Póta Georgina elégedett a T2APAC első fordulója után

Lezajlott a T2 Asia-Pacific (T2APAC) elnevezésű, meghívásos asztalitenisz versenysorozat első fordulója, s a magyar résztvevő, Póta Georgina elégedetten értékelte az eddigi eseményeket.

A több mint 1,75 millió dollár összdíjazású távol-keleti verseny során négy csapat küzd meg egymással hat körben, a döntőre decemberben kerül sor. Tizenkét férfi és tizenkét női játékost hívtak meg, akiket a négy csapatkapitány (Csiang Csia-liang, Jörg Rosskopf, Jörgen Persson és Michael Maze) amolyan draftrendszerben választott be a saját csapatába. Mindegyik együttesben három-három nő és férfi található, Pótát a német férfi válogatott szövetségi kapitánya, Rosskopf választotta ki. A magyar játékos csapattársa a német Dimitrij Ovtcharov, a kínai Sang Kun, az angol Paul Drinkhall, a román Elizabeta Samara és a következő idényben a Szekszárdot erősítő tajvani Cseng I-csing.

A távol-keleti sorozatban különleges szabályok vannak érvényben: a mérkőzések – melyeken nincsenek szünetek, csak térfélcserék – 24 percig tartanak, 11 pontig menő szettekkel.

A meccseket kevés néző előtt, egy malajziai tévéstúdióban rendezik.

Nagyon jó élményekkel tértem haza, mind az asztalitenisz, mind a csapat oldaláról hihetetlen élményekkel lettem gazdagabb, ráadásul jól is ment a játék – idézte a magyar szövetség honlapja Póta Georginát. – Bár a papírforma alapján nem mi vagyunk az esélyesek, azt biztosan állíthatom, hogy nálunk a legjobb a csapatszellem. Végigszurkoljuk és -izguljuk egymás meccseit, és nemcsak Rosskopftól, hanem mindenkitől kapunk hasznos tanácsokat, hiszen a játék azért más stratégiát követel, mint amit megszoktam.

A labdamenetek között maximum 15 másodperc telhet el, csak a második szett után van térfélcsere, palánk nincs, de nem is kell a labdáért menni, mert a labdaszedőknél van nagyjából 30-50 válogatott labda, és azonnal bedobják a játékosoknak, hogy ne kelljen várni.

Nem csak a megváltozott ritmus miatt kell jobban összpontosítani, van néhány zavaró tényező, mint például, hogy nincs középvonal az asztalon – folytatta a beszámolót Póta, hangsúlyozva, nagy élmény számára, hogy ekkora klasszisokkal lehet egy csapatban és versenyezhet velük. – Szerencsére, talán emiatt is, jól megy a játék, bár folyamatosan érzem, hogy százötven százalékot kell teljesítenem, hogy a csapat jól tudjon szerepelni. Ez inkább feldob jelenleg és nagyon komolyan veszem a játékot.”

Póta elárulta, hogy most pár nap edzés következik, majd néhány nap múlva berlini klubtársa, a német Kristin Silbereisen esküvőjére hivatalos, aztán utazik vissza a T2APAC második körére.
Eléggé fárasztó az utazás és maga a verseny is, de rettentő jó csapatunk van, és rendkívül jó sportélmény is egyben, így könnyedén megy minden” – mondta ezzel kapcsolatban.

Az első kör után a Team Rossi, azaz Rosskopf csapata a negyedik helyen áll, ám erről Póta jól teljesített. Az első meccsén ugyan csak 2:2-t játszott a nála hátrébb rangsorolt, romániai Szőcs Bernadett-tel, utána viszont szintén 2:2-re végzett a világranglista-4., szingapúri Feng Tien-vejjel, majd a harmadik napon 3:1-re legyőzte a dél-koreai Dzson Dzsi Hit (22. a világranglistán).

A T2APAC jövő kedden folytatódik a második körrel.

(MTI)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs

Vélemény, hozzászólás?