Pénteken rajtol a Budapest Judo Grand Prix!

A judo pénteken 9:30-tól ismét birtokba veszi a legnagyobb magyarországi sportcsarnokot: a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg az ötödik Budapest Judo Grand Prix-t. Rekordra számítunk.

A Magyar Judo Szövetség közlése szerint az olimpiai kvalifikációs sorozat magyarországi eseményén részvételi rekord születhet: ha minden jelentkező mérlegelni is fog, akkor 88 ország 654 judósa léphet tatamira! A sportág történetében még sohasem vettek részt ilyen sokan Grand Prix-viadalon. A magyarországi rekord – egyben az IJF World Judo Tour történetének GP-csúcsa – 86 ország 573 indulója volt 2018-ból. A valós részvételi lészám a csütörtök délutáni sorsoláson válik bizonyossá.

A kétéves olimpiai kvalifikációs sorozat második esztendeje a májusi kínai Grand Prix-viadallal kezdődött, vagyis immár teljes értékű pontokért zajlik a küzdelem. A háromnapos Budapest Judo Grand Prix július 12-én pénteken 9:30-kor rajtol, az érmes mérkőzéseket mindhárom napon 17 órától élőben közvetíti Magyarországon a Sport TV.

Az Európa Játékokat követő harmadik héten kerül sor a Budapest Grand Prix-re, annak a válogatott keretnek, amely ott szerepelt, ismét a legjobb formát kellene megszereznie – vélekedett Pánczél Gábor férfi szövetségi kapitány.A formaidőzítés problematikája a sportágunkban egyébként is leegyszerűsödött, kis túlzással két éven át kellene folyamatosan csúcsformában lenni, ez természetesen szakmailag megoldhatatlan feladat. Most különösen megnehezítette a dolgunkat, hogy a száz százalékos olimpiai kvaifikációs időszakba beékelődött az ötven százalékos Európa-bajnokság, amely a szövetség megítélése és a versenyzők alapítványi támogatása szempontjából volt nagyon fontos.

Ami a GP-t illeti, a hétvégi kanadai Grand Prix-n nem indultunk el, hiszen Magyarország számára a budapesti GP-szereplés a fontosabb. A hétvégén a Papp László Sportarénában és július végén Zágrábban két száz százalékos GP vár ránk, mindkettőn nagyon kell a teljesítés a magyar judósok számára. Budapesten a legjobb tudomásom szerint nyolcvannyolc ország indítja judósait, más sportágakban a világbajnokságokon sincs ennyi ország, nyugodtan mondhatom, hogy nagyon erős mezőny lesz. Örülnék egy éremnek és egy pontszerző helyezésnek, de természetesen ilyenkor, hazai pályán, sok szurkoló előtt benne van a pakliban az is, hogy meglepetés edermények születnek.

A férfi kapitány hozzátette, a Grand Prix után néhány erős válogatott – többek között a kínai és a mongol csapat is – Magyarországon marad, velük közös edzéseken vehet részt nemzeti csapatunk a hónap végi zágrábi GP előtt. Az év legfontosabb versenyére, a tokiói világbajnokságra augusztus végén kerül majd sor.

Egyrészt száz százalékos világbajnokság lesz, amelyen rengeteg pontot lehet szerezni az olimpiai kvalifikációhoz, másrészt Japánban már mindenki tesztelni akarja majd az olimpiát is, minden ország az A-csapatával lesz jelen, elképesztően erős mezőnyre számíthatunk – tette hozzá Pánczél Gábor.Most nem annyira erős a válogatottunk, hogy igazán komoly reményekkel várjuk a világbajnokságot, de a felkészülés során mindent meg kell tennünk azért, hogy ennek ellenére sikeresen szerepelhessünk.

Toncs Péter, a nők szövetségi kapitánya elmondta, a heti keretedzések után csütörtökön már a sorsoláson és az első nap résztvevőinek mérlegelése következik, vagyis a kocka hamar el lesz vetve.

Az Európa-bajnokság után pihenni is kellett, egy kicsit nehezen indult újra a munka, a legjobbaknak a hétvégére újra formába kellene lendülniük – fogalmazott a női kapitány. – A Judobase oldalán újabban nem lehet rálátni a nevezési listára, így nem tudjuk előre megmondani, hogy melyik súlycsoportban kik indulnak, de ha hinni lehet a híreknek, akkor rekordot dönthet a verseny, brutális, világbajnoki szintű lesz a Grand Prix mezőnye.

