat. A küzdelem feléig kézben tartottam az eseményeket, de a győzni akarás miatt erőltettem azt a dobást, ami végül a vereséget hozta meg számomra. Ez abszolút a rutintalanság számlájára írható. A súlycsoport- és korosztályváltás is mindenképpen kihívások elé állít, nem is igazán a súly-, hanem az erőkülönbség miatt.

A vb ötödik versenynapján, csütörtökön három magyar versenyző lép majd tatamira, ezen a napon kap lehetőséget a világbajnoki ezüstérmes Tóth Krisztián, aki eddig valamennyi felnőtt világbajnokságán – sorozatban hat alkalommal – a helyezettek között zárt. Ugyancsak a 90 kilogrammos súlycsoportban a junior és ifjúsági Eb-érmes Sáfrány Péter premierjére kerül sor, először szerepel felnőtt világbajnokságon. A hölgyeknél az Európa-bajnoki bronzérmes Gercsák Szabina nagyon nehéz felkészülés után indul harcba a jó eredményért.


A program

JÚNIUS 10., CSÜTÖRTÖK (Tv: M4Sport, 10:00 és 17:00, élő)
Férfiak, 90 kg
 (címvédő: Noel van’t End, holland; magyar induló: Tóth Krisztián, MTK Budapest és Sáfrány Péter, Miskolci VSC)
Nők, 70 kg (címvédő: Marie Eve Gahie, francia; magyar induló: Gercsák Szabina, DVTK)
10:00: selejtezők; 17:00: érmes mérkőzések, döntők

FONTOS INFORMÁCIÓ A NÉZŐKNEK

A világbajnokságon minden nap 3000 néző tekintheti meg a helyszínen a világbajnoki küzdelmeket. A szervező bizottság arra hívta fel a figyelmet, hogy akik az ingyenes belépőkért regisztráltak, minden nap 13 óráig vehetik át belépőjüket, utána megnyitják a belépési lehetőséget minden védettségi igazolvánnyal rendelkező előtt, természetesen a létszám erejéig.

Világbajnokság, Budapest

FÉRFIAK

60 KG (46 induló)
1. Jago Abuladze (orosz)
2. Guszman Kirgizbajev (kazah)
3. Francisco Garrigos (spanyol)
3. Karamat Huseynov (azeri)
5. Walide Khyar (francia)
5. Magzan Samsadin (kazah)
7. Unubold Lkhagvajamts (mongol)
7. Janiszlav Gercsev (bolgár)

66 KG (59 induló)
1. Marujama Dzsosiro (japán)
2. Manuel Lombardo (olasz)
3. Samilov Jakub (orosz)
3. Baskhuu Yondonperenlei (mongol)
5. Jeldosz Zhumakanov (kazah)
5. Orkhan Safarov (azeri)
7. Dmitrij Minkov (fehérorosz)
7. Kilian Le Blouch (francia)

73 KG (62 induló)
1. Lasa Savdatuasvili (grúz)
2. Tommy Macias (svéd)
3. Hasimoto Soicsi (japán)
3. Bilal Ciloglu (török)
5. Hikmatilloh Turajev (üzbég)
5. Hidayet Heydarov (azeri)
7. UNGVÁRI MIKLÓS (Ceglédi VSE)
7. Salvador Cases Roca (spanyol)
SZABÓ FRIGYES (UTE) helyezetlen

81 KG (77 induló)
1. Matthias Casse (belga)
2. Tato Grigalashvili (grúz)
3. Frank de Wit (holland)
3. Anri Egutidze (portugál)
5. Fudzsivara Szotaro (japán)
5. Sarofiddin Boltabojev (üzbég)
7. Saeid Mollaei (mongol)
7. Sami Chouchi (belga)
UNGVÁRI ATTILA (Ceglédi VSE) és
TÓTH BENEDEK (MTK Budapest) helyezetlen

NŐK

48 KG (42 induló)
1. Cunoda Nacumi (japán)
2. Koga Vakana (japán)
3. Julia Figueroa (spanyol)
3. Urantsetseg Munkhbat (mongol)
5. Distria Krasniqi (koszovói)
5. Keisy Perafan (argentin)
7. Laura Martinez Abelenda (spanyol)
7. Shirine Boukli (francia)
CSERNOVICZKI ÉVA (Ippon Judo Tatabánya) és
MAMIRA LUCA (Toto Sport) helyezetlen

