Pascal Jansen a Fradi új vezetőedzője – hivatalos

A holland Pascal Jansen lett a labdarúgó NB I-ben bajnok Ferencváros Torna Club új vezetőedzője. Az 51 éves szakember legutóbb az AZ Alkmaart irányította.

Az FTC hivatalos honlapjának csütörtöki közlése szerint a holland szakember csatlakozik a férfi labdarúgó csapathoz. A klub nem közölte,hogy mennyi időre írt alá a zöld-fehérekhez, viszont az ismert transzferguru, az olasz Fabrizio Romano szerint Pascal Jansen két esztendőre, azaz 2026 nyaráig kötött megállapodást a Ferencvárossal.

Az FTC, így mutatja be a legújabb edzőjét,Pascak Jansent.

„Pascal Jansen 1973. január 27-én született Londonban, holland édesapja zenész, míg angol édesanyja énekesnő. A holland-angol kettős állampolgárságú tréner a hollandiai Zaandamban nőtt fel, és itt is kezdett el futballozni. Utánpótlás-karrierje során megfordult többek között az AZ Alkmaarnál, az Ajaxnál, a Haarlemnél és a Telstarnál is. Aktív pályafutásának egy térdsérülés vetett véget, még azelőtt, hogy bemutatkozott volna a felnőttek között.

Jansen ezután az edzői karrier felé fordult, 1993-től 1998-ig a Haarlem utánpótlás-trénereként dolgozott, majd Ázsiában próbált szerencsét, két szezonon keresztül az Al-Jazeera és az Al-Wahda edzői stábjában tevékenykedett. Ezt követően visszatért Hollandiába, ahol a Vitesse és a Sparta Rotterdam akadémiáján dolgozott.

2011-ben a Sparta Rotterdam első csapata mellett folytatta a munkát, segédedzőként. Két évvel később került a PSV-hez, ahol először az akadémián számítottak rá, az U19-es és az U21-es együttest egyaránt két-két évig irányította. 2017-től egy éven keresztül a PSV akadémiáját vezette, majd csatlakozott az AZ Alkmaarhoz.

Az Északi-tenger partján egyből a felnőttek mellé került, először két évig segédedzőként, majd 2020 decemberében kinevezték vezetőedzőnek, ezt a posztot 2024 januárjáig töltötte be.

Irányítása alatt a csapat egy bronzérem mellett egyszer a negyedik, egyszer pedig az ötödik helyen végzett a holland bajnokságban. A nemzetközi porondon mindhárom alkalommal az Európa Konferencia Ligában dirigálta a piros-fehéreket, a mögöttünk hagyott szezonban nem sikerült továbbjutnia a csoportból, 2022-ben azonban a nyolcaddöntőig jutott vele a csapat, míg tavaly egészen az elődöntőig juttatta az Alkmaart. Érdekesség, hogy új trénerünk másfél éven keresztül együtt dolgozott a magyar válogatott Kerkez Milossal, így nem teljesen ismeretlen számára a hazai futball.”

Pascal Jansen: „A futballt a szurkolókért játsszunk!”

Az első nyilatkozatát a FradiMédiának adta. A holland szakember első interjújában kiemelte: a győzelem mellett a legfontosabb a szurkolók kiszolgálása. Szeretné, ha a Fradi szurkolói élveznék együttes játékát. Az Ausztriában sorra kerülő két edzőtáborban igyekszik minél jobban megismerni a játékosokat. Az új szakvezető célja, hogy zsinórban hetedszer is bajnokok legyenek az OTP Bank Ligában, s a nemzetközi porondon is emlékezeteset alakítsanak: jussanak be a Bajnokok Ligája csoportkörébe!

Az Üllői129 szurkolói oldal egy átfogó összeállítást készítettek a holland szakember munkájáról. Bővebben ITT olvashatnak.

Orosz Pál: „Jansennek nyugodt, erőt sugárzó személyisége van”

„Hosszú folyamat végén esett Jansenre a választásunk, sokakkal találkoztunk arról a listáról, amin az elérhető, karakterükben a Ferencvároshoz illő edzők szerepelnek”

– mondta az M1 aktuális csatornának Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója.

A sportvezető kiemelte, Jansen rendkívül felkészült, de más jellegű tréner, mint akik az utóbbi időben a magyar bajnoknál dolgoztak, ugyanis neki nincs nagy játékosmúltja, már fiatalon elkezdte magát edzőnek képezni.

„Végigjárta a ranglétrát, komoly helyekről voltak más ajánlatai, és mivel Angliában született, a holland és angol iskola is jelen van nála. Aki látta az Alkmaart, tudja, hogy látványos támadójátékot játszottak”

– mondta Orosz Pál.

A vezérigazgató kiemelte, az összes jelölt, akivel tárgyaltak, felkészülten érkezett, képben voltak, mi a Ferencváros és milyen a játékoskeret.

