Pigniczki a mezőny első felében

A labda és karika selejtezőivel megkezdődött az olimpiai kvótaszerzés szempontjából nagy jelentőségű Világkupa-sorozat utolsó, pesarói állomása, ahol Pigniczki Fanni az első napi selejtező után a mezőny első felében található.

A magyar szövetség péntek esti beszámolója szerint az egyéni selejtezőkben a magyarok a “C” jelű csoportba kerültek, és karikával kezdtek. Wiesner Hanna 18.150, Pigniczki Fanni 22.600 pontot kapott gyakorlatára. Előbbi ezzel a 46., míg a kvótáért küzdő Pigniczki a 18. helyet szerezte meg. Következett a labda kvalifikációja, ahol Wiesner 20.900 (37.hely), Pigniczki pedig 21.700 (33.hely) pontot gyűjtött be. Az összesített rangsort tekintve 44.300 ponttal Pigniczki a 27., MTK Budapestes klubtársa pedig a 40. (39.050) pozícióban áll.

A csapatok versenyében szombaton az 5 labda selejtezőjét rendezték. A mieink  az Urbán-Szabó Mónika, Somhegyi Réka, Fodor Nadin, Mészáros Mandula, Fekete Anita,  Farkas Júlia összeállításban utaztak Olaszországba, és 37.750 ponttal a 12. helyen zárták ezt a szert.

Az olimpiai kvalifikáció szempontjából ez a Világkupa az utolsó fináléval ér fel Pigniczki Fanni számára. Mint ismeretes, az olimpiai kvalifikáció megszerzésére két esély nyílik, az egyik a Világkupa-sorozat, a másik az Európa-bajnokság. A Vk négy állomásból álló versenysorozat, ahol a három legjobb összetettben elért helyezés számít. Az összesített listából kihúzzák azon országok versenyzőit, amelyek már 2 indulási jogot szereztek az olimpiára, és az így kialakult végső sorrendben az első három helyezett szerez olimpiai kvalifikációt.

Deutsch-Lazsányi Erika, MRGSZ TB elnöke:

Nem szabad elkeserednünk, ma nekünk volt rosszabb napunk, holnap lehet, hogy valaki másnak lesz. A ritmikus gimnasztikában hibátlan gyakorlatokra van szükség, ebben most Fanni sajnos nem remekelt, mindkét gyakorlatában hibázott. Fanni természetesen csalódott volt, ugyanakkor két hónapja cipeli a kvalifikációnak azt a terhét, amely minden sportolónak nehéz. Bízom abban, hogy most azért felszabadul, és holnap sokkal jobb gyakorlatokat tud majd bemutatni. Természetesen mellette állunk és bíztatjuk, hiszen hamarosan Európa-bajnokság, ahol az utolsó kvótát osztják. Hanna eddigi rövidke pályafutása egyik legszebb gyakorlatát mutatta be, és legjobb pontszámát is kapta, bár a karikagyakorlatánál még megilletődötten dolgozott. Azt gondolom, első bálozóként teljesen jó, az amit csinál. A felnőtt együttes kéziszercsapat esetében is elmondható, hogy fiatal csapat, nemrégiben állítottuk össze. Ezzel együtt összeszedettek és bátrak voltak, meg vagyok velük elégedve, szombaton a nehezebb szerük jön.

fotó: olimpia.hu