A mieink esélyeiről érdemben csak a csütörtöki sorsolás után tudnék nyilatkozni, de elégedett akkor lennék, hogy két érmet is tudnánk szerezni, erre a legnagyobb esélye Csernoviczki Évának, Pupp Rékának és Karakas Hédinek lehet. Persze, elképzelhető, hogy ilyen erős mezőnyben egy kicsit nagy vállalás ez a két érem…


A program

2019. JÚLIUS 12. PÉNTEK
Női 48 kg, 52 kg, 57 kg
Férfi 60 kg, 66 kg
9:30: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 13. SZOMBAT
Női 63 kg, 70 kg
Férfi 73 kg, 81 kg
10:00: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

2019. JÚLIUS 14. VASÁRNAP
Női 78, +78 kg
Férfi 90, 100, +100 kg
10:00: selejtezők (négy tatamin)
17:00: bronzmérkőzések, döntők (egy tatamin)

HELYSZÍN:
Papp László Budapest Sportaréna
Cím: Budapest XIV., Stefánia út 2.

Magyarország a rendező jogán súlycsoportonként négy judóst állíthat tatamira, vagyis a válogatottunk ideális esetben akár ötvenhat fős is lehetett volna. A válogatási elvek, illetve az esetleges sérülések alapján negyven judós alkotja a magyar válogatott keretét.


A magyar csapat

FÉRFIAK
60 kg: 
Szabó Csaba (Kecskeméti JC), Monori Dániel (UTE), Vida András (Győri AC)
66 kg: Boros Bence (Kaposvári JK), Pongrácz Bence (UTE), Kozma Ákos (Kaposvári JK)
73 kg: Ungvári Miklós (Ceglédi VSE), Szabó Frigyes (UTE), Végvári Martin (Mogyi-Bajai JC), Tóth Botond (Szegedi JSE)
81 kg: Ungvári Attila (Ceglédi VSE), Rajkai Róbert (Százhalombatta), Tóth Benedek (Rákosvidéke Hajtós DSE), Nerpel Gergely (Rákosvidéke Hajtós DSE)
90 kg: Tóth Krisztián (MTK Budapest), Tóth Apor (Miskolci VSC), Gőz Roland (MTK Budapest), Kordély Péter (Kaposvári JK)
100 kg: Cirjenics Miklós (Atomerőmű SE), Ohát Zalán (Budaörsi SC), Vég Zsombor (Ceglédi VSE), Árvai Péter (Ceglédi VSE)
+100 kg: Sipőcz Richárd (Széchenyi Egyetem SE), Kerstner Róbert (Veresi KE)
NŐK
48 kg:
 Csernoviczki Éva (Ippon Judo Tatabánya)
52 kg: Pupp Réka (Atomerőmű SE), Szabó Katinka (BHSE), Knetig Emőke (Mogyi-Bajai JC)
57 kg: Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Kovács Kitti (BHSE), Kármán Andrea (UTE), Varga Brigitta (KSI SE)
63 kg: Özbas Szofi (Ceglédi VSE), Katzenmajer Kíra (Mogyi-Bajai JC)
70 kg: Lőrinc Renáta (UTE)
78 kg: Salánki Evelin (BHSE), Tóth Fanni (KSI SE)
+78 kg: Szigetvári Mercédesz (Mogyi-Bajai JC), Kárpáti Emese (Szatymazi SE), Nagy Kitti (Szatymazi SE)


Budapesten ezúttal is láthatunk jó néhány nagyágyút, olimpiai és világbajnokok sorát. A teljesség igénye nélkül ott lesz a budapesti tatamin Rio de Janeiro ötkarikás aranyérmesei közül az orosz Haszan Halmurzajev, a koszovói Majlinda Kelmendi, a japán Ono Sohej, brazil Rafaela Silva és a szlovén Tina Trstenjak, a londoni bajnok kubai Idalys Ortiz, a 2017-es budapesti világbajnokság aranyérmesei közül a japán Takato NaohiszaTonaki Funa, Abe Hifumi, Sisime Ai, Hasimoto Soicsi, Arai Csizuru, Wolf Aaron és a brazil Mayra Aguiar, a világranglista vezetők közül pedig a spanyol Nikoloz Sherazadishvili, a japán Josida Cukasza, a japán Arai Csizuru és a kubai Idalys Ortiz is.

A cél ismét a győzelem!

A Grand Prix-k történetében eddig összesen pontosan száz érmet szereztek a magyar judósok, a legtöbbet, tizenötöt Karakas Hedvig gyűjtötte. Az aranyak számát tekintve Tóth Krisztián és Joó Abigél vezet öt-öt első helyezéssel. A budapesti GP-n eddig három magyar judósnak sikerült győznie: 2014-ben Csernoviczki Éva, 2015-ben Ungvári Miklós, 2016-ban Tóth Krisztián, 2018-ban pedig Ungvári Miklós és Tóth Krisztián állhatott fel Budapesten a dobogó legfelső fokára.