Jansennek nyugodt, erőt sugárzó személyisége van, megfelelően fogja tudni kezelni az edzői pozíciót. Hiszünk abban, hogy szép eredményeket fogunk vele elérni”

– fogalmazott a sportvezető, aki a játékoskeret kapcsán arról beszélt, „nagy mozgásokra nem kell számítani” , mert bár az új vezetőedzőnek ennek kialakítása kapcsán „van beleszólása”, Jansen alapvetően kész keretet kap.

A célokról szólva kiemelte, azok nem változtak: a magyar aranyérmek mellett szeretnének valamelyik európai kupasorozat, és „nem feltétlenül a Konferencia-liga” csoportkörében szerepelni.

„Reméljük, sikerülni fog a Bajnokok Ligája, ha nem, akkor az Európa-liga”

– zárta Orosz.

Hajnal Tamás: Pascal Jansen személyisége picit különlegesebb

Az FTC honlapján nyilatkozott Hajnal Tamás sportigazgató az új vezetőedzőről, Pascal Janseről.

,,Az elmúlt hetekben többször is egyeztettünk Pascallal, s személyesen is volt alkalmunk megismerni egymást. A játékospályafutásáról érdemes tudni, hogy fiatalon, egy sérülés miatt vissza kellett vonulnia, utána pedig nagyon korán elkezdte az edzői karrierjét. Különböző pozíciókban dolgozott. Az utánpótlásból indulva építette fel magát, tevékenykedett pályaedzőként, majd vezetőedző lett. Tudatosan és hosszú távon felépített edzői karrierről beszélhetünk az esetében. Kiemelkedően teljesített a holland élvonalbeli AZ Alkmaarnál, ahol csaknem négy évet töltött el vezetőedzőként. Az Európai Konferencialigában egészen az elődöntőig menetelt a csapattal. A holland bajnokságban is mindig ott volt csapatával közvetlenül a topgárdák mögött. Nagyon érdekes pályafutást és komoly tapasztalatot tudhat magáénak, ami reményeink szerint segíteni fogja abban, hogy a Ferencvárost is sikerre vezesse”

– árulta el Hajnal Tamás.

A sportigazgatónk hozzátette, Pascal Jansen a támadófutball híve.

,,Ez alapvetően jellemző a holland labdarúgásra. Ugyanakkor a beszélgetéseink alapján, illetve a mérkőzéseit elemezve kiderült, hogy az ő filozófiájában ez egy kontrollált támadójátékot jelent. Mindig megvan az egyensúly a védekezés és támadójáték között. Vizsgálva a különböző adatokat, a letámadási mutatókat, látszik, hogy megvan az intenzitás az általa irányított csapat futballjában, de ez nem fej nélküli játékot jelent. Ezt az egyensúlyt szeretnénk majd látni a Ferencváros mérkőzésein is. Ez az alapja, hogy a nemzetközi porondon is sikeresek tudjunk lenni

– fogalmazott Hajnal Tamás.

Hajnal Tamás elmondta, sok edzővel találkoztak az elmúlt években, s főleg a legutóbbi hetekben, de Pascal Jansen személyiségével mind közül kiemelkedik.

,,Az ő személyisége picit különlegesebb. Egy nagyon reflektált ember, aki mindig jól meggondolja a mondandóját, intelligensen nyilatkozik és kommunikál a különböző szituációkban. Ez egy olyan tulajdonság, amellyel ritkábban lehet találkozni. Nagyon fontos számára, hogy megértsék, és tiszta legyen az információ, amelyet szeretne átadni. Emellett csapatban gondolkozik. Hangsúlyozta, hogy esetében nem beszélhetünk one-man-show-ról, csak csapatmunkáról”.

Az új vezetőedzővel komoly célokat fogalmaztak meg közösen.

,,A magyar bajnokságot szeretnénk újra megnyerni. A Magyar Kupában a következő idényben is igyekszünk bejutni a döntőbe, s onnan győztesen kikerülni. Szeretnénk emellett a Bajnokok Ligája csoportkörét megcélozni. Ez egy nagyon kemény kihívás számunkra. Az erőinket erre fogjuk egyesíteni. Bízunk benne, hogy Pascallal közösen szép sikereket fogunk elérni

– zárta Hajnal Tamás.

Továbbá az is eldőlt, hogy Pascal Jansen munkáját, honfitársa, Denny Landzaat fogja segíteni – szúrta ki az Üllői129.

A Fradi a BL-selejtező második fordulójában mutatkozik be július 23-24-én és 30-31-én, a sorsolás jövő szerdán lesz.

Mint ismert május 16-án jelentették be, hogy a szerb Dejan Stankovic távozik a magyar bajnok, Magyar Kupa-ezüstérmes Ferencvárostól, és az orosz Szpartak Moszkvánál folytatja.

fotók: fradi.hu