Papírformák, meglepetések és csalódások a kaposvári ob-n

Az úszást kedvelők biztos emlékeznek a százhalombattai (az eltávolított felirat ellenére is leírom az eredeti nevét) Kiss László uszodára, mely nagyon sokáig adott otthont a rövidpályás (25 méteres) országos bajnokságoknak.

Nos, ez évtől már nem az a parányi „szorongó”, hanem egy csodálatos és vadiúj úszóparadicsom, a minden kényes igényt kielégítő kaposvári Csik Ferenc uszoda az ob színhelye, melyet természetesen a város egyik legnevesebb szülöttjéről, berlini olimpiai bajnokunkról, (nem mellesleg orvosról és újságíról, szerkesztőről) neveztek el. Mivel a köztelevízió elmúlt hétvégén üdvözlendő módon minden döntőt közvetített, fölösleges és idejétmúlt dolog lenne az összes történés és eredménylista közlés, így egy szubjektív beszámolót olvashatnak érdekességekről, furcsaságokról, meglepetésekről, csalódásokról és főleg az ígéretes utánpótlásunk nyomulásáról, bravúrjaikról. De mielőtt belekezdenék, jöjjön egy címmagyarázat.

A kaposvári vizes ékszerdoboz azon pár hazai uszoda közé tartozik, ahol 50×25 méteres versenymedencét építettek, most a téglalapot középen elválasztották egy állítható keresztfallal, melynek a tetején alakították ki a díjátadó emelvényt, így a nagy (teljes) medence közepén köszönthették az érmeseket. (a medence másik, maradék részét bemelegítésre, levezetésre használhatták a résztvevők).

A tágas kétoldali lelátók mind a 4 nap megteltek, és a műsorközlő bíztatására az ováció sem maradt el. A nagyérdemű és a szakma kíváncsian várta, hogy a glasgowi rövidpályás Eb-ről pár napja hazatérő válogatottak mennyire lesznek képesek átmenteni (csúcs)formájukat az ob-ra, és hogy az itthon maradottak mennyire tudják ezt a lehetőséget kihasználni. Egy kivételtől – a most már önmaga edzője, menedzsere és mindenese – Hosszú Katinkától, az úszó női „Hosszúminátortól” eltekintve nyitottabbnak tűntek az esélyek, mert őt az eddigi verseny és eredménytapasztalatok alapján kivételnek lehetett tekinteni, amit most is fényesen igazolt is, hisz 10 aranyérmet és két ezüstöt zsebelt be.

(Hosszú Katinka már az Aréna új csodamezében repesztett…fotó: Márton István)

Hogy a végére ő is eltudott fáradni, ennek első sorban a nyíregyházi Szurovcsák Ivett (az úszósportban nagyon otthon lévőkön és szakembereken kívül az átlag néző ugyan hallotta e ezt a nevet?) látta hasznát 50 méter mellen (de hol volt például Sztankovics Anna?) no és Jakabos Zsuzsa két százados győzelme 200 gyorson – nem mintha érdemükből ez bármennyit is levonna. Zsuzsánál, az „örökös másodiknál” maradva nem kell sajnálkoznunk, mert két ezüst és egy bronzon kívül (ha jól számolom) hét aranyat akasztottak a nyakába, legtöbbjét győztes váltótagként, így neki is hatalmas érdeme volt abban, hogy az ob összesített ponttáblázatot a győriek nyerték.

Maradva a formát jól átmentőknél, az élre kívánkozik az alig felnőtt Késely Ajna, aki uralta a közép és hosszú távokat főleg gyorsban, 1500-on például Katinka országos csúcsát megdöntve az eddigi legjobb magyar női időt érte el és a váltókban is rengeteget tett a Kőbánya érdekeiért. Mint Ajna önkritikusan megjegyezte, ideje lesz egy kicsit matekoznia, hogy pontosan számolja a hosszakat és ne „túlórázzon”, mint ahogy most tette…(igaz, az óra ettől függetlenül megállt, amikor kellett.) Persze vicces beszólások és szituációk bőven akadtak, a „veterán” Kozma Dominik az első napi 100 vegyes győzelme után azt mondta, hogy ígéretéhez híven megy is haza, mert kényszerű antibiotikum kúrája miatt csak aranyig úszik, és ez már megvan, úgy hogy csáó! (persze hogy maradt és megnyerte még a 200 gyorsot, két 5. és egy 4. helyezés mellett két váltóban első, kettőben 2. és egyben 3. lett.)