52 KG (45 induló)
1. Sisime Ai (japán)
2. Ana Perez Box (spanyol)
3. Fabienne Kocher (svájci)
3. Gefen Primo (izraeli)
5. Joana Ramos (portugál)
5. Dijora Keldijorova (üzbég)
7. Sosorbaram Lkhagvasuren (mongol)
7. Amber Ryheul (belga)
PUPP RÉKA (Atomerőmű SE) helyezetlen

57 KG (39 induló)
1. Jessica Klimkait (kanadai)
2. Tamaoki Momo (japán)
3. Theresa Stoll (német)
3. Nora Gjakova (koszovói)
5. Christa Deguchi (kanadai)
5. Marica Perisics (szerb)
7. Telma Monteiro (portugál)
7. Anasztaszija Konykina (orosz)
KARAKAS HEDVIG (BHSE) és
KÁRMÁN ANDREA (UTE) helyezetlen

63 KG (43 induló)
1. Clarisse Agbegnenou (francia)
2. Andreja Leski (szlovén)
3. Sanne Vermeer (holland)
3. Anja Obradovics (szerb)
5. Anriquelis Barrios (venezuelai)
5. Ketleyn Quadros (brazil)
7. ÖZBAS SZOFI (Békés Megyei Kano JSE)
7. Maylin Del Toro Carvajal (kubai)
VARGA BRIGITTA (KSI SE) helyezetlen

A magyarok eredményei
FÉRFIAK
73 KG. 1. forduló:
 Szabó Frigyes–Lucas Diallo (Burkina Fasó-i) 7–0; Ungvári Miklós–Mihail Cutlasvili (görög) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Szabó Frigyes–Salvador Cases Roca (spanyol) 0–10; Ungvári Miklós–Faye Njie (gambiai) 10–0. 3. forduló: Ungvári Miklós–Tsogtbaatar Tsend-Ochir (mongol) aranyponttal 10–0. Negyeddöntő: Ungvári Miklós–Lasa Savdatuasvili (grúz) aranyponttal, intéssel 0–10. A vigaszágon: Ungvári Miklós–Hidayat Heydarov (azeri) aranyponttal 0–10
81 KG. 1. forduló: Ungvári Attila és Tóth Benedek erőnyerő. 2. forduló: Ungvári Attila–Haszan Halmurzajev (orosz) aranyponttal, intéssel 0–10; Tóth Benedek–Cedrick Kalonga (kongói) 10–0. 3. forduló: Tóth Benedek–Matthias Casse (belga) aranyponttal, intéssel 0–10
NŐK
48 KG. 1. forduló:
 Csernoviczki Éva–Gulnur Muratbajeva (üzbég) 10–0; Mamira Luca–Otgontsetseg Galbadrakh (kazah) 0–10. 2. forduló: Csernoviczki Éva–Distria Krasniqi (koszovói) mérkőzés nélkül 0–10
52 KG. 1. forduló: Pupp Réka–Agata Perenc (lengyel) aranyponttal 7–0. 2. forduló: Pupp Réka–Aleszja Kuznyecova (orosz) 10–0. 3. forduló: Pupp Réka–Sisime Ai (japán) 0–7
57 KG. 1. forduló: Karakas Hedvig és Kármán Andrea erőnyerő. 2. forduló: Karakas Hedvig–Ketelyn Nascimento (brazil) aranyponttal 10–0; Kármán Andrea–Amelia Fulgentes (amerikai) aranyponttal 10–0. 3. forduló: Karakas Hedvig–Anasztaszija Konykina (orosz) intéssel 0–10; Kármán Andrea–Telma Monteiro (portugál) intéssel 0–10
63 KG. 1. forduló: Varga Brigitta–Florentina Ivanescu (román) 0–10; Özbas Szofi erőnyerő. 2. forduló: Özbas Szofi–Juul Franssen (holland) aranyponttal 7–0. 3. forduló: Özbas Szofi–Gankhaich Bold (mongol) aranyponttal, intéssel 10–0. Negyeddöntő: Özbas Szofi–Anriquelis Barrios (venezuelai) 0–7. A vigaszágon: Özbas Szofi–Ketleyn Quadros (brazil) 0–10

