Póta Georgina megverte a tavalyi döntőst Svájcban

Póta Georgina bejutott a legjobb nyolc közé a svájci Montreux-ben zajló asztalitenisz Európa Top 16-bajnokságon, miután a szombati első fordulóban öt szettben legyőzte berlini klubtársát, a tavaly döntős német Petrissa Solját.

A negyedik helyen kiemelt, 33 éves magyar játékos a 27., riválisa pedig – aki tíz esztendővel fiatalabb nála – a 64. az aktuális világranglistán.

A mérkőzésen szinte végig Póta irányított, sokkal pontosabban játszott a csapatban olimpiai ezüstérmes Soljánál, aki egyedül a második szettet tudta megnyerni. Amikor 2-1-re a magyar pingpongos vezetett, a negyedik játszmában a németnek labdája volt az egyenlítéshez, de Póta hárított, majd a 3-1-es vezetés megszerzése után Solja számára már nem volt visszaút.

Póta Georgina következő ellenfele az ukrán Tetyana Bilenko és a romániai magyar Szőcs Bernadette párharcának továbbjutója lesz, a negyeddöntőket 18 órától rendezik. Az elődöntőkre és a finálékra vasárnap kerül sor.

A tornát a korábbi gyakorlattal ellentétben kieséses rendszerben bonyolítják le, ezúttal tehát nincs csoportszakasz, aki az első meccsén kikapott, máris búcsúzott.

A győztes mindkét nemnél hatezer euróval gazdagodik.

Póta Georgina nyolcadszor indul a bajnokságon – amely 2014-ig 12 fős volt -, a legjobb eredménye a tavalyi ötödik hely, az elődöntőbe eddig még egyszer sem sikerült bejutnia.

Eredmény:

nyolcaddöntő:
Póta Georgina-Petrissa Solja (német) 4-1 (8, -8, 6, 11, 4)

(MTI)

fotó: Sportmenü / Kárpáti Balázs