Peking 2022: Magyar supervisor a curlingtornán

Belleli Lajos személyében magyar statisztikai supervisora van a pekingi olimpia curlingtornájának.

A 44 éves szakember az MTI-nek szerdán, a viadal első versenynapján elmondta, hogy az ő feladata a dobásokat rögzítő statisztikusok felügyelete, ellenőrzése és irányítása.

Mi értékeljük, milyen hatékonyságú, pontosságú a dobás, azaz mi állítjuk elő az adatokat. A dobásokat grafikailag is rögzítjük, ez tulajdonképpen emberi adatbevitel, adatrögzítés. Ahogy a versenyző végrehajtja a dobást, néhány másodperc alatt már látható a világ minden táján, milyen volt valójában” – árulta el a munka részleteit Belleli, akinek ez az első olimpiai felkérése.

Belleli játékosként hétszeres magyar bajnok, hétszer vett részt Európa-bajnokságon, edzőként pedig kétszer volt a magyar csapattal világbajnokságon. Jelenleg a katari válogatott szövetségi kapitánya.

Katar 2014-ben eldöntötte, hogy szeretne curlinget, erre a feladatra embert kerestek, és engem találtak meg. A családommal 2015-ben költöztem ki. A cél, hogy legyen saját, akkreditált curlingpálya az országban. Jelenleg olyan csarnokban tudunk edzeni, amit mások is használnak. Akkor leszek elégedett, ha ezt sikerül elérni, és a rendszer önállóan is tud már működni” – fogalmazott.

Belleli Lajos az olimpián és a paralimpián is dolgozik majd Pekingben.

A téli olimpián az első hivatalos verseny szerdán kezdődik a curling vegyespáros selejtezővel.