A JUDO MAGYAR VILÁGBAJNOKI
ÉRMESEI ÉS HELYEZETTEI

ARANYÉRMES (2)
Kovács Antal (95 kg, 1993, Hamilton)
Braun Ákos (73 kg, 2005, Kairó)

EZÜSTÉRMES (7)
Bujkó Tamás (60 kg, 1983, Moszkva)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1993, Hamilton)
Kovács Antal (100 kg, 2001, München)
Mészáros Anett (70 kg, 2009, Rotterdam)
Mészáros Anett (70 kg, 2010, Tokió)
Bor Barna (open, 2011, Tyumeny)
Tóth Krisztián (90 kg, 2014, Cseljabinszk)

BRONZÉRMES (15)
Varga Imre (+95 kg, 1979, Párizs)
Ozsvár András (open, 1981, Maastricht)
Ozsvár András (open, 1983, Moszkva)
Bujkó Tamás (60 kg, 1985, Szöul)
Bujkó Tamás (65 kg, 1987, Essen)
Csősz Imre (open, 1991, Barcelona)
Ungvári Miklós (66 kg, 2005, Kairó)
Ungvári Miklós (66 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Hadfi Dániel (100 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Baczkó Bernadett (57 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Mészáros Anett (70 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Miklós (66 kg, 2009, Rotterdam)
Karakas Hedvig (57 kg, 2009, Rotterdam)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2011, Párizs)
Mészáros Anett (70 kg, 2011, Párizs)

ÖTÖDIK HELYEZETT (25)
Pulai János (63 kg, 1971, Ludwigshafen)
Varga Imre (+93 kg, 1975, Bécs)
Kiss Endre (80 kg, 1975, Bécs)
Molnár Károly (70 kg, 1975, Bécs)
Varga Imre (open, 1979, Párizs)
Nagysolymosi Sándor (71 kg, 1981, Maastricht)
Fürjész István (65 kg, 1983, Moszkva)
Gyáni János (86 kg, 1985, Szöul)
E. Kovács János (95 kg, 1985, Szöul)
Dubovszky István (+95 kg, 1987, Essen)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1989, Belgrád)
Wágner József (60 kg, 1989, Belgrád)
Hajtós Bertalan (71 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (open, 1993, Hamilton)
Pekli Mária (56 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1995, Tokió)
Csizmadia Eszter (63 kg, 1999, Birmingham)
Illyés Miklós (73 kg, 1999, Birmingham)
Bor Barna (open, 2008, Levallois)
Tóth Krisztián (90 kg, 2013, Rio de Janeiro)
Csoknyai László (81 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2017, Budapest)
Bor Barna (+100 kg, 2017, Budapest)
Tóth Krisztián (90 kg, 2018, Baku)
Tóth Krisztián (90 kg, 2019, Tokió)

HETEDIK HELYEZETT (23)
Kincses Tibor (60 kg, 1981, Maastricht)
Németh Károly (78 kg, 1983, Moszkva)
Szabó Miklós (86 kg, 1983, Moszkva)
Kékes Ibolya (66 kg, 1987, Essen)
Zsoldos Zsolt (78 kg, 1991, Barcelona)
Nagy Zsuzsa (61 kg, 1991, Barcelona)
Csősz Imre (+95 kg, 1993, Hamilton)
Csák József (65 kg, 1993, Hamilton)
Gránicz Éva (open, 1993, Hamilton)
Hadfi Dániel (100 kg, 2005, Kairó)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2007, Rio de Janeiro)
Ungvári Attila (73 kg, 2009, Rotterdam)
Ungvári Miklós (66 kg, 2010, Tokió)
Karakas Hedvig (57 kg, 2010, Tokió)
Joó Abigél (78 kg, 2011, Párizs)
Bor Barna (+100, 2011, Párizs)
Csernoviczki Éva (48 kg, 2015, Asztana)
Karakas Hedvig (57 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2015, Asztana)
Tóth Krisztián (90 kg, 2015, Asztana)
Bor Barna (+100 kg, 2015, Asztana)
Ungvári Miklós (73 kg, 2021, Budapest)
Özbas Szofi (63 kg, 2021, Budapest)

fotó: MJSZ / Horváth György