Példakép a háznál

Fábián László fia 10 évesen tudta meg, hogy olimpiai bajnok az édesapja. A hetedikes Máté is válogatott öttusázó szeretne lenni.

Fábián Máté nem úgy cseperedett fel, mint akiből a szülei mindenáron élsportolót akarnak nevelni, pedig a példakép születésétől kezdve ott volt mellette: Fábián László, az öttusázóként olimpiai bajnok és hatszoros világbajnoki aranyérmes édesapja – írta a SzPress Hrszlgálat. Az elsőszülött csemete sportágat sem azért választott, hogy a családfő nyomdokába léphessen, akiről aligha mellékesen 10 éves kissrácként tudta meg, hogy micsoda diadalok állnak mögötte.

Kajlaság helyett erősítés

Máté három évet húzott le a Vasas Kubala Akadémiájának lelkes növendékeként, és talán még most is ott játszana, ha az egyre inkább követhetetlen helyzetben nem váltófutóként követik egymást körülötte az edzők. Ráadásul beállították a kapuba, amire soha sem vágyott, csak azért, mert ő volt az egyik legmagasabb a srácok között. Nem csoda, hogy kiszeretett a fociból, hogy aztán öttusa tanoncnak jelentkezzen a Központi Sportiskolában. Nem az én tanácsomat követte, hanem egy jóbarátja beszélte rá erre a kalandra, ami úgy tűnik, egyre inkább testhez álló feladatot jelent a fiúnak. Egy kicsit még kajla és szeleburdi, néhány kiló izmot is fel kellene szednie magára, mert a mai öttusa már köszönőviszonyban sincs azzal a szívemhez közelálló változatával, amelyben a magyarok a világ legjobbjainak számítottak. Több sajnálatos szakmai oka is van annak, hogy ugyanezt ma már nem lehet kijelenteni, a hibaforrást pedig nem feltétlenül a versenyzők oldalán kell keresni” – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak ezúttal inkább apaszerepben Fábián László.

Az 57. életében járó „Joel” ma a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója, aki 32 évvel ezelőtt Szöulban Martinek János és Mizsér Attila oldalán nyert csapatban olimpiai bajnokságot, majd a diadal másnapján már a magyar párbajtőr válogatott tagjaként lett hatodik, és ezzel pontszerző. Egy évvel később a budapesti világbajnokság ünnepelt hőseként egyéni indulóként is sikerült felérnie a legmagasabb csúcsra. A visszavonulása után a golfozást és annak kényelmes tempóját megkedvelő Fábián amúgy kétszer is az olimpiai dobogó legfelső fokán állhatott volna, ha a világpolitikai adok-kapok háborgó tengerében nem süllyednek el a magyar remények és esélyek,  közvetlenül az 1984-es Los Angeles-i olimpia előtt. Némi vigaszt jelenthet számára, hogy az „olimpiapótló” varsói nemzetközi versenyt utólag a magyar sportvezetés felminősítette, így az ott elért egyéni és csapatgyőzelmét is beszámítva „1+2-szeres” olimpiai győztesnek tekintheti magát.

Az apja szörnyülködött

Tapasztalatának értékes cseppjeit tanácsainak megosztásával adagolja a fiának, akiről úgy gondolja, hogy még semmiről sem késett le, hiszen az olimpiai dobogó legfelső fokáig eljutó sportember 17 évesen csapott fel öttusázónak.

Apa szörnyülködött, amikor először látott az uszodában fejest ugrani, és azt tapasztalta, hogy a fordulónál benyelek két liter vizet, de akkor is fogta a fejét, amikor a páston próbára tette az igencsak kezdetleges vívótudásomat – vette át a szót Máté, akinek a KSI öttusaműhelyében Verrasztó Gabriella, az egykori kiváló hátúszó és az öttusázóként sikereket arató Füri Csilla a tanítómesterei.  – Apa mostanában is ellát a tanácsaival és egyre csak ismételgeti, hogy ha sportolóként valamire is vinni akarom, akkor mielőbb hagyjak fel az ökörködéseimmel. Azt nem mondhatja, hogy lazsálnék a heti 15 edzésünk bármelyikén is, a tanulmányi eredményeimet viszont joggal kifogásolja. Biztos, hogy sportágat még egyszer nem fogok váltani, az öttusából szeretném a lehető legtöbbet kihozni, bár azt mondják, hogy jó a labdaérzékem, és kosárlabdázóként is beférhetnék egy jobb csapatba. Még mindig bánt, hogy két éve Dublinben a korosztályos kéttusa világbajnokságon az én halvány futóteljesítményem miatt maradt le a csapatunk a dobogóról, ezért is iparkodok azóta, hogy szívósabb és taktikusabb legyek. Két lábbal a földön maradva tervezgetek, így is úgy érzem, hogy három év múlva a magyar színekért csatázhatok az ifjúsági világbajnokságon. Aztán következhetne 2028-ban az első olimpián. Hogy milyen eredménnyel, arról inkább a 18. születésnapom után, megkomolyodott férfiemberként  beszélnék, meg aztán azt is ki kell várni, hogy mi lesz akkor az öttusa sorsa” – mondta a hetedik osztályos tanuló Fábián Máté.

Szalay Péter (SzPress Sporthírszolgálat)