Póta Georgina elődöntős és már biztosan érmes női párosban az Eb-n

Póta Georgina és svéd játékostársa, Matilda Ekholm bejutott az elődöntőbe női párosban, így már biztosan érmet szerez az alicantei asztalitenisz Európa-bajnokságon.

Azt már a párosítás ismeretében tudni lehetett, hogy nagy csatára van kilátás a negyeddöntőben. Póta – aki 2008-ban Tóth Krisztinával lett a kontinens legjobbja – és Ekholm ugyanis első kiemeltként, a másik oldalon a német Sabine Winter pedig a szám kétszeres bajnokaként lépett asztalhoz, 2013-ban ugyancsak mostani párjával, Petrissa Soljával, két éve, Budapesten pedig Kristin Silbereisennel nyerte meg az Eb-t.

Az első szett fordulatos csatát hozott. Váltott vezetéssel jutottak el a felek 9-9-ig, majd a 36 éves Ekholm szervája után a magyar, svéd duó jutott játszmalabdához. A skandináv játékos második adogatásával – és némi szerencsével, egy hálóról lecsorgó labdával – Pótáék éltek is a lehetőséggel, így szűk tíz perc alatt előnybe kerültek. A második felvonás az elsőhöz hasonlóan alakult azzal a különbséggel, hogy 6-6 után a németek elléptek, s 10-7-nél könyörtelenül kihasználták első szettlabdájukat, ami egyenlítést ért.

A harmadik játszma minden addiginál szorosabb küzdelmet hozott, de a végén ismét a magyar, svéd kettős örülhetett, amely harmadik szettlabdáját értékesítve újra előnybe került. Az öröm és a vezetés azonban nem tartott sokáig, a 26 esztendős Winter és nála két évvel fiatalabb játékostársa 5-re nyerve a negyedik szakaszt villámgyorsan egyenlíteni tudott, s a lendületük a folytatásban is kitartott. Az ötödik szett 1-4-gyel, majd 2-5-tel indult Pótáék szempontjából, s miután két nagyszerű labdamenet megnyerésével sikerült felzárkózniuk, időt kértek a németek. Ez jót tett nekik, 7-4-re elhúztak, de ezután ismét Póta és Ekholm pillanatai következtek, fordítottak, s az újabb játszma begyűjtésével egy lépésre kerültek a legjobb négy közé jutástól.

A hatodik szettet is sokáig ők uralták, már 7-4-re és 8-5-re is vezettek, az “életben maradásért” küzdő riválisok azonban egyenlíteni tudtak, sőt a végén ők jutottak játszmalabdákhoz, s a másodikat kihasználva ismét kiegyenlítették az állást.

A döntő szettben végig Pótáék vezettek, de 8-5-nél most nem jött a német egyenlítés, előbb 9-7, majd 10-8 lett, és már az első meccslabdát sikerült értékesíteni. A találkozó 1 óra 6 percig tartott.

A délutáni (16.15 óra) elődöntőben a Sofia Polcanova, Jana Noszkova osztrák, cseh kettős lesz Póta és Ekholm ellenfele. A finálét vasárnap rendezik.

Magyar részről már csak a 33 éves Póta van versenyben az Eb-n, 11.45-től az egyes nyolcaddöntője vár rá, ellenfele ugyancsak korábbi berlini klubtársa, Petrissa Solja lesz.

Eredmény (a nemzetközi szövetség honlapjáról):

női páros, negyeddöntő:
Póta Georgina, Matilda Ekholm (magyar, svéd, 1.)-Sabine Winter, Petrissa Solja (német, 7.) 4-3 (9, -7, 10, -5, 9, -10, 8)

később:

női egyes, nyolcaddöntő:
Póta Georgina (8.)-Petrissa Solja (német, 15.) 11.45

női páros, elődöntő:
Póta, Ekholm-Sofia Polcanova, Jana Noszkova (osztrák, cseh, 10.) 16.15

(MTI)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs