Péni István ezüst-, Dénes Eszter bronzérmet szerzett az indiai világkupán!

Remek magyar kezdés az Újdelhiben zajló világkupa versenyen: a szombati napon Péni István ezüst-, Dénes Eszter pedig bronzérmet szerzett légpuskában.

A hazai szövetség hivatalos honlapjának beszámolója szerint remekül kezdődött magyar szempontból az indiai sportlövő világkupa, hiszen Péni István ezüstérmes lett a légpuskaszámban. Az UTE versenyzője 629.6 körrel, az ötödik helyen jutott a döntőbe, ahol a 10. lövés után az élen állt, majd nagy csatát vívott amerikai ellenfelével. Lucas Kozeniesky az utolsó két lövés előtt még kilenc tizeddel vezetett, és ebből az előnyéből csak egy tized maradt a végére. A győztes 249.8 körrel zárt, a második Péni István eredménye 249.7, a harmadik helyen az indiai Divyansh Singh Panwar végzett (228.1).

Nagyon örülök az ezüstéremnek, persze szerettem volna aranyat nyerni. A végén majdnem utolértem amerikai ellenfelemet, egyetlen tizedre voltam tőle. Ezt sajnálom, hogy nem sikerült. Egy esztendeje nem volt ilyen jelentős nemzetközi verseny, és az élet azt bizonyította, hogy az ilyen versenyszituációt nem lehet otthon gyakorolni. Fontos, hogy itt vagyunk, és úgy gondolom, hogy az olimpián is előnyben lesznek a többiekkel szemben azok az országok, amelyek eljöttek Indiába versenyezni. Itt most azt is tanulni kellett, hogy milyen az, amikor az egyik napon csak az alapversenyre kerül sor, és a következőn lőjük a döntőt. Tokióig már csak a májusi eszéki Európa-bajnokság lesz, ahol felmérhetjük, hogy hol tartunk.” – mondta el a magyar szövetségnek Péni István.

Dénes Eszter kiválóan szerepelt a női légpuska döntőjében az indiai sportlövő világkupán, ahol a győztes amerikai Mary Carolynn Tucker (251.5 kör) és a második, szintén USA-beli Alison Marie Weisz (250.4) mögött a harmadik helyen végzett 230.2 körrel. A magyar versenyző a fináléban a 10. lövés után a harmadik, a 14. lövést követően a második helyen állt, csak pár tizedre elmaradva a vezető Tucker-től. A 20. lövésnél aztán beérte a másik amerikai versenyző, Weisz Dénes Esztert, és mivel a 22. lövést követően is holtverseny volt közöttük, jöhetett a szétlövés az ezüstéremért. Ez Alison Marie Weisznek sikerült jobban, aki 10.9-et lőtt, míg Dénes Eszter 10.3 kört teljesített. Péni István ezüstérme után így megszületett a magyar küldöttség második érme is.

Világkupán most szerepeltem először döntőben, ráadásul bronzérmes lettem. Remélem, hogy ez valaminek a kezdete. Azért van bennem pici csalódottság is a vége miatt, hogy a szétlövésben a harmadik helyre szorultam. Ugyanakkor az amerikai Weisz megérdemelte az ezüstöt, hiszen 10.9-et lőtt a legfontosabb pillanatban. Ebben a döntőben maradt még, Tucker nem legyőzhetetlen. Az Eb-n tavaly hatodik voltam, most a vk-n harmadik, tehát a finálékban is egyre jobban megy. Ez a verseny csak növelte az önbizalmamat, és most már nagyon várom az eszéki olimpiai kvalifikációs kontinensviadalt, hiszen még nincs meg az ötkarikás kvótám.” – mondta el a magyar szövetségnek Dénes Eszter.

Újdelhiben hat puskás képviseli a magyar színeket.

 

fotók: Magyar Sportlövők Szövetsége