Pétervári-Molnár és Bertus győzött egypárban az evezősök válogatóját

A férfiaknál Pétervári-Molnár Bendegúz, míg a nőknél Bertus Kitti nyerte egypárban az evezősök szombati válogatóját Szegeden, így ők indulhatnak majd ebben a számban az európai olimpiai kvalifikációs versenyen április végén.

A Maty-éren délelőtt a férfiaknál két időfutamba sorolták a kilenc indulót, a nőknél viszont a négy résztvevőnek pályaosztó futamot kellett teljesítenie – írta szombaton az MTI.

Pétervári-Molnár Bendegúz a legjobb idővel került a délutáni döntőbe, amelyben végig Bácskai Mátéval diktálta a tempót. Előbbi a táv felét követően tudott meglépni, majd előnyét nagy csatában őrizte meg. A riói olimpikon Pétervári-Molnár mellett a másik két esélyesnek tartott evezős, Juhász Adrián, illetve a könnyűsúlyból a tokiói részvétel reményében váltó Galambos Péter nem tudott érdemben beleszólni a versenybe.

Pétervári-Molnár az MTI-nek elmondta: jól érezte magát mindkét futamban, és úgy véli, hogy mostanra végre „kiforrt” a technikája, amin pár éve dolgozik. A felkészülés alatt így már tudtak figyelni a sebességre és a teljesítményre is, ami aztán hatással volt az elmúlt években elveszített önbizalmának visszanyerésére.

„Az európai kvalifikációs versenyre is úgy készülök, bár ehhez hasonlóan az szintén egy állomás Tokió irányába, hogy nyerjek. Népes mezőnyre, körülbelül 15-20 erős egységre, így óriási küzdelemre számítok, de az egypár az ilyen, ebben végképp nem adnak ingyen semmit” – nyilatkozta.

A kvalifikációs versenyen ebben a számban hárman szereznek olimpiai kvótát, négy évvel ezelőtt Pétervári-Molnár hasonló körülmények között vívta ki a riói indulás jogát.

A nőknél az egyik esélyes, Gadányi Zoltána érte el a legjobb időt a délelőtti pályaosztón, de a délutáni döntőben így sem tudott versenyezni Bertus Kittivel, valamint a másik favoritnak tartott Krémer Eszterrel. A páros csatáját végül meglepetésre Bertus nyerte, aki a táv második felében elhúzott Krémertől, és magabiztosan nyert.

Lőrincz Attila, Bertus Kitti edzője elmondta: versenyzője, aki munka mellett készült, „elég jól ment edzéseken”, így reménykedett abban, hogy kijön neki majd a lépés a válogatón is.
„Van még finomítani valónk, de szerencsére még időnk is. Nagyon kemény lesz a mezőny a pótkvalifikáción, de remélem, valami kis esélye azért lesz” – nyilatkozta.

A szövetségi kapitány, Szierer János hozzátette: Bertus Kitti másfél évig nem evezett, tavaly ősszel tért vissza, viszont a téli alapozó és az ergo ob-s eredményei már kiválóak voltak.

A válogatóra eredetileg a magyar válogatott az olaszországi edzőtáborában került volna sor, de a koronavírus-járvány miatt az evezősök el sem utaztak a Rómától 80 kilométerre délre, a Tirrén-tenger partján lévő Sabaudiába, helyette Szegeden készültek és versenyeztek.

Mivel az európai kvalifikációs verseny helyszíne szintén Olaszországban van – Varese a járvány egyik helyi gócpontjának tekinthető Milánó közelében található -, az ottani rendezés bizonytalanná vált, a nemzetközi szövetség pedig jövő vasárnapig hoz végleges döntést.

Az európai olimpiai kvalifikációs versenyen az egypár mellett a könnyűsúlyú kétpárban lehet még tokiói részvételhez jutni. A magyar evezősök a tavalyi, linzi világbajnokságon nem szereztek olimpiai kvótát.