A díjátadás sem nélkülözte a humort, amikor a válogatott kapitánya Sós Csaba fiának, az egyébként a jelenleg Amerikában tanuló és úszó Daninak azzal adta át a 200 vegyes becses aranyérmét, hogy ne felejtse el anyukáját felhívni a névnapja alkalmából… A csúcspoént ki más, mint a 400 vegyes királya, az „autómániás” Verrasztó Dávid követte el, amikor győzelme után a riporter arra a kérdésére, hogy minek örülne még, azt felelte: „Egy új Subarunak például kifejezetten.” Maradva a boldog győzteseknél Bohus Ricsi 20 percen belüli kétszeres országos csúcsdöntése se semmi, Telegdy Adámmal egymást ösztönözve megosztoztak a hátszámokon.

Pillangócsászárunk Milák Kristóf Glasgow helyett Japánban edzőtáborozott segítőivel, és kemény hetek után érkezett Kaposvárra, ahol tervei szerint kirándulgatott a különböző úszásnemek különböző távjaira. Természetesen űridős világcsúcsos 200 pilléjét nem hagyta veszni, nyerte a 100 pillét is és a 400 gyorsot, 50-en és 100-on 3. lett, de „bekotnyeleskedett” úszósportunk egyik legjobb tavalyi honosításának, az egyébként délvidéki magyar Szabó Szebasztiánnak a territóriumába, az 50 pillébe is, ahol a gyorsban is jeleskedő sprintkirály mögött másodikként csapott célba.

(Szabó Szebasztián szemöldökét összevonja…, fotó: Márton István)

200 gyorson viszont ahogy mondta, leszállt a szürke köd, először a lába kezdett fájni és félájultként ért célba, 8. utolsóként. A női mellúszásunk nem a legszebb éráját éli mostanában, bár valami elindult felfelé, de erről később. Férfijainknál ugyanebben az úszásnemben talán még ennél is aggasztóbb a jelen, Gyurta Danival úgy látszik lezárult egy világverő időszak. Nem a majdnem 30 éves Szilágyi Csaba hibás ezért, ő megtette, ami tőle elvárható, hozta az 50-et és 100-at. Derítőfény az éjszakában 18 éves vásárhelyi Gál Olivér évjáratos egyéni csúcsa, de kiválónak minősíthető utánpótlásunkról a továbbiakban olvashatnak. Addig néhány szót az ob-n elinduló egyéb szakági, nem rosszértelemben vett „úszótúristáiról.”

Senánszky Petra többszörös uszonyosúszó Európa és világbajnokunk az utóbbi időkben nyeri gyorsban az 50 és 100 magyar bajnoki címeket és lassan fontolóra veszi Sós kapitány csábító ajánlatát a válogatott keretbe. Olasz Anna kontinensbajnoki ezüstérmesünk és Rasovszky Kristóf ifi és felnőtt nyíltvízi világ és Európa-bajnokunk nem rest beszállni a nekik szupersprintnél is rövidebb távokra. Mindketten döntőztek is Kaposváron, utóbbi több hosszabb gyorsúszó számban, sőt háton is, Kristóf párszor a finálék középmezőnyébe pozícionálta magát.

És most jöjjenek a csalódottak, betlizők, a csak éppen 1-1 számra beugrók és a nagynevű hiányzók. Úszólegendánk Cseh Laci nagyon elkeseredetten beszélt mostani szerepléséről, pedig csak eddigi hatalmas sikerei fényében tűnhet annak, mert néhány egyéni érem mellett rendkívül hasznos és győztes tagja is volt csapta váltónak „A 2017-es vb óta rosszul megy az úszás, pedig kiváló edzésmunkát végzünk, de a versenyeken befeszülök. Egyedül az 50 gyors ment megfelelően meg a váltók, ráadásul annyira feljavult az egész magyar úszósport, hogy amikor rosszul úszom, az ma már sokkal feltűnőbb, mint régebben – nyilatkozta többek között. De például Gyurta Gergely, Bernek Péter, Biczó Bence, Mészáros Márk, Márton Ricsi,Takács Krisztián, Burián Katalin, Vécsei Réka, Berecz Blanka sokkal jobb eredményeket hozott eddig, Kapás Boglárka két számba, ha nevezett. Verrasztó Evelin behúzta a 100 gyorsot és váltózgatott egy kicsit, Szilágyi Liliána ígérete ellenére meg sem jelent, Sztankovics Annáról nem tudunk semmit.

De vidámabb vizekre „úszva” vegyük észre a csodálatosnak is mondható utánpótlásunkat, még ha ott is akadnak a permanens haladásban kicsit „beragadók”, vagy gyengébb formában lévők. Tetszenek valamit tudni például a jó két éve alakult Bálinti Úszó Egyesületről, és annak egyik zsenge korú (13 éves) Komoróczy Lora Fanniról, aki ötven háton bronzérmet nyert és pillangókisasszonyként is B döntős szereplést vívott ki. Vagy a hódmezővásárhelyi 15 éves Ugrai Panna, akit 100 pillén csak Hosszú tudta megverni, háton pedig ötödikként ért falat, természetesen ő is új évjáratos csúcsokkal is dicsekedhet. És ha már a vízen fordított testhelyzetben repesztőknél járunk, itt van Szilágyi Liliána húga Gerda, ő 16 évesen a teljes hazai női mezőnyt maga mögé utasította 50 háton, majd a dobogó legalsó fokára állhatott 100-on, kétszázon pedig épp hogy lemaradt arról.

Továbbra is ennél az úszásnemnél maradva a gyöngyösi Magda Boldizsár (14 éves), 200 háton évjáratos csúccsal 10., 50-en 11. tudott lenni. Kós Hubert (16) újpesti társaival bronzérmet nyert 4x 200 gyorson, 200 háton majdnem megismételte ezt (4.), de 100 vegyesen is döntőzött. Mihályvári-Farkas Viktória még csak 16 éves, ám az FTC kiválósága 800 méter gyorson ezüstöt, 400 vegyesen bronzot szerzett, olyan hazai sztárok mögött, mint Hosszú Katinka vagy Késely Ajna. Volt már jobb passzban az egri Békési Eszter (17), de 200 mellen évjáratos csúccsal így is a pódium második fokára szólították.

(Mihályvári-Farkas Viktória és Fábián Bettina, fotó: Márton István)

Úszósportunk további nagy reménységei már átcsúsznak az általam számon tartott másik kategóriába is, a neves testvérpárok közé. A szegedi csodalányok közül Fanni 17. Bettina csak 15 éves, ők az egyesület motorjai és meghatározó személyiségei főleg a váltókban, de egyéniben is. Előbbi 200 gyorson egyéniben harmadiknak csapott a célba, utóbbi ugyanezt tette 800 gyorson, ahol el nem hinnék, hogy mennyien indultak (30-an). Bettinát 400 gyorson is majdnem dobogóra szólították (4.), de egy 4×50 gyorsváltó és egy 4. és egy 400 mix vegyes 6. helyezés után már csak az eredményhirdetésekre jártak, igaz komplett csapatostól.

A 4 x 200 gyorsváltóban nem akadt náluk gyorsabb ezen a bajnokságon, 4×100 gyorson pedig ezüstérmet érdemeltek. És akkor folytassuk a minden megbecsülést megérdemlő ugyancsak nevesebb testvérpárosokkal a korábbi és mostani eredménylistákat ezúttal, figyelmen kívül hagyva a hazai kaposváriak kivételével, mert a házigazdák legeredményesebbje Halmai Blanka nővérének Petrának a teljesítménye azért figyelemre méltó, és mint vendéglátókat megilleti ez a gesztus.

(A hazaiak ásza: Halmai Petra, fotó: Márton István)

A 22 éves Petra nyolc számban indult és mindannyiban döntőbe jutott, legjobban a 200 mell sikerült neki, ahol bronzérmet szerzett. 100 mellen 5., 50-en 6., ötven pillén 6., 100-on 8. 4×100 női vegyesen 5., 4×50 vegyesen 6., 4×50 gyorson pedig 7. helyhez segítette egyesületét.

Tovább folytatva hazai úszósportunk neves testvérpárosait Verrasztó Evelin és Dávid, Szilágyi Liliána és Gerda, Szabó Feltóthy Eszter és Laura. Gyurinovics Fanni és Lili biztos közéjük tartozik, akiknek a nevét netán kihagytam később biztos gazdagítani fogják e dicsőséglistát.

